Strategii financiare in casnicie II

Please select a featured image for your post

Nu exista strategia perfecta, care sa functioneze ireprosabil pentru fiecare cuplu in parte si chiar si in cadrul aceleasi familii se pot adopta, pe parcursul timpului diverse strategii, in functie de nevoile familiei sau de salariile sotilor. Participarea procentuala la fondul comun. Cuplurile in care partenerii au cariere de succes inainte de a se casatori si care au deja un pattern in ceea ce priveste cheltuielile lor, prefera de asemenea conturile separate, pentru ca asa isi mentin independenta si nu trebuie sa isi ceara voie sau sa consulte inainte de a cumpara ceva. Insa situatia nu e atat de roz pe cat pare, intrucat sirul cheltuielilor se pierde foarte fapid, pot aparea certuri atunci cand unul dintre parteneri face economii si celelalt simte ca acesta nu contribuie suficient la cheltuielile comune etc. De asemenea, comunicarea intre parteneri trebuie sa fie foarte buna si constanta, pentru a se asigura ca nu raman facturi neplatite pe motiv ca fiecare credea ca le-a platit celalalt.
Citeste si:  Ce sa ai la tine, la prima intalnire
Contul meu, contul tau, contul nostru. Pentru cuplurile care doresc sa isi pastreze o oarecare independenta financiara dar si sa creeze un fond comun, pentru cheltuielile de cuplu, solutia este sa pastreze atat conturile separate pentru cheltuielile individuale, cat si unul comun pentru cheltuielile familiei. Cei doi trebuie sa stabileasca de la bun inceput care este suma cu care trebuie sa contribuie fiecare, proportional bineinteles cu ceea ce castiga fiecare. Acesta este unul dintre motivele pentru care cuplurile pot ajunge la certuri din cauza banilor: daca unul dintre ei castiga mai putin dar pune aceeasi suma la fondul comun, va ramane cu mult mai putini bani pentru el. Comunicarea si intelegerea reciproca sunt singurele care va pot ajuta sa depasiti situatia si sa ajungeti la un compormis. Cuplurile care sunt in aceasta situatie spun ca se inteleg la nivel procentual, cine si cat va contribui la fondul comun, insa ideea acestei intelegeri este nu sa evalueze cat valoreaza fiecare partener ci cum sa gaseasca o cale de mijloc cat mai echitabila pentru amandoi. Psihologii recomanda consilii de familie lunare pentru stabilirea acesto detalii legate de modul in care se impart banii in cuplu.
Nevoia de autonomie. Specialistii spun ca aceasta forma de gestionare a fondurilor familiei este cea mai eficienta, pentru ca fiecare om, indiferent de cat de mult isi iubeste sotul sau sotia, are nevoie de putina autonomie in afara intimitati cuplului. Cuplurile care folosesc aceasta metoda spun ca se inteleg mult mai bine, tocmai datorita acestei autonomii, care scade puterea banilor ca si metoda de control in cuplu. Certurile sunt mai putine si pentru ca nu exista situatii tensionate in care unul dintre parteneri ii cere socoteala celilalt pentru banii cheltuiti.
Citeste si:  Incurajeaza comunicarea in cuplu
Alegeti impreuna varianta care va convine cel mai mult si discutati-o din nou, dupa o perioada de timp, pentru a obtine feedback din partea partenerului. Aceste consilii de familie sunt indicate chiar si atunci cand lucrurile merg struna, deoarece incurajeaza comunicarea si sporesc sentimentul de intimitate, de prietenie si apartenenta, care sunt fundamentale intr-o casnicie. Ar fi indicat sa discutati aceste strategii financiare inca inainte de a va casatori, chiar daca luati de valul nuntii le considerati inutile, insa pentru ca un cuplu sa ramana unit si casnicia sa fie una de durata, partenerii trebuie sa impartaseasca aceeasi viziune despre lucrurile importante intr-o casnicie, cum ar fi planurile de viitor, copii sau finantele. Faptul ca inainte de nunta nu va puteti pune de acord in ceea ce priveste cheltuirea banilor, spun multe despre modul in care va evolua relatia voastra ca si cuplu casatorit.

Citeste si:  La ce te gandesti? La nimic.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.