Traditiile din familiile noastre

In DEX, cuvantul traditie este definit ca ansamblul de conceptii, de obiceiuri, de datini si de credinte care se statornicesc istoriceste in cadrul unor grupuri sociale sau nationale si se transmit (prin viu grai) din generatie in generatie, constituind pentru fiecare grup social trasatura lui specifica.

Fiecare familie, ca si fiecare persoana in parte, are modul ei de a respecta, pastra si transmite generatiei urmatoare anumite traditii. Sunt traditii legate de anumite sarbatori religioase – Paste, Inaltarea Domnului, Craciun, Boboteaza – sau de evenimente care marcheza viata fiecaruia dintre noi – botez, cununie, nunta, inmormantare. Sunt traditii culturale, traditii vestimentare sau traditii culinare. Sunt traditii ce pot fi clasificate in functie de influentele geografice sau etnice care le determina.

Ceea ce mi-am propus insa sa dezbat in acest articol – si va invit sa comentati in continuarea lui – este masura in care mai cunoastem si respectam traditiile familiei din care facem parte si, implicit, a comunitatii si natiunii in care ne incadram.

Citeste si:  Totul despre Barbatul Balanta

Pe de o parte, suntem o generatie mai grabita, mai moderna, mai tehnologizata si mai informata decat a parintilor sau bunicilor nostri; traim, multe dintre noi, in aglomeratii urbane in care se pierde mai usor semnificatia unor obiceiuri sau chiar dispar multe dintre traditii.
Pe de alta parte, momentul casatoriei inseamna, partial, si desprinderea de familia din care provenim si formarea unei noi familii. Aceasta noua entitate implica, uneori, si contopirea unor traditii diferite. Cand cei doi soti provin din aceeasi comunitate si au crescut respectind aceleasi traditii, le va fi mai usor sa le respecte si impreuna, iar apoi sa le transmita si generatiei urmatoare. Se intampla insa, tot mai des, sa ne gasim parteneri de viata obisnuiti cu alte traditii. Se pune atunci problema in ce masura ne dorim sa aflam informatii despre ele, in ce masura le putem accepta (cu mai multa sau mai putina placere). In acelasi timp, in mod reciproc, vom dori sa impunem respectarea unor traditii care tin de mediul social sau familial din care provenim. Alteori alegem o cale mai simpla, aparent neutra, de a ne indeparta de traditiile ambilor.

Citeste si:  Gretel innamorata

Chiar perioada in care facem planurile de nunta inseamna pentru multe dintre noi un test de cunostinte privind traditiile care trebuie respectate si ritualurile ce trebuie parcurse intr-una dintre cele mai importante zile din viata noastra. Foarte adesea aceasta perioada inseamna si o proba de rezistenta a cuplului in formare, in raport cu conflictele care apar intre cele doua familii din care provin si pe care urmeaza sa le uneasca, privind masura in care se respecta anumite traditii ale uneia dintre ele in detrimentul celeilate. De obicei tinerii, pe care-i uneste si fiorul iubirii, sunt mai dispusi la concesii, decat parintii, bunicii si alte rude, care tin sa impuna fiecare respectarea anumitor obiceiuri. Urmeaza apoi imbinarea traditiilor specifice diverselor sarbatori sau evenimente din viata de cuplu.

Citeste si:  Pauzele in relatie. De cate feluri sunt si cat sunt de eficiente

Cu siguranta multe dintre ele sunt traditii frumoase, chiar daca uneori nu le mai cunoastem semnificatiile. Sunt traditii care ne fac sa simtim ca avem radacini care ne leaga de familia din care am plecat, dar si de cea a partenerului de viata, si care simtim ca ne apasa cu placuta responsabilitate a pastrarii lor.


4 Comentarii
  1. Uneori traditiile sunt confundate cu rutina. Acesta este singurul lor punct urat: nu se schimba, nu evolueaza, raman ca pe vremea bunicii si poate fi frustrant

  2. Traditiile UNESC o familie! Ce este mai frumos decat sa-ti vizitezi parintii si sa iti iei locul de la masa pe care ai stat atatia ani sau sa asculti arhicunoscutele povesti de familie?

  3. asa merge lumea… cat suntem tineri vrem sa ne distram si sa fim rebeli, si cel mai usor este sa negam familia si cele impuse de ea. apoi ni se urca mintea la cap si vedem cata nevoie are un om de cei apropiati si invatam incet incet cum sa le aratam ca ii iubim si apreciem

  4. traditie!da cu piciorul in ea romanule!ce ne mai trebuie!americanii fac si din fructele de anul trecut o traditie. si tu de 2000 de ani ce ai facut? ai urat stramosii, ai negat trecutul, ce a fost bun si trainic ai zis ca e batranesc si steril.TREZESTETE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.