fbpx

Cand ai nevoie de terapia de cuplu?

Terapia de cupluExista momente in viata fiecarui cuplu cand relatia o ia razna. Cei doi nu se mai inteleg, exista certuri tot mai dese si chiar ajung uneori la concluzia dureroasa: „ Nu mai putem continua asa! Nu mai putem sa fim impeuna!”. Unii ar spune, ca atunci fiecare sa isi continue viata separat dar, psihologii sunt de parere ca aceste „bariere” de comunicare si convietuire pot sa fie depasite cu  ajutorul terapiei de cuplu si orice cuplu aflat in impas ar trebui inainte sa decida sa se desparta sa incerce aceasta terapie. La urma, urmei nimeni nu s-a casatorit pentru a ajunge la divort sau nimeni nu a intrat intr-o relatie cu gandul ca va ajunge la o despartire..cel putin  teoretic.

Totusi ca un cuplu sa ajunga la decizia ca au nevoie de consiliere este un pas foarte mare. Aceasta presupune recunoasterea faptului ca lucrurile nu sunt perfecte in relatia dumneavoastra, adesea greu de facut si infricosator de recunoscut. Si pentru ca nu avem o educatie in acest sens  atunci cand este vorba despre terapie, ne putem simti confuzi si chiar speriati. Sa dai toate cartile pe fata alaturi cu un strain este foarte greu.

Pentru a ajuta la „demistificarea” procesului, am prezentat cateva probleme comune care indica faptul ca un cuplu ar putea beneficia de posibilitatea de a se vedea cu un terapeut pentru cupluri.

Citeste si:  Fara prejudecati. Din amanta, azi sunt sotie

1.Nu mai este incredere

Unul dintre motivele cele mai frecvente pentru cautarea terapiei cuplurilor este nevoia de ajutor in depasirea unei incalcari majore a increderii.

Poate ca a fost infidelitate sub forma de sex; poate ca a fost o relatie emotionala; poate ca au fost o serie de minciuni sau inselaciuni despre bani. In orice caz, refacerea bazei de incredere poate fi adesea ajutata prin crearea unui forum in care ambele parti sunt libere sa isi exprime vulnerabilitatea.

2.Argumentele devin tot mai frecvente.

Observi ca ritmul vietii tale de zi cu zi se schimba si esti mai mult orientat spre conflicte?

Poate ca acestea sunt toate „mici” argumente, sau, poate, discutiile sunt uriase lasand o multime de drame in urma lor. Oricum, faptul ca certurile sunt tot mai dese este important. Poate ca unul dintre voi care trece prin ceva greu personal. Dar ar putea indica, de asemenea, o traiectorie riscanta in convingerea constanta. Mai important, ar putea indica probleme semnificative care nu sunt spuse si care  nu sunt discutate.

3.Comunicarea este slaba.

Poate conflictul evident nu este problema, dar va simtiti in mod constant neinteles sau ignorat.

Sau poate simtiti ca partenerul dumneavoastra este un strain.Adesea, unul dintre cele mai mai bune rezultate ale terapiei cuplurilor este cresterea comunicarii si imbunatatirea calitatii acesteia. Un consilier calificat va va indica instrumentele care va vor ajuta sa va conectati, sa  va auziti  si sa  va intelegeti mai bine.

Citeste si:  Independenta in relatie

4.Simtiti ca ceva nu este bine, dar nu sunteti sigur ce sau de ce.

La fel ca si in cazul terapiei individuale, terapia cuplurilor uneori este utila nu numai pentru rezolvarea problemelor, ci si pentru identificarea acestora.

Sa spunem ca ceva din dinamica relatiei tale s-a schimbat, dar nu o poti descrie cu adevarat. Sau nu te mai simti asa de confortabil cu partenerul tau asa cum obisnuiai. Acestea sunt adesea semne timpurii ca interactiunile se transforma  si devin nesanatoase sau disfunctionale. Aceasta nu inseamna ca o persoana este de vina, ci mai degraba ca relatia in sine ar putea avea nevoie de o evolutie, iar biroul terapeutului este adesea un loc foarte avantajos pentru a incepe acest proces.

5. Este ceva ce vrei sa stie partenerul tau, dar nu poti sa-i spui.

Uneori, frumusetea terapiei porneste de la camera in sine: poate deveni un loc sigur si sustinator pentru tine de a aduce lucruri greu de discutat in alte situatii.

Un profesionist instruit cu o prezenta calda va poate ajuta adesea sa va depasiti teama de a impartasi ceva partenerului dvs.

Citeste si:  Prostitutie si emancipare

6. Unul sau ambii dintre voi devin disfunctionali in timpul unui conflict.

Stim din cercetarea lui John Gottman ca modul in care un cuplu se ocupa de conflict este unul dintre cei mai buni indicatori daca relatia lor va merge pe termen lung.

Poate ca tu sau partenerul tau te opresti sau devii razbunator sau pasiv-agresiv. Din pacate, nu exista lipsa de modalitati disfunctionale de a gestiona conflictul – ceea ce serveste pentru a face ca problema initiala sa fie mult mai grava.

7.Ati trecut prin ceva devastator care schimba modul in care va conectati unul cu altul.

Cateodata, tragediile prin care trec cuplurile  au un dublu impact asupra vietii, nu numai tragedia in sine dauneaza, ci si efectul pe care il are asupra unei casnicii sau a unui parteneriat.

Multe cupluri isi duc drumul separat dupa pierderea unui copil, de exemplu. Alteori, un somaj pe termen lung, o criza de sanatate sau o tulburare in cadrul uneia dintre familiile partenerului. S-ar putea sa nu va ganditi sa mergeti la consilierea cuplurilor in urma unei intamplari atat de tragice.Dar mentinerea legaturii puternice in relatia voastra nu poate decat sa va uneasca si sa va ofere o putere suplimentara pentru a face fata furtunii care a venit peste voi.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.