Ce strica o relatie

Mici certuri, tensiuni, disensiuni…toate fac parte dintr-o relatie. Sa ai o relatie armonioaa, plina de iubire este, pe de alta parte, una dintre cele mai provocatoare si pline de satisfactie provocari pe care viata ti le lanseaza. Motivele pentru care o relatie se incheie sunt, de fapt, probleme cu care toate cuplurile se confrunta frecvent. Cunoscandu-le, vei putea sa iti salvezi casnicia sau sa iubesti din nou…
1. Incapacitatea de a tine promisiunile, minciuna sau tradarea. Aceste incalcari frecvente ale increderii distrug relatia, iar motivatia de a mai ramane impreuna scade.
2. Putere de decizie. Cand unul dintre parteneri ia toate deciziile, legate de activitatile casnice, prieteni, bani, concediu, relatia sa poate destabiliza un pic, neexistand acel echilibru de putere.
3. Prejudecatile. De genul „barbatilor le place sexul mai mult decat femeilor”, „barbatii fac mai multi bani decat femeile”. Daca unul din parteneri crede in aceste stereotipuri, se creeaza niste asteptari nerealiste- sanse mai mari pentru esecul relatiei.
Un echilibru de putere in relatie poate salva casnicia.
4. Izolarea. Se intampla, in general cand relatia este la inceput, ca cei doi sa se izoleze de prieteni si de familie. O relatie bazata pe teama si pe nesiguranta (din cauza aceasta se izoleaza cuplurile) nu este stabila si genereaza si alte probleme- care pot duce la esecul relatiei.
5. „Nu stiu ce vreau”. Daca unuia dintre parteneri sau ambilor nu le e clar ce interese au, nevoie, dorinte, planuri, scopuri, valori, comportament sexual, atunci e greu sa se inchege o relatie sanatoasa. Cunoasterea acestor lucruri ii ajuta sa comunice cine sunt si ce isi doresc.
6. Subaprecierea proprie, nesiguranta si neincrederea in fortele proprii. Unul din parteneri poate avea sentimentul ca nu merita sa fie iubit. Aceasta nesiguranta poate duce la posesivitate si dependenta. Construirea increderii in sine si a aprecierii proprii reprezinta cheia pentru o relatie implinita.
7. Gelozia exagerata. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale esecului unei relatii. In cazuri extreme poate atrage abuz si violenta, care incheie automat legatura.
8. Comunicare ineficienta. Daca cei doi nu stiu sa-si impartaseasca gandurile, sentimentele, valorile, opiniile, frustrarile, nevoile si bucuriile implicit, atunci relatia nu prea are cum sa mearga.
9. Cine detine controlul? Nu este un comportament de iubire daca unul dintre parteneri incearca sa il tina sub control sau sa il manipuleze pe celalalt: verificarea celuilalt permanent, amenintari, verificarea telefonului. Intr-un cuvant: fara abateri de la programul stabilit de el.
10. Violenta. Abuzul fizic, sexual sau emotional reprezinta tentative de control total asupra partenerului. Cei mai multi prefera insa sa ramana in relatii de acest gen, din diferite motive. Cand totusi relatia se incheie, raman cumva „sechele” in incercarea de a iubi din nou pe cineva.

Citeste si:  Sexul intinereste

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.