Cum ne afecteaza stresul relatia de cuplu?

Vulnerabilitatea in fata stresului difera de la femei la barbati. Un studiu recent a analizat 124 de cupluri, cu varste cuprinse intre 18 si 21 de ani, care erau impreuna de cel putin doua luni. O echipa de psihologi a investigat prin intermediul chestionarelor, evitarea intimitatii si dependenta de partener, dar si teama de a nu fi parasit si abandonat. Dupa completarea chestionarelor, cuplurile au petrecut 15 minute de discutii pe o tema generatoare de conflicte in luna anterioara. Cercetatorii au colectat sapte probe de cortizol in perioada de stres din momentul anticiparii conflictului, din timpul conflictului si al unei perioade de recuperare de 40 de minute, ulterioara situatiei conflictuale.

Citeste si:  Minciunile legate de bani sau infidelitatea financiara

Cercetatorii au descoperit ca, in ciuda faptului ca si barbatii si femeile au un raspuns psihologic la conflictul relational, acesta este mult mai pronuntat la barbati decat la femei si implica diferiti factori. La barbati, anxietatea a constituit o puternica anticipare a reactiilor, dar la femei s-a remarcat o modificare semnificativa a cortizolului doar in cazul tipului foarte ezitant.
Intr-o relatie se asteapta ca femeile sa initieze si sa conduca discutiile con flituale. In cazul femeilor ezitante, care prefera distanta intre parteneri in situatii de conflict, scopul studiului poate fi mai dificil de realizat.

Citeste si:  Ce sa nu-i spui niciodata ? II

Desigur, femeilor ezitante implicate in studiu au aratat o reactivitate mai mare inainte si dupa conflict, dar si-au revenit rapid dupa incheierea discutiei. Pentru aceste femei, evitarea conflictului de vedere sustinut pare a fi o recompensa din punct de vedere psihologic.

Pe de alta parte, barbatii sunt participantii pasivi, asa ca in ciuda dorintei de rezolvare a conflictelor, barbatii tematori nu se simt deloc in largul lor in timpul conflictelor . Totusi barbatii participanti la studiu, care au o partenera sigura, au aratat cel mai scazut nivel de reactivitate a cortizolului, acest lucru demonstrand faptul ca partenera a contribuit la scaderea nivelului de stres. Pentru femei, contrariul a fost adevarat – stilul de relatie afectiva cu partenerul nu a avut efect linistitor asupra nivelului de stres.

Citeste si:  Cand minus cu minus nu da plus

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.