Fantasme sexuale

Te-ai imaginat vreodata intr-o postura intima cu starul preferat, ti-ai dorit sa ai o aventura cu un necunoscut sau sa faci striptease in fata unui barbat? E grav sa ai fantasme sexuale? E normal? E bine sa vorbesti partenerului tau despre ele?
1. C esunt fantasmele erotice?
Sunt un produs al imaginatiei, a caror evocare produce o emotie sexuala. Fantasma mai poate fi o idee, o impresie, un sentiment. Uneori fantasma se poate rezuma la scene erotice vazute sau imaginate pe care le proiectam pe ecranul nostru personal.
2. De unde vin?
Se pare ca ele implinesc anumite dorinte inconstiente, deformate, mai mult sau mai putin de anumite procese psihice de aparare. Unii considera ca aceste fantasme isi au originea in imagini vazute sau traite in copilarie, adolescenta sau chiar mai tarziu.
3. Cu totii avem fantasme erotice?
E ca si cu visele. Toata lumea viseaza, dar cel mai des uitam visele cand ne trezim. Cum imaginarul exista in fiecare din noi, oricine are fantasme. Nu e musai ca scenele imaginate sa contina chiar scene de sex pentru a fi fantasme. Dorintele exprimate pot fi doar sentimente sau relatii umane.
4. E bine sa povestesi fantasmele partenerului tau?
E mai delicata alegerea. Adevarul e ca poti porbi cu partenerul tau de trecut, de familie, dar de fantasme…Ele vin din cele mai intime parti ale fiintei noastre si uneori nu le intelegem nici noi, dar altii…Cel mai bine e sa faci dupa cum iti dicteaza inima.
5. E bine sa pui in practica fantasmele sexuale?
Greu de raspuns, din nou. Depinde de problematica fiecaruia si de fantasma. Cel mai frecvent ele raman acolo unde s-au nascut: in imaginar. Daca poti realiza fantasma cu partnerul tau, comunicati. Poate iesi ceva amuzant sau excitant pentru voi. Lasa-te purtata de intuitie. De obicei nu da gres.
6. Cand o fantasma devine obsedanta o pui in practica sau o scoti din gand?
Problema nu trebuie trecuta cu vederea. Daca fantasma te face sa suferi si iti tulbura viata, trebuie sa incerci sa vezi despre ce e vorba si sa descifrezi semnificatia ei profunda. Eventual, consulta un psihoanalist. Astfel te vei putea elibera de fantasma care iti perturba linistea.
7. Fantasmele sunt culturale?
Anchetele facute pe acest subiect arata ca fantasmele au ca fundal imagini din epoca si civilizatia in care traim. Dar motivele nu sunt clare si nici nu se stie daca sunt comune umanitatii.
8. E grav daca avem fantasme cu un partener imaginar in timpul unei relatii sexuale cu partenerul de viata?
In mod normal nu trebuie sa te ingrijoreze o fantasma. Ea este exprimarea unei dorinte inconstiente. Apoi, chiar daca te visezi in bratele unei alte persoane, nu e obligatoriu ca acest lucru sa incemne ca dorinta ta este sa ai o relatie sexuala. Daca insa aceasta fantasma, in loc sa te excite, te perturba, ia legatura cu un terapeut.
9. De ce adesea fantasmele sunt foarte departe de dorintele noastre: viol, violenta, supunere?
Nu ne cunoastem asa de bine cum credem. In timpul fantasmelor, dorintele noastre refulate, mai mult sau mai putin deformate, se exprima. Diferenta imensa dintre dorintele noastre constiente si cele care apar in fantasmele noastre nu are nimic suprinzator, caci daca ele au fost refulate inseamna ca sunt incompatibile cu felul nostru de a fi. Ele apar fiindca bariera dintre constient si inconstient nu e complet ermetica.
10. Anumite fantasme deranjeaza mai mult decat altele, cum ar fi cele de pedofilie, sadism, etc. Trebuie sa iti fie teama?
Cand fantasmele se departeaza prea mult de normal, cel in cauza vede deja semnele unei anomalii. In plus, exista si frica de a vorbi despre subiect, de teama respingerii. Realitatea este ca aceste fantasme mai speciale nu difera prea mult de celelalte. Dar situatia e ceva mai periculoasa. Si in acest caz e recomandata consultarea unui specialist.

Citeste si:  Semnele infidelitatii online

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.