Avortul spontan, spaima femeilor insarcinate

Avortul spontan – simptome:

  • Sangerari vaginale mici sau abundente, constante sau neregulate.  Desi sangerari pot sa apara fiziologic in primele trei luni de sarcina atunci cand acestea sunt asociate cu durerile abdominale sunt semne incipiente de avort. Pentru linistea si sanatatea dumneavoastra atunci cand apar sangerari in sarcina, prezentati-va la doctor pentru un consult.
  • Dureri/crampe la nivel pelvin (in abdomenul inferior)si/sau durere abdominala sau durere surda lombara;
  • Cheaguri de sange sau eliminari de tesut fetal de culoare gri la nivel vaginal.
Citeste si:  Noi actiuni pentru cei mici in cadrul campaniei "RESPECTA VIATA! ROAD SAFETY"

Prezentati-va de urgenta la medic daca prezentati hemoragie abundenta, stari de lesin, confuzie, anxietate, respiratie rapida si superficiala, tegumente umede, reci sau transpiratii, slabiciune, sete, greturi, voma, tahicardie.

 

Diagnosticul de avort spontan este pus  de medicul ginecolog prin:

– examenul clinic al regiunii pelvine, prin care ginecologul observa dilatarea colului uterin sau a sangerarilor la nivelul vaginului;
– masurarea nivelului sanguin al HCG (gonadotropina corionica umana) care pune diagnosticul de sarcina; nivelul HCG se masoara in decursul mai multor zile pentru a se determina daca sarcina mai este in evolutie;
– ecografia abdominala inferioara, poate da o imagine a evolutiei sarcinii: daca sacul amniotic este intact, daca fatul prezinta activitate cardiaca si poate estima varsta fetala.

Citeste si:  Tratarea plagilor

 

Se spune ca fie care femeie simte diferit, aceasta experienta traumatizanta. Exista tristete evidenta si, desigur, toate celelalte emotii – negare, furie, negociere, invinovatire … acceptare. Toate aceste trairi sunt grele pentru orice om dar, pentru o mama care tocmai si-a pierdut copilul (pentru ca ea asta simte) aceste sentimente sunt mai apasatoare. Dar, cu ajutorul familiei, al sotului ea va accepta situatia si in cele din urma va merge mai departe. Unele femei se vindeca mai repede, altele mai greu, tot ce putem face este sa avem rabdare cu noi sau cu cea care a trecut prin aceasta experienta si sa o sprijinim.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.