De ce raman intr-o relatie in care sunt agresata?

Motivele pentru care oamenii raman in relatii toxice?

femeie singura cu capul pe pat

Da, exista motive pentru care oamenii aleg sa ramana sau se simt „fortati” sa ramana  in aceste relatii:

Frica este o problema foarte reala  atat pentru barbati, cat si pentru femeile care se gasesc in relatii abuzive din punct de vedere fizic si verbal. Ca rezultat al primei amenintari sau al agresarii, ei se tem de siguranta lor. De multe ori, chiar daca nu exista violenta fizica, ei se tem ca nu se vor putea descurca singuri in cazul in care vor iesi  din acea relatie.

Citeste si:  Modalitati funny de anunta ca astepti un copil

Dependenta emotionala. Exista persoane care prefera sa fie cu un partener toxic decat sa fie singure.  Gandul de a fi singur produce mai multa neliniste pentru ei. De fiecare data cand se gandesc sa plece din acea relatie le vine in cap ideea ” Nu ma voi putea descurca singur./a. Cum am sa pot avea singura grija de copii? ”

Dependenta financiara,  joaca un rol imens in ceea ce leaga si  mentine doi oameni impreuna. Lipsa resurselor financiare face ca o persoana abuzata sa nu poata iesi dintr-o relatie toxica.

Citeste si:  Ce i-as spune baiatului meu despre relatii

Stabilitatea familiala pentru copii. Multi parteneri nefericiti vor face sacrificii inutile pentru a mentine un mediu stabil pentru a evita crearea unei intreruperi nejustificate in viata membrilor familiei.

Asteptarile sociale si religioase. Desi pare greu de crezut mentinerea fatadei „totul este bine” si pastrarea promisiunii  „ vom fi impreuna pana la ..” sunt valabile pentru multi parteneri  si in zilele noastre, care aleg sa ramana in relatii  defectuoase.  Nu sunt putini cei care aleg sa ramana in relatii toxice, pentru a nu fi nevoiti sa le spuna parintilor, prietenilor ca s-au separat de partenerul lor.

Citeste si:  Invata sa iti controlezi furia

Desi pentru cei din afara, o asemenea „relatie” este greu de inteles, totusi ea are la baza niste mecanisme umane. Atunci cand avem in jurul nostru persoane dragi care trec prin asemenea relatii, incercati sa intelegeti ce sta la baza acestei relatii toxice si apoisa le oferiti ajutorul, fara sa le condamnati si fara sa le puneti la zid.

sursa foto: Unsplash

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.