fbpx

Kairouan – Orasul Sfant al Tunisiei

Please select a featured image for your post

Excursia cu jeepurile se incheie dupa vizitarea oazelor montane cu intoarcerea la autocar, de unde ce-a de a doua zi continua cu inaintarea spre Kairouan, capitala spirituala a Tunisiei.

Orasul Gafsa Masa de pranz se va servi la un restaurant din orasul Gafsa, un oras destul de important in Tunisia, datorita industriei producatoare de fosfati. De vizitat in Gafsa sunt baile romane, unice in Tunisia. Influentele romane au fost atat de puternice in aceasta zona, incat cronicile spun ca limba romana s-a vorbit in Gafsa pana in secolul 12.

Piscinele romane sunt foarte bine conservate, fiind inca functionale. Adanci de 5 metri, piscinele sunt umplute in mod natural de izvoarele cu apa termala, temperatura apei fiind de nu mai mult de 30 de grade, deci numai potrivita pentru o baie buna. Au fost construite pentru oamenii de rand si in continuare sunt folosite in acelasi scop, asa ca daca aveti chef si timp, puteti sa faceti si o baie buna.

Gafsa este un oras modern, cu arhitectura moderna, dar important de vizitat sunt cartierele traditionale, cu case foarte vechi, dar care sunt inca locuite. Nu ratati Dar Loungo, o resedinta din secolul 18, a unei familii foarte bogate. Dar Loungo este construita in jurul unei curti interioare, este compusa din mai multe apartamente, si de pe acoperisul ei se vede intreg orasul.
Kairouan – orasul sfant
Kairouan este orasul sfant al Tunisiei, fiind cea mai veche asezare islamica, cu cea mai veche moschee din Africa de Nord si cel mai vechi minaret din lume. Kairouan este al patrulea centru musulman din lume, dupa Ierusalim, Mecca si Medina.

Veti vizita in primul rand Marea Moschee, construita in 670 DC, din ordinul comandantului arab Oqba bin Nafi. Exista doua legende legate de alegerea orasului Kairouan drept locatie pentru construirea marii moschei. Prima legenda spune ca Oqba bin Nafi a implantat un bat in nisip si de acolo a izovorat apa. A doau legenda, si cea mai populara, spune ca Oqba a gasit in nisipul de la Kairouan o cupa de aur pe care o pierduse in fantana Zamzam de la Mecca. Astfel, au considerat ca intre Mecca si Kairouan este un rau subteran, si deci Kairouan este un loc sfant. Izvorul sfant, Bi’r Barouta, este deschis publicului si il puteti vizita intrand printr-un mic magazin de covoare.

Citeste si:  Dincolo de concediul postnatal
Desi Marea Moschee a fost distrusa de cateva ori, apoi reconstruita, structura ei prezenta se bazeaza in mare parte pe structura initiala a moscheei. Cea mai mare distrugere a survenit la cativa ani dupa construire, in 688, cand a fost distrusa in timpul unei revolte impotriva dominatiei arabe. Baza structurii actuale a fost puna in secoulul 9, dar este foarte greu de aproximat care dintre partile moscheei apartin acelei perioade. Se considera ca baza minaretului este cu cel putin 100 de ani mai veche decat secolul 9. Coloanele salii de rugaciuni sunt chiar mai vechi, in constructia lor fiind folosite materiale din structurile romane si bizantine antice, de la Cartagina si Handrumetum, in Sousse.

Dupa ce vizitati ce e de vizitat in Kairouan, nu omiteti si o scurta repriza de cumparaturi. In apropierea moscheii este un magazin foarte mare, majoritatea ghizilor va vor indruma spre el, unde gasiti cea mai variata gama de souveniruri si produse traditionale, la preturi foarte mici in comparatie cu preturile din statiunile turistice sau fata de opririle de pana acum din excursia de 2 zile in Sahara. In plus, preturile sunt fixe si puteti face cumparaturile in liniste. Pentru necunoscatori, asa cum am fost si noi la prima excursie in Tunisia, am facut o gramada de cumparaturi inainte de a ajunge la Kairouan, pentru ca mai apoi sa ne para rau. Marfa de aici este intr-adevar de foarte buna calitate si foarte ieftina.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 23-29 noiembrie
De la Kairouan se face imbarcarea in autocar si va intoarceti la hotelul ales pentru sejur. La coborarea din autocar, nu uitati sa lasati soferului un mic bacsis. Bacsisul este o practica la ordinea zilei in Tunisia si cu siguranta veti considera ca soferul autocarului merita asta. De obicei, ghidul anunta la microfon cand se strang banii pentru sofer si fiecare turist cotizeaza cum poate. Sper ca v-am convins ca excursia de 2 zile in Sahara nu este de ratat, pentru a avea un concediu reusit in Tunisia.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.