fbpx

Qatar bucataria din desert

Please select a featured image for your post

Situat in Pensinsula Araba, micutul Emirat Qatar se impune din ce in ce mai mult ca una din atractiile acestei zone. Capitala Doha, ca si intreaga tara isi datoreaza dezvoltarea in primul rand petrolului desi nu e mai putin adevarat ca politica dusa de Emiri a facut ca dezvoltarea economica sa fie dublata de una arhitecturala, culturala, sociala chiar daca in anumite limite permise de islamism. Emirul Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani care se afla la conducerea din 1995 a stiut sa ofere tarii sale deschiderea necesara pentru a se face cunoscuta in intreaga lume. Numarul companiilor straine din Qatar a crescut foarte mult, Doha e un important centru in care se organizeaza intalniri conferinte sau simpozioane pe diverse teme de interes international.

Din punct de vedere gastronomic in Qatar avem doua, de fapt mai multe variante, in functie de preferinte. Hotelurile marilor hoteluri ofera cele mai extravagante produse ale bucatariei europene, indiene sau asiatice si in functie de lantul de care apartin. Specialitatile culinare locale si din intregul orient mijlociu de la falafel sau humus la kebab sau shawarma se pot gasi in restaurante specifice dar si la fastfood sau mici chioscuri stradale.

Citeste si:  Culori traditionale pentru dormitor
Bucataria traditionala are la baza carnea de oaie sau de pui (musulmanii nu mananca porc), pestele, orezul si salatele. Nu lipsesc pastele, lipiile si diverse feluri de legume, boabe, fasole, linte sau chiar graul. In general mancarurile sunt destul de condimentate, zona fiind bine cunoscuta pentru bogatia micilor piete traditionale unde poti gasi cele mai neasteptate condimente.

In familiile qatariene traditionaliste, la masa nu se folosec tacamuri mancarea este luata doar cu mana dreapta, cu ajutorul unei bucati de paine. Tot in mod traditional, toate felurile de mancare sunt aduse in acelasi timp si asezate in centrul mesei urmand ca fiecare sa se serveasca cu ceea ce doreste.

Cateva din mancarurile traditionale qatariene sunt humus (naut pisat amestecat cu pasta de seminte de susan, ulei de masline, lamaie, usturoi) tabbouleh (salata din frunze de patrunjel tocate cu menta, rosii, ceapa si condimente la alegere, se mananca in general cu frunze de salata) biriani (orez foarte parfumat cu mult zahar in care se pune carne de oaie sau pui) matchbous (carne de miel sau pui foarte condimentata cu orez) sau harees (grau si carne de miel sau pui fierte si apoi batute pana se obtine o pasta, mancare de Ramadan)

Dintre dulciurile zonei amintim umm Ali (mama lui Ali, un fel de budinca cu nuca si struguri albi sau stafide) sau esh asaraya (painea haremului, prajitura cu branza si frisca sau smantana deasupra.

Citeste si:  Bugetul familiei
Cafenelele traditionale, in care nu sunt acceptati decat barbatii ofera variate feluri de cafea uneori aromata, si posibilitatea de a fuma tutunuri cu arome dintre cele mai speciale sau narghilea. In catar apa potabila este obtinuta prin prelucrarea apei marine, astfel ca nu are un gust foarte placut. In schimb, sucurile de fructe exotice sunt foarte apreciate, localurile ofera cocktailuri dintre cele mai surprinzatoare cu combinatii de neuitat.

Bauturile alcoolice sunt teoretic interzise locuitorilor musulmani ai Qatarului. Ele pot totusi fi gasite in restaurantele hotelurilor straine sau la singurul magazin care distribuie alcool. Mai mult, pentru a putea cumpara ai nevoie de o hartie primita de la angajator care sa ateste faptul ca salariul potentialului client este peste salariul mediu din Qatar.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.