fbpx

Sanatate – candidoza

Please select a featured image for your post

Candidoza este o infectie provocata de micoza Candida Albicans, o micoza care isi duce traiul in intenstinele tuturor oamenilor, in cantitati limitate si bineinteles foarte bine echilibrata cu celelalte bacterii si micoze. Problema se declanseaza abia in momentul in care acest echilibru este zdruncinat si Candida primeste frau liber si se manifesta in cele mai urate forme. Cea mai frecventa candidoza este cea vaginala, insa nu sunt de neglijat nici formele de candidoza bucala sau de piele. De ce apare candidoza? Una dintre cele mai frecvente cauze a aparitiei infectiilor pe baza de micoze este administrarea excesiva de antibiotice. Prin actiunea sa, antibioticul elimina atat bacteriile si virusii daunatori organismului dar si pe cele care sunt inofensive, asa ca, echilibrul de care spuneam mai devreme este zguduit si candida se poate multiplica in voie, ducand la candidoza. De aceea, este foarte important sa luati antibioticul impreuna cu un antifungic cum ar fi Nistatina sau Stamicinul (substanta activa este aceeasi).
Acelasi efect de dezechilibru provocat de antibiotice este si cel provocat de alimentatia nesanatoasa sau adoptarea unui stil de viata dezordonat. Cu cat consumati excesiv sau exclusiv un anumit tip de mancare, neglijand varietatea, cu atat sunteti mai expusi pericolului declansarii candidozei. Candidoza este foarte frecventa in timpul sarcinii, cand Ph-ul scade si flora vaginala devine mult mai acida. In plus, pe timpul sarcinii, organismul secreta substante acide, astfel ca micoza este favorizata sa se dezvolte.
Citeste si:  Dieta pentru fertilitate
De asemenea, perioadele foarte stresante din viata noastra precum si alimentatia pe fuga si poluarea duc toate la scaderea sistemului imunitar, iar ca orice bacterie care „se respecta”, candida va specula acest lucru si va prinde momentul in care sistemul imunitar e scazut pentru a intra in actiune. Si din acest punct de vedere sarcina ofera prilejul perfect pentru candidoza. O alta perioada propice dezvoltarii candidozei este cea imediat dupa menstruatie, cand organismul este slabit si nu face fata din punct de vedere imunitar infectiei.
Citeste si:  Microdermabraziunea te scapa de cosuri si pori dilatati
Candidoza este favorizata si de consumul de steroizi, anticonceptionale sau hormoni, intrucat toate acestea actioneaza asupra echilibrului hormonal al organismului. Candida se raspandeste si datorita toaletelor publice sau a igienei precare si mai rar prin contact sexual. Cum recunosti candidoza? Cea mai raspandita forma de candidoza este cea vaginala, care din pacate, majoritatea femelilor fac cunostinta cel putin o data in viata. Simptomul cel mai frecvent este modificarea secretiilor vaginale, care sunt obisnuite la femei si mai abudente in timpul sarcinii. Secretiile vaginale isi schimba culoarea, din transparent in alb-galbui si de cele mai multe ori devenind si urat mirositoare. Veti observa si modificarea scurgerii obisnuite, care devine pastoasa sau branzoasa, foarte lipicioasa. Scurgerea este insotita de arsuri vaginale, dureri si arsuri in timpul mictiunii sau in timpul actului sexual.
Citeste si:  55.000 de operatii de cataracta: cifra-record national atinsa la Centrul oftalmologic Oculus
Desi candidoza se trasmite mai greu prin intermediul actului sexual, fiind o infectie tipic feminina, asta nu inseamna ca nu pot fi infectati si barbatii, chiar daca de cele mai multe ori infectiile masculine sunt asimptomatice. Cand candidoza se manifesta si la barbati, acestia pot observa iritatii ale penisului, pot acuza mancarimi si dureri.
Haine pentru copii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.