fbpx

Acvarii iesite din comun si intretinerea lor normala

Nu latra si nu miauna. Vecinii nu va parasc la administrator ca nu i-ati trecut partasi la cheltuielile de intretinere. Cu mancarea pe care un exemplar o consuma intr-o zi, nu poti nici sa chiorasti un soarece. Pestii nu sunt doar placuti privirii, sunt si relaxanti. Studii facute de persoane competente arata ca pestisorii de acvariu diminueaza stresul celui care-i are in fata ochilor.

Acvariul dintr-o locuinta nu mai inseamna in ziua de azi doar acea prisma cu toti peretii de sticla, el poate lua forme cat mai nebanuite si derutante. Cele mai trasnite acvarii le putem amplasa in locuri atipice: in baie si bucatarie. Cutia cu pesti multicolori incorporeaza rezervorul de apa de la veceu, e masca pentru cada sau pentru chiuveta. Pacat ca facutul baii e o treaba in genere intima, altfel ai da lumii senzatia ca te speli printre pesti exotici…

In camerele-n care un acvariu sta parca mai la locul lui, respectivul loc ar putea fi in perete. Ingropat in zid si expus vederii drept tablou inramat. Sau tot in zid, sub forma de fereastra. Exista acvarii concepute ca suport al masutei de cafea. Acvarii montate intr-o cutie de televizor s-au vazut inca din ceausism, mai ales ca televizoarele pe lampi n-aveau viata prea lunga, si astfel se intampla ca la un TV alb-negru sa vezi pestisori viu colorati.

Citeste si:  Ce nu stiai despre banane

Mai nou, putem admira pestii care inoata in monitorul unui computer. Si mai nou: in unitatea unui computer, care functioneaza bine mersi. Era sa uitam de acvariile in forma de lampa. Mai sunt cele incorporate in piese de mobilier, precum biblioteca, sau in elemente de arhitectura, precum coloanele interioare.

Avem acvariu, mai mult sau mai putin conventional. Acest aspect e lipsit de importanta in privinta utilarii si intretinerii lui. Ne sunt necesare: un filtru pentru apa cu pompa de aer, un furtun banal pentru schimbat apa, un incalzitor cu termostat si un capac care sa contina si un neon.
Acvariului ii vom rezerva un loc ferit de lumina soarelui, ca sa evitam aparitia algelor. Tot necesarul acesta fiind bifat, trecem la pregatirea mediului de viata pentru populatia acvariului.

Citeste si:  Un living modern cu influente baroc

Pe fund asezam nisip sau pietris, obligatoriu necalcaros, ca acvariul nu-i masina de spalat, sa indepartam calcarul cu diverse substante. Umplem acvariul cu apa, dupa ce apa am lasat-o doua zile intr-un recipient cu gura cat mai larga, pentru declorinat (in caz ca folosim apa de la chiuveta, si nu dintr-o fantana). Filtrul il pornim si-l lasam in functiune inca doua-trei zile, pe parcursul carora vom presara si putintica mancare pentru pesti. Doar acum acvariul nostru e gata sa-si primeasca locatarii.

Pestii nu-i azvarlim, baldabac, in acvariu. Pungile in care i-am cumparat le scufundam, cu ei cu tot, in acvariu, pentru ca temperatura apei sa se egalizeze treptat, si nu brusc. Dupa o jumatate de ora, pungile cu apa si cu pesti le desertam intr-un vas in care adugam, putin cate putin, apa din acvariu. Pe urma turnam apa si pestisorii in acvariu si n-avem altceva de facut decat sa tinem seama de niscaiva reguli simple.

Citeste si:  Un drum rapid catre casa dupa ce bei: barul la domiciliu

Pestii ii hranim de doua ori pe zi, incercand sa nici nu-i infometam, sa nici nu le dam mai mult decat pot manca, fiindca hrana neconsumata va ramane pe fund. Apa o vom schimba cam o data la zece zile. Niciodata nu se schimba in totalitate, ci doar o treime din ea. Am aratat mai sus cum trebuie procedat cu apa pe care o punem in locul celei scoase.

O data la trei luni, trebuie schimbat buretele filtrului. Incercati sa socotiti cat mai aproape de exactitate lungimea tuturor pestilor din acvariu, de la cap la coada. Spatiul nu trebuie suprapopulat. Ideal e ca pentru fiecare centimetru de peste sa existe un litru de apa. De aceea, e necesar sa masurati volumul de apa continut de acvariu. Si nu introduceti corpuri straine in acvariu decat daca le luati de la un magazin specializat. Pe cat sunt de frumosi, pe atat sunt pestisorii de sensibili!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.