fbpx

Albul Dalb

Si atunci „Harap Rosu” o salva pe „Verde ca Zapada” din tinutul mov al Craiesei Zapezii… Am incurcat putin povestile sau am facut doar o confuzie cromatica? Cine sunt aceste personaje? Nu-mi amintesc decat de Harap Alb, Alba ca Zapada si de Craiasa Zapezii din tinutul ei alb. De ce era atat de pregnant folosit albul in basmele copilariei? Pentru ca albul inseamna inocenta, puritate, liniste, armonie… o viata lipsita de griji. Pai cam asta ai vrea sa fie si definitia caminului tau, nu?

In fiecare zi asisti la un adevarat maraton al culorilor. Oare care din ele va ajunge sa te orbeasca prima? Care de care mai stridente, unele stralucitoare sau mate, altele fluorescente, fiecare vrea sa iti capteze intr-un fel atentia. Nu-i de mirare ca seara ajungem acasa obosite, satule de atata informatie vizuala. Si acum albul ar fi poate unica noastra salvare.

Citeste si:  Gradina cu fluturi

Si nu zic nu … albul poate parea pretentios. Dar rochia alba pe care tocmai ti-ai cumparat-o si care jurai ca a fost croita pentru tine, nu e oare la fel de „pretentioasa”?

Si aici doar nu vorbim de o vila la munte, unde tu sigur te-ai stradui sa fii atenta, insa bocancii lui ar calca nemilos covorul alb din living, in drum spre canapea. Vorbim de caminul tau de zi cu zi, cel care ar trebui sa dea viata dorintelor si pasiunilor tale.

La fel ca si culorile, albul poate avea diverse nuante. Albul „cald” obtinut prin adaosul unei mici cantitati de galben mareste spatial si il face mai primitor. Albul „stralucitor” la care s-a mai adaugat putin albastru „deschide” spatiul, il racoreste si il improspateaza. Albul „rece” are un aer curat si sofisticat: sa ne gandim la zahar, lapte sau zapada. Albul „simplu”, care nu a mai fost atins de albastru, este perfect pentru camerele foarte bine luminate natural. In cele intunecoase insa, albul pur da o senzatie de rigiditate si melancolie.

Citeste si:  Falsa ciorba de burta si peste in sos de otet

Poate parea surprinzator, dar contrastul alb pe alb este uneori mult mai puternic decat unul negru pe alb. Piesele albe se completeaza reciproc, se evidentiaza si se sustin una pe cealalta. Atmosfera creata este unica, de un rafinament uluitor. Lipsit de culoare spatiul este totusi perfect „imbracat”. Sa nu uitam „less is more” !

Lumea aceasta a albului e captivanta si poate deveni molipsitoare. Dar nu vreau sa ajungem totusi la o obsesie (si zambesc gandindu-ma la o reclama la detergent). Sa nu uitam, insa, ca albul „traieste” perfect si in combinatii. Ne place albul probabil si datorita faptului ca ne e teama de culoare. Poate ca nu le vom asorta perfect sau nu vor iesi nuantele si tonurile dorite. Si atunci preferam sa nu riscam. Solutii exista! Putem combina culori neutre ca: maroul, cafeniul, bejul, griul cu diverse tonuri de alb „cald”.

Citeste si:  Supa-crema de praz si paella de Valencia

Albul e „cuminte” dar sperie. Ciudat, nu? Si asta pentru ca o pata de vin rosu poate strica echilibrul perfect. La fel de bine insa un accent rosu dat de prezenta pe un fond alb a unor flori desavarseste puterea si frumusetea compozitiei.

Linistit si totusi indraznet… o pata de alb inglobata intr-un ansamblu colorat atrage atentia, oferind personalitate chiar si unui obiect banal.

E frumos, curat, simplu de integrat, se potriveste cu orice, are totusi destula forta incat sa iasa in fata, albul ar trebui sa fie nelipsit din casa ta!

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.