fbpx

Anorexia si bulimia (partea I)

Please select a featured image for your post

Termenul de „tulburari alimentare” se refera la patternurile nutritionale deviante, dintre care cele mai cunoscute sunt anorexia nervosa si bulimia nervosa, prima fiind asociata cu infometarea voita, pentru a evita obezitatea iar a doua constand in ingerarea unor cantitati exagerate de alimente, urmata de inducerea starii de voma sau folosirea de diuretice si laxative pentru a elimina mancarea si astfel a evita cresterea ponderala. Incidenta tulburarilor alimentare s-a dovedit acuta in Statele Unite, Anglia si multe din tarile vest europene la mijlocul si spre sfarsitul anilor 1960 si devenind o adevarata moda in anii ’70 – ’80. Acest fapt este remarcabil in ceea ce priveste anorexia nervosa care a fost identificata ca simptom medical inca din anii 1970 in Europa si Statele Unite, dar fiind considerata o boala relativ obscura, aproape exotica in primii 100 de ani ai istoriei sale medicale. Situatia a fost cu atat mai bizara pentru bulimia nervosa care practic a fost necunoscuta inaintea anilor 1970 pana cand este descrisa de catre Boskind-Lodahl in 1976 si Russell in 1979. Totusi in anii 1980 se ajunge la concluzia ca bulimia este considerabil mult mai raspandita decat anorexia.
Pentru a intelege gravitatea fenomenului si pentru ca avem de a face cu boli extrem de grave, voi prezenta unele dintre simptomele si urmarile lor:
– infometarea afecteaza organele vitale cum ar fi inima si creierul (bolile de inima sunt cele mai frecvente cauze ale deceselor la persoanele anorexice)
– pot aparea dereglari hormonale pe termen lung – menstruatii neregulate sau absenta acestora, ducand pana la nefertilitate (lipsa menstruatiei este unul dintre primele simptome ale anorexiei, aparand chiar si inainte de pierderea masiva de greutate)
– afectiunile la nivelul sistemului osos sunt cauzate de pierderea mineralelor – osteopemia si de scaderea densitatii oaselor – osteoporoza
– pentru a se proteja, organismul isi incetineste toate functiile – scad respiratia, pulsul si tensiunea; functia glandei tiroida este incetinita; unghiile si parul sunt foarte slabite, pielea uscata; apare setea si urinarea excesiva, constipatia.
– scaderea stratului de grasime duce la scaderea temperaturii corpului, aparitia frisoanelor si a frigului constant.
– alte consecinte: anemie, umflarea incheieturilor, masa musculara redusa, incetinirea proceselor de gandire, si la unii pacienti, schimbari de personalitate datorita miscorarii creierului.
– de cele mai multe ori, anorexia este asociata cu alte tulburari psihice cum ar fi depresia, anxietatea, personalitate multipla, abuzul de substante, inclinatie spre suicid, comportamente compulsiv-obsesive.
Citeste si:  Tehnici de redescoperire interioara
Cercetari conduse de Garner in 1980 si ulterior de Wiseman in 1992 au confirmat ca in reprezentarile idealizate ale formelor feminine din punct de vedere cultural, femeia este reprezentata mult mai slaba si cu mult mai putine forme decat era ea reprezentata intre anii 1960 – 1980. Cu atat mai mult, aceasta moda va continua dupa anii 1990, fara a se putea stabili cu exactitate daca aceste imagini prezentate de mass-media au avut rolul hotarator in acutizarea anorexiei si bulimiei sau aparitia acestor tulburari pur si simplu reflecta noile standarde universal acceptate. Oricare ar fi raspunsul, este o certitudine ca societatea se asteapta ca femeia sa fie slaba.
Citeste si:  5 modalitati in care te poti mentine in forma fara eforturi
Cu toate acestea, cea mai plauzibila teorie este aceea ca doar cei vulnerabili la presiunile exercitate de societate, cum ar fi cei care manifestau depresii si anxietate in trecut, stima de sine scazuta in copilarie, preocupari mai vechi legate de cure de slabire si diete si poate predispozitii genetice, vor fi tentati sa raspunda noilor cerinte culturale prin simptome ale tulburarilor alimentare.

Citeste si:  Ia-l cu tine in vacanta
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.