fbpx

Boala celiaca ar putea fi asociata anotimpului in care este nascut copilul

Potrivit oamenilor de stiinta americani, boala celiaca este mai frecventa in randul copiilor nascuti primavara sau vara, iar aceasta incidenta crescuta poate fi explicata prin interactiunea dintre mai multi factori – sezonieri, alimentari si de mediu. Cauza exacta a bolii celiace nu este cunoscuta, insa printre potentialii factori declansatori se numara si momentul in care este introdus glutenul in alimentatia nou-nascutului, precum si infectiile virale contractate in primul an de viata.

Oamenii de stiinta americani au examinat ipoteza potrivit careia anotimpul in care se naste copilul poate fi un aspect important in dezvoltare bolii, de vreme ce, de obicei, glutenul este introdus in alimentatie in jurul varstei de sase luni, ceea ce pentru copiii nascuti primavara sau vara ar coincide cu lunile de iarna.

Citeste si:  S-a incheiat cel de-al IV-lea Congres National de Psihiatrie, 2011

Cercetatorii au studiat 328 de pacienti diagnosticati cu boala celiaca, intre varstele de 11 luni si 19 ani. Rezultatele au aratat ca la copiii mai mari (cu varsta intre 15 si 19 ani), nu exista nicio diferenta importanta data de anotimpul in care au fost nascuti. Insa, diferente semnificative au fost inregistrate la cei 317 copii cu varsta pana in 15 ani: dintre acestia 57% erau nascuti in perioada lunilor martie – august, si doar 43% erau nascuti in lunile reci (septembrie – februarie).

Citeste si:  Pastile in locul injectiilor cu insulina pentru controlul nivelului glicemiei la diabetici

Dat fiind faptul ca boala celiaca este una dintre bolile autoimune cu prevalenta crescuta in randul copiilor, studiul poate avea o importanta majora pentru parinti si pediatri. „Descoperirile noastre sugereaza ca planul alimentar al nou-nascutilor, mai precis momentul in care sunt introduse in alimentatie cerealele si alte produse care contin gluten, ar trebui regandit”, a declarat prof. dr. Pornthep Tanpowpong, coordonatorul studiului, adaugand ca si expunerea la soarele si nivelul de vitamina D ar putea juca un rol important in dezvoltarea bolii celiace, de aceea ar trebui sa beneficieze de o atentie suplimentara din partea cercetatorilor.

Sursa: Eurekalert

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.