Bruschete traditionale si bruschete cu sos pesto cu spanac

Bruschetele sunt un aperitiv traditional italian, usor de preparat, si care poate fi consumat ca gustare in zilele calduroase de vara, in care ne ferim de alimentele prea bogate in grasimi. Daca e sa ne gandim la provenienta numelui (bruscare – a frige pe carbuni), ne putem imagina ca, initial, burschetele se preparau odata cu fripturile la jar si probabil ca painea era rumenita pe gratar. Bruschetele au la baza patru ingrediente: paine, ulei de masline, busuioc si usturoi. Peste acestea insa se pot adauga alte si alte delicii, in functie de gusturile si imaginatia bucatarului.

Bruschete cu parmezan

Ingrediente (pentru 4 portii = 8 felii):

4 – 5 rosii medii
8 felii de paine (french toast sau orice fel de paine, mai proaspata sau mai veche)
3 catei de usturoi
2 linguri de otet balsamic
1 lingura de ulei de masline
Busuioc
Parmezan
Sare, piper

Mod de preparare:

Tomatele se spala si se lasa sa se zvante un pic, apoi se taie in cubulete si se pun intr-un castron mare. Peste ele se piseaza doi catei de usturoi, apoi se adauga otetul, uleiul de masline, sarea si piperul. Cantitatile pot diferi, in functie de gusturile voastre.
Intre timp, se incinge cuptorul la 200 – 250 de grade Celsius si se ung feliile de paine cu ulei de masline. Uleiul de masline va face ca painea sa capete o crusta aromata la exterior, in timp ce interiorul va fi pufos si moale. Painea se tine in cuptor circa 4 – 6 minute – pana cand capata o culoare aramie. Apoi se scoate si, imediat, se freaca partea de sus cu usturoi pentru a da mai multa aroma bruschetelor. Dupa aceea, feliile se muta pe un platou si se acopera, cu ajutorul unei lingur, cu amestecul de tomate, parmezan si condimente. In functie de preferinte, se poate adauga branza mozzarella, care merge intotdeauna bine cu aciditatea tomatelor. Daca vreti ca gustarea sa fie una si mai hranitoare, inainte de a pune rosiile, pe bruscheta se pot pune aseza felii subtiri de prosciuto bine maruntite.

Citeste si:  Curatare acvariu

Bruschete cu spanac si sos pesto

Spre diferenta de bruschetele traditionale, aceste bruschete nu mai trebuie neaparat unse cu usturoi, pentru ca sosul pesto deja contine destul usturoi. Sosul pesto poate fi cumparat la conserva, sau poate fi preparat dupa reteta de mai jos, cu conditia sa aveti un blender cu lama metalica.

Citeste si:  Supe pentru copilasii intre 6-12 luni

Ingrediente:

5-6 rosii proaspete
8 felii de paine
400 de grame de sos pesto cu spanac
100 de grame de branza fontina (sau variatiuni – telemea afumata, mozzarella amestecata cu parmezan sau ce branzeturi aveti prin frigider)

Ingrediente pentru sosul pesto:
300 de grame de spanac proaspat, spalat si uscat
3 catei de usturoi
2 linguri de muguri de pin prajiti
50 de grame de parmezan
50 de mililitri de ulei de masline

Citeste si:  O gradina in stil feng-shui

Mod de preparare:

Sosul pesto este simplu de preparat: toate ingredientele, cu exceptia uleiului de masline, se pun intr-un blender si se amesteca. E nevoie de circa 6 – 8 impulsuri, intre care se adauga treptat uleiul de masline, pana cand amestecul ia consistenta unei paste groase.

Painea se unge cu ulei de masline si se introduce in cuptorul preincalzit la 200 – 250 de grade, pentru 3 – 4 minute. Se scoate si se da flacara cuptorului la maxim. Se unge cu sosul pesto cu spanac, apoi se pun rosiile taiate cubulete si se orneaza cu felii subtiri de branza fontina. Se introduc din nou in cuptorul bine incins si se mai tin maxim 2 minute, pana cand branza s-a topit. Apoi se scot, se asaza pe un platou si se consuma calde.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.