fbpx

Budapesta in doua zile si jumatate

Budapesta este un oras frumos. V-as putea scrie o compunere de clasa a IV-a si sa termin cu “Ce oras frumos este Budapesta!”.
Dar o sa va dau cateva mici detalii care sper eu sa va ajute, si, de asemenea, fara sa vreau, o mica comparatie facuta cu Bucurestiul, desi, nedreapta poate.

Cand ajungeti in Budapesta, daca nu aveti timp sa vizitati toate muzeele, catedralele si obiectivele turistice la care trebuie sa platiti la intrare, e bine sa profitati de transportul in comun.

La aeroport veti gasi niste carduri la 41 de euro, care va promit transport in toate partile, intrare la o mare parte a muzeelor si ghid atasat. Daca nu va doriti toate astea, asteptati autobuzul 200E, care o sa va duca la metrou cu doar 400 de forinti, adica undeva pana in 2 euro. Acolo puteti sa va faceti abonament PE TOATE MIJLOACELE DE TRANSPORT IN COMUN (metrou, autobuz, tramvai, troleibuz) pe trei zile. S-a auzit la RATB, METROREX?

foto

Costul acestui tichet este de cca 15 euro, deci mai putin de jumatate din costul unui card de turist. V-am spus, asta daca vreti sa nu stati doar prin muzee. Si da, puteti sa va plimbati cu orice mijloc de transport.

Autobuzele sunt cu burduf, ceea ce inseamna ca nu sunt prea aglomerate, insa, cel putin fata de cele din Bucuresti, sunt vechi si cam ponosite. Si nu au aer conditionat. Insa, in fiecare statie aveti un panou cu orele exacte la care trece acel autobuz. Tramvaiele in schimb sunt chic, sau cele cu care am mers eu, asa erau. Mai erau cateva si mai vechi, insa, cele noi erau niste minunatii. Lungi, cu aer conditionat, noi, dichisite, frumoase foc. Si ce mai aveau ei in plus? Refugii de tramvai omenesti, in care nu stateai peste plasa cu rosii a celui de langa tine, nu te simteai ca un naufragiat pe o scandura in largul marii. Erau lungi, late si curate!

Citeste si:  Trupa Depeche Mode va concerta din nou in Romania, pe 16 mai 2009, la Bucuresti

Metroul este “de moda veche” . Adica sunt garnituri de tren vechi, ponosite. Dar mi-au placut scarile rulante, de trei ori mai lungi decat vazusem vreodata in viata mea. Nu am vazut decat putine statii, dar mi-au placut. Apropos, daca nu v-ati prins, domneste curatenia cam peste tot. Daca vreti sa mergeti cu “trasura metroului”, va recomand sa va duceti la Piata Eroilor (unde e Monumentul Eroilor – Patrimoniu Unesco) cu metroul. Se pleaca din centru, de la statia Deac, si o sa aveti surpriza sa vina un trenulet mic mic mic, in niste statii aproape la suprafata, foarte scurte si extraordinar de frumoase! O sa aveti senzatia ca ati ajuns intr-o alta epoca si va lipsesc evantaiul, manusile si jobenul.
foto

Citeste si:  Jude Law ataca din nou

Dupa cum v-ati dat seama, nu o sa va vorbesc despre marile atractii turistice. Acolo ajungeti singuri si cel mai simplu este sa luati de la punctele de informare turistica harta orasului, foarte bine pusa la punct, cu tot ce va trebuie. Gasiti acolo tot ce trebuie sa vizitati, recomandari, harta transportului, tot tot tot. Nota 10.

Revenind dupa aceasta paranteza cu informarea turistica, va spun ca, daca tot v-ati dus cu caleasca metroului la Piata Eroilor, e bine sa traversati parcul din spatele pietei si sa va duceti la Zoo. Gasiti indicatoare, nu va faceti griji.

Da, ati auzit bine. Daca vreti sa vedeti toate animalele, sa va plimbati printre copacii in care stau lemurii, sa vedeti copiii intrand in tarcurile cu animale domestice sa se joace cu ele, sa le mangaie, sa le dea de mancare, e bine sa mergeti acolo.

Este foarte bine aranjata si foarte aproape de oameni. Aveti toate zonele lumii aranjate frumos, si la intrare, evident, luati o harta gratis, ca sa nu ratati nimic.
foto foto

Mie mi-au placut: foca din acvariu, ursul polar, lupii albi, cangurii, camilele carora le dadea oricine de mancare din dispozitivul pus la dispozitie de catre gradina, incaperea cu lilieci in libertate (in care nu am vrut sa intru, dar mi-a palcut ca idee), hipopotamii, rinocerii, zebra, girafele (mai ales ca aveau un pui ) si cele doua familii de suricate. Nu, nu v-am insiruit toate animalele din gradina zoologica, mai sunt multe altele. Cam toate. O sa va mai spun ceva ce oarecum m-a enervat. In centrul gradinii era o delta in miniatura. Era foarte aglomerat acolo, oamenii stateau si se uitau la pasari de pe bancute. Ma gandeam la Delta noastra. Naturala. A, intrarea poate o sa vi se para piperata, adica aproximativ 10 euro. Insa, credeti-ma, a meritat fiecare centima. Si, de asemenea, o sa vedeti ca banii sunt cheltuiti in gradina zoologica, nu se duc in gardul sefului, in masina contabilei sau mai stiu eu unde. Este o Gradina Zoologica verde, plina de animale, curata, frumoasa, aranjata, ingrijita!

Citeste si:  Meryl Streep, Angelina Jolie, Sean Penn, Brad Pitt si Heath Ledger, in cursa pentru Globurile de Aur

foto

Alte lucruri nu va mai povestesc, va invit sa vedeti singuri orasul. Mi s-a parut cam scump, dar poate asta depinde de la buget la buget.
A, un sfat va mai dau. Cand urcati in Zona Castelului, in Buda, si ajungeti la catedrala Sf Mathias, o sa vedeti ca aveti un zid, un fel de fortificatie, pentru panorama. Nu va duceti sa vedeti Pesta de sus de pe jumatatea zidului pentru care trebuie sa platiti 500 de forinti, adica 2 euro aproximativ. Duceti-va pe cealalta jumatate, ca e gratis.

Drum bun!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.