fbpx

Calculatorul ca manifestare a unei disperarii interioare

Multe din aceste situatii ne conduc spre intelegerea a ceea ce inseamna sa fii in contextul grupal, a ceea ce este acest membru al familiei si care poate indeplini diferite functii, poate sa fie copilul, prietenul, amanta etc. Faptul ca aceste lucruri se produc este ceva care merita sa fie analizat. Analiza acestor lucruri face posibila sa intelegem si ingrijorarea si dezavantajele si suferinta pe care ne-o provoaca computerul.

Indiferent de aceste lucruri meseria noastra de psihoterapeuti, psihodramatisti sau psihanalisti ne pune in situatia ne a gandi la aceste situatii si sa le intelegem. Nu prin faptul ca ele se produc: ideea unor decizii de genul: „nu mai folosesc computerul” sau „de maine voi sta in fata computerului doua ore pe zi” sau „nu mai intru pe situri porno” nu constituie obiectul nostru de activitate. Noi ne putem referi la ceea ce se produce in planul psihic, la ceea ce constituie trairea umana. Noi ne intalnim cu ea sub o forma negativa cand cineva este ingrijorat sau speriat si asociaza aceasta traire cu utilizarea computerului.

Citeste si:  Extractul de caju, un antidiabetic eficient

Exista doua situatii dominante cu care ma confrunt in cazurile pe care le intalnesc – ingrijorarea privind propria singuratate si incercarea unei relatii pe internet corelate cu pasiunea pentru situri de adulti. Cealalta este legata de jocurile pe computer, in special disperarea parintilor in fata neputintei de a scoate copilul din fata ecranului.

Daca primul se refera la situatii de cuplu, de singuratate, de exprimarea disperata a unei nevoi si prin cautarea unei solutii in spatiul virtual, cealalta pare este de cu totul alt gen – este vorba de functionarea familiilor, a copilului si de relatiile pe care aceste persoane le au intre ele. Aceasta din urma situatie devine o situatie care implica membrii familiei in ansamblul lor pentru stabilirea unor relatii adecvate intre ei.

Ceea ce constituie un subiect pentru mine este trairea umana. In aceste situatii vorbim despre un computer care este utilizat in situatia de disperare. Faptul ca aceasta inventie exista este asociat cu disperarea de a nu fi cu celalalt. Acest celalalt fie este cautat cu tot sufletul in virtual pentru ca el exista in plan interior sau este evitat pentru a fi pe calculator. In rest cele doua situatii nu prea au multe in comun, la prima vedere.

Citeste si:  Dovleacul – un posibil inlocuitor de insulina pentru persoanele cu diabet

Putem presupune ca un calculator nu are doar functia aceasta de obiect prin care realizam diferite nevoi, ci se constituie intr-o functie personala. In aceasta functie, el devine printr-o deplasare, o persoana in sine. Nimeni nu considera calculatorul o fiinta, dar multa lume il foloseste ca si cum ar fi o persoana. El devine prin spatiul virtual, o componenta a grupului intern, a obiectelor care par sa joace un rol intre realitatea celuilalt si subiectivitatea proprie.

Daca ne intoarcem la copil, el vede in calculator o persoana care stie. Un copil de 5 ani scria pe Google: „jocuri cu scooby doo pe care nu le cunosc”. Intr-o lume mitica, calculatorul (internetul mai exact) are aceasta multiplicitate de persoane – el stie, este personal, este propriu si este un partener. Aceasta perceptie exista si in persoanele care isi cauta partenerul pe net. El este o persoana care nu este efectiv prezenta, dar nici absenta. Prin aceasta, virtualul muta in plan relatia generand un fel de lume in sine care te poate si prinde, dar te poate si respinge sau face ceva.

Citeste si:  Riscul de a muri de cancer inainte de 75 de ani, mai mare cu 25% in centrul si estul Europei

Idealul parintilor este insa pus in discutie. Ei isi doresc un copil care sa aiba relatii sociale, care sa fie supravegheat, care sa fie adecvat mediului sau. Calculatorul poate reprezenta din acest punct de vedere un pericol, dar si o sansa. Analiza acestor lucruri ne permite ca impreuna cu familia sa intelegem ceea ce se intampla in fiecare situatie in parte.

Va recomandam si partea I a articolului:

Calculatorul: un simplu instrument sau ceva mai mult?

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Claudiu Ganciu.

Adresati autorului comentariile dumneavoastra, dand click aici.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.