fbpx

Cand catelul nu-i cuminte… II

Continuam cu sfaturi in privinta trucurilor pe care le puteti folosi atunci cand va doriti un catel educat, care sa nu va incomodeze in diferite situati, de exemplu cand sunteti in vizita la prieteni sau la o plimbare prin parc. Urmatoarea comanda pe care este necesar sa o invete catelul dumneavoastra este, de fapt, o interdictie ce trebuie respectata in orice moment: „nu e voie!”.

Aceasta va va permite sa-i aratati cainelui exact lucrurile pe care are sau nu voie sa le faca. Pentru acest exercitiu este necesar lucrul cu zgarda si lesa, in felul urmator: atunci cand catelul face ceva ce nu ar trebui (roade perechea dumneavoastra favorita de pantofi) se executa o miscare scurta din lesa, care sa-i atraga atentia, insotita si de interzicerea verbala, cu diferite cuvinte (de obicei dresorii profesionisti folosesc „nu-i voie” sau „fui”). Atentie insa si la tonul folosit atunci cand rostiti comanda: acesta trebuie sa fie cat mai ferm cu putinta, foarte hotarat, dar nu neaparat agresiv, deoarece cainele s-ar putea sa simta aceasta drept amenintare si sa nu raspunda in consecinta, ci intr-un mod violent sau sa raspunda cu teama, dar numai in fata dumneavoastra. Cu alte cuvinte el trebuie sa fie educat ca nu are voie sa faca ceva anume, nu sa se teama de reactia dumneavoastra in momentul in care va face ceva ce va va displace.

Citeste si:  Craitele infloresc pana toamna tarziu

Un alt pas important in obtinerea unui caine usor de crescut este si obisnuirea cu trecerea la picior. Aceasta este un punct important in dresajul de disciplina deoarece atunci cand il scoateti la plimbare in mod sigur nu doriti sa fiti „tarata” prin parc de entuziasmul exagerat al catelului pentru o femela din specia sa. Trecerea la picior se poate face prin ocolire, cand catelul trece prin spatele stapanului, sau direct, ambele in felul urmator: aratam cainelui pozitia pe care trebuie sa o ocupe fata de noi, atunci cand mergem impreuna. Daca ne oprim, cainele trebuie sa fie invatat ca se va opri si el. Atunci cand realizeaza acest lucru, va fi recompensat. Daca pozitia lui fata de noi nu este cea indicate initial (noi conducem cainele, nu el pe noi!), se va corecta din lesa, fara oferirea recompensei (indiferent daca aceasta este mancare sau jucaria preferata).

Citeste si:  Sangria, Mai Tai, Mojito si alte retete

Comanda „stai pe loc” trebuie si ea introdusa in programul de antrenament al cainelui, mai ales daca acesta este un caine de talie mare, pe care ne-ar fi foarte greu sa-l tinem in lesa in mod fizic. Este un exercitiu destul de usor de invatat, cu putina rabdare si un pic de perseverenta: pentru inceput se pune mana dreapta in fata cainelui si concomitent se da comanda verbala. Atentia cainelui trebuie sa fie indreptata spre dumneavoastra si cainele sa se opreasca din mers, dar sa ramana in picioare, pentru a evita astfel confundarea cu „sezi”. Odata ce cainele se va obisnui cu acesata instructiune, se va repeta exercitiul, dar de aceasta data fara lesa.

Dupa ce catelul si-a insusit aceasta comanda, se poate trece la urmatoarea: „sezi”. Aceasta se executa din pozitia „stai pe loc” in modul urmator (in acest caz este util sa folositi drept recompensa mancarea): hrana se ridica deasupra capului catelului, la aproximativ 20 de cm. Cainele va urmari in mod natural recompensa si va lua, din comoditate, pozitia ‘sezi’. Daca ati ajuns cu bine in acest punct, puteti trece cu usurinta si la urmatoarea lectie: „culcat”. Din aceasi pozitie cu cea a comenzii anterioare, se pune o bucatica de mancare in fata catelului, apasand in acelasi timp usor pe greabanul acestuia. Cand catelul va realiza corect comanda, i se acorda alta bucatica de hrana, de data aceasta drept recompensa, si va fi laudat verbal.

2 Comentarii
  1. Nu stiu cum nu inteleg unii oameni ca un animal nu trebuie dresat cu bataia ci cu recompensa; am auzit cateva legende foarte urate despre catel crescut si dresat cu frica de stapan care intr-un anumit punct a cedat si l-a facut pe ala harcea parcea; si oricum, dincolo de orice motiv legat de siguranta stapanului, este IMORAL sa te apuci sa-ti bati cainele ca nu stie inca sa faca \”sezi\”

  2. ati vazut la televizor la stiri cu aia care au omorat un cal in bataie pentru ca nu putea sa traga caruta? IMORAL?! si cine se uita? si cine ii pedepsesta? cata vreme nu vor exista amenzi usturatoare ca astora numai de bani le pasa nu de altceva – se vor mai intampla multe abuzuri. nu este posibil totusi sa profiti de faptul ca tu ai o bata in mana si sa te simti barbat ca dai intr-un animal legat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.