fbpx

Cauzele exceselor alimentare I

Simti adesea nevoia sa consumi in exces unele alimente de care esti constienta ca sunt foarte nocive pentru organismul tau? Te-ai intrebat vreodata ce-ti declanseaza aceste pofte nebune de a manca? Te simti cumva vinovata pentru faptul ca nu le poti controla? Ce zici, nu te-ai simti mult mai bine daca ai afla ca la mijloc sunt niste motive pur biologice si ca nu ai luat-o razna cu mancatul?
In cateva articole vei invata cateva lucruri de baza despre creierul tau si trasmitatorii care iti controleaza apetitul si care sunt adesea motivul principal al lipsei de vointa. Vei invata de asemenea sa renunti la excesele alimentare, oferindu-i creierului tau echilibrul atat de necesar, insa prin alte cai decat placerea de a manca.

Ce rol are creierul in scaderea in greutate?

Te-au dezgustat vreodata propriile obiceiuri de a te alimenta? Ti-ai dorit vreodata sa ai mai multa vointa si sa iti poti stapani poftele? Ce-ar fi daca ai afla ca, din punct de vedere biologic, vointa nu exista? Te-ai simti mai usurata? Poate ca trebuie doar sa ai mai multe cunostinte despre lucrurile care te imping spre supraalimentatie si te fac sa tanjesti dupa alimentele nesanatoase. Un prim pas este intelegerea proceselor care au loc in creier, deoarece acolo se petrec mai mult de 100.000 de reactii chimice in fiecare secunda. Comunicarea creierului cu celulele nervoase constituie baza tuturor gandurilor, semtimentelor si actiunilor tale.
Creierul trimite semnale in tot corpul cu ajutorul neurotransmitatorilor, dintre care unii – serotonina si dopamina – au efect euforizant si sunt adesea asociati cu starea de bine, cu buna dispozitie. Prin urmare, modul de functionare a creierului este puternic influentat de alimentele pe care le consumam zilnic si care, la randul lor, actioneaza benefic sau nociv asupra organismului. Serotonina, endorfina si dopamina sunt trei neurotransmitatori care au o puternica legatura cu alimentatia, poftele culinare si starea de spirit.

Citeste si:  Ce nu stiati despre hipocalcemie...

Serotonina – Este probabil cel mai puternic dintre neurotransmitatori care regleaza apetitul culinar. Este vorba despre o substanta derivata dintr-un aminoacid – triptofan – sintetizata de catre celule.

Functiile serotoninei
– Odata eliberata induce starea de calm, fericire, liniste si satisfactie;
– Induce starea de satietatea si reduce apetitul;
– Lipsa serotoninei din organism este asociata cu starile de depresie si un apetit culinar ridicat;
Influenta alimentatiei asupra productiei de serotonina – Probabil ca nu este o simpla coincidenta faptul ca atunci cand te simti stresat sau suparat simti o nevoie acerba de dulciuri. Mancarea bogata in carbohidrati produce o crestere a concentratiei de triptofan (un aminoacid precursor serotoninei si un tranchilizant natural). Asadar, o masa bogata in carbohidrati induce un sentiment de calm, pace si satisfactie, deoarece sporeste productia de serotonina in creier. Insa, consumul carbohidratilor simpli in locul celor complecsi poate avea un efect de moment. Te vei simti in plina forma, insa starea aceasta va fi una de scurta durata, deoarece nivelul insulinei va scadea conducand la pierderea energiei, la depresie sau „concentratie scazuta de zahar”. Daca te gandesti ca o alta cantitate de zaharuri te va ajuta sa iti revii, ia-ti gandul! Nu va face decat sa inrautateasca si mai mult starea ta! Si normal ca mancatul in exces nu poate combate nicidecum simptomele stresului, prin urmare te face sa te simti mai mult vinovat, decat relaxat.

Citeste si:  Femeile supraponderale, predispuse la avort

Endorfina – La fel ca si serotonina, endorfina este o substanta naturala cu efect euforic. Poate reduce si atenua durerea.
Influenta alimentatiei asupra productiei de endorfina – Cercetarile in domeniu au aratat ca productia de endorfine este intensificata prin consumul unor alimente bogate in grasimi si zahar. Se prea poate sa tanjesti dupa alimente precum ciocolata tocmai datorita continutului ridicat de grasimi si zahar pe care il contine. Dar pe langa acestea, in ciocolata intalnim o substanta – feniletilamina – care favorizeaza eliberarea endorfinelor. Este o metoda rapida de a scapa de stres, tristete si a adauga un surplus de energie, dar cu efect de scurta durata!

Citeste si:  Doar 10% din medicii de familie asigura asistenta medicala primara in zone rurale

Dopamina – Este un neurotransmitator care mareste capacitatea de concentrare. Unele studii sugereaza ca o alimentatie bogata in proteine intensifica productia de dopamina. Deoarece pofta de alimente bogate in proteine, cum ar fi carnea, branza si fructele de mare nu este foarte des intalnita, in comparatie cu cea de alimente bogate in carbohidrati, consumul alimentelor care stimuleaza eliberarea dopaminei nu reprezinta un pericol. Doar in cantitati excesive poate conduce la o scadere a nivelului de serotonina si, implicit, la o descrestere a starii de fericire.

Poftele alimentare, excesele, stresul si emotiile

Multe dintre starile, emotiile si schimbarile biologice traite la un moment dat afecteaza in mod direct poftele noastre alimentare. Nu uita, creierul nostru cauta un echilibru in permanenta! Nu trebuie sa se simta stresat, trist sau vinovat pentru ceva. Asadar, va cauta refugiu in lucrurile in care a fost antrenat sa-l gaseasca in momentul in care intervin starile de stres si tristete. Adesea nu suntem constienti de aceste stari prin care trecem aproape zilnic sau de faptul ca s-ar putea sa mancam pe fond nervos. Analizeaza-ti propriile trairi si incearca sa nu te arunci asupra mancarii ori de cate ori te simti trista sau stresata!

4 Comentarii
  1. poate fi destul de simplu sa crezi ca nu ai un cuvant de spus cu privire la propriul comportament alimentar… insa partea de eliminare a frustrarilor cu ajutorul galoanelor de inghetata sau cu o pizza carnivore este mult mai plauzibila. Nu suntem persecutate de ritmul biologic !!! Ultimul indemn este f bun

  2. dar nu a spus nimeni ca suntem sclavii ritmului biologic. doar ca exista cauze independente pana la urma de vointa noastra care ne fac sa mancam ca inecatele si ca nu este cazul sa ne simtim totusi atat de vinovate pentru ca am cedat tentatiei si am tabarat pe niste coaste de porc cu varza

  3. uuuuuuu, ce diferente in pofte avem noi femeile! unele ar manca tone de inghetata altele varza cu costita :))
    se pare insa ca la sfarsit rusinea si complexele par a fi la fel, vinovatia vine fara sa trebuiasca sa existe tentatie f mare… e natura umana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.