fbpx

Ce trebuie sa stim despre vin

Please select a featured image for your post

Vinul este una dintre cele mai sanatoase si gustoase bauturi. Il servim langa o friptura delicioasa, il folosim ca medicament pentru infarct si asteroscleroza si nu uitam sa-l bem cu placere din cand in cand. Vinul ascunde mult mai multe secrete asa ca haideti sa le descoperim impreuna. 1. Ne ajuta vinul sa slabim? Consumat in cantitati mici, vinul ne poate ajuta sa pacalim o cura de slabire. Acesta nu contine grasimi, colesterol sau fibre. Ne asigura energie si ne ajuta la digestie. Cel mai indicat este vinul alb sec pentru ca are mai putine calorii si proteine. Urmeaza vinul rosu care este un foarte bun antioxidant. 2. Vinul mai bun ca berea? Nu putem stabili daca vinul e mai bun ca berea sau invers. Acest lucru depinde de gusturile fiecaruia. Putem spune doar ca vinul este o bautura mult mai rafinata, mai aromata si mai scumpa. Chiar daca costurile unei sticle de vin depasesc costurile unei sticle de bere, multi sunt dispusi sa plateasca aceasta suma de bani pentru a bea o bautura buna. De multe ori, berea este asociata cu o punga de seminte si un meci important, iar vinul cu o masa festiva sau o seara romantica. Diferentele exista, insa gusturile nu se discuta. Fiecare e liber sa aleaga ceea ce doreste sa bea.
Citeste si:  Meniu moldovenesc cu retete de post
3. Cum degustam vinul? Pentru a ne putea bucura de un vin bun si de calitate, important este sa stim sa degustam vinul inainte de a-l alege. Cum facem acest lucru? Foarte simplu. E nevoie doar de cateva reguli pentru a putea aprecia un vin bun. In primul rand, trebuie sa analizam vinul vizual. Asta inseamna ca trebuie sa fii atenta la culoarea vinului, mai ales la intensitatea si nuanta culorii. Vei intalni diferite culori ale vinului, de la alb-galbui pana la rosu-cenusiu. Trebuie sa stii ca o nuanta galbuie arata ca vinul din butoi este invechit, dar bun. In schimb, o nuanta alb-cenusie ne indica un vin bolnav, care nu mai poate fi consumat datorita expunerii exagerate a vinului cu aerul sau cu temperaturi ridicate.
Citeste si:  Flori de octombrie
Tot vizual, putem analiza limpiditatea sau fluiditatea vinului. Prin vaz, nu ne scapa nici defectele vinului sau eventualele boli ale acestuia. Pentru un examen vizual eficient, se toarna vin intr-un pahar (nu mai mult de 1/3 din volumul acestuia) care trebuie sa fie de vin si neaparat de sticla. Se indreapta apoi spre o sursa de lumina pentru a se putea analiza cu atentie. al doilea rand, vinul trebuie analizat si olfactiv. Da, este foarte important si mirosul vinului. Pe masura ce se incalzeste, vinul formeaza anumiti vapori care „gadila” simtul olfactiv. Este important sa respecti pentru degustare, care este intre 10-12 grade la vinurile albe si intre 17-18 grade pentru cele rosii. Pentru un examen olfactiv eficient, toarna putin vin in paharul inclinat si evita sa atingi cupa cu mana pentru a nu modifica temperatura. Adu paharul cat mai aproape de nas si inspira. Verifica astfel, daca vinul are un miros placut si proaspat sau dimpotriva unul neplacut.
Citeste si:  Educatia catelusilor
Un ultim pas, dar poate si cel mai important este analiza vinului gustativ vorbind. Examenul gustativ ne va ajuta sa identificam daca vinul este dulce, sarat, acru sau amar. Ia o gura de vin si plimb-o prin gura. Nu inghiti vinul ci „mesteca-l” ca pe o mancare pentru a-i simti gustul adevarat. Profesionistii degusta vinul astfel: iau o gura de vin, dar aspira si putin aer, lucru care ii ajuta sa-l „deguste” si prin nas. Ciudata aceasta tehnica, dar foarte eficienta, mai ales ca nasul si gura sunt legate doar printr-un canal.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.