fbpx

Centrala pe lemne. S-o alegem in cunostinta de cauza!

Iarna nu-i ca vara, si vara-i gata. Trebuie sa asiguram caldura caminului, la propriu. In cazul unei case, si mai ales al uneia neracordate la gaze, solutia e centrala termica proprie. Centralele pe lemne sunt de doua categorii: cu ardere clasica si cu gazeificare. Avem, asadar, de facut o alegere si trebuie sa stim de ce anume vom tine cont.

Centrala cu ardere clasica prezinta avantajul ca o putem alimenta cu lemne care nu sunt neaparat uscate. In schimb, cazanul ei se curata mai greu decat al suratei cu gazeificare, iar camera de ardere are dimensiuni reduse. Centrala cu gazeificare detine, cum spuneam, un cazan lesne de curatat. Faptul ca are o camera de ardere spatioasa, in care varam lemne mai multe, mai lungi, mai groase, face procesul de ardere mai eficient. Poluarea e redusa fata de centrala cu ardere clasica.

Daca insa vom baga lemne asa-zis verzi in centrala cu gazeificare, ne vom inhama la o munca de Sisif. Caldura abia de se va simti! Pentru o asemenea centrala, vom cumpara lemnele chiar cu un an inainte. Trebuie sa le depozitam intr-un loc acoperit, prin care sa circule insa aerul, din lateral.

Citeste si:  Supa-crema cu galuste de nuci si carne de vita cu bere neagra

Cele mai bine lemne pentru centralele termice sunt carpenul, stejarul, fagul, salcamul – cele de esenta tare. Lemnele se vor taia cat de lung permite camera centralei si vor fi asezate unul peste altul, pe lungimea ei. Cu cat sunt mai groase, cu atat focul si jarul vor tine mai mult. Carpenul are cea mai mare putere calorica. Un lemn raspandit e cel de brad. Nu e indicat pentru intretinerea arderii, dar cu el putem porni focul, daca ne-au ramas scanduri din aceasta esenta care nu ne mai folosesc. Bradul urca rapid temperatura, dar se si stinge repede.

Cantitatea de lemne care ne trebuie depinde, evident, de spatiul locuibil pe care il vom incalzi, dar si de izolatia termica a casei. O izolatie cat mai apropiata de perfectiune contribuie la economisirea caldurii. La 100 de metri patrati ai unei case, 8-9 metri cub de lemn de esenta tare ne scot din iarna, socotind inaltimea camerelor la o dimensiune obisnuita – pana in 3 metri.

Citeste si:  Supa de salata verde cu afumatura si sirop de capsune

Temperatura la care trebuie sa functioneze eficient o centrala termica e de 60 de grade Celsius. Sunt insa si situatii cand trebuie sa o setam mai sus, pana la 80 de grade, pe gerurile care fac pietrele sa crape. Lemnele uscate si de maxime dimensiuni urca repede temperatura. Valoarea de 60 de grade e atinsa in mai putin de o jumatate de ora. Cu toate acestea, preferabil e sa tii focul mereu aprins sau sa ai jar. Vei alimenta centrala cu combustibil la intervale de timp destul de mari. Ajungi astfel sa consumi mai putine lemne daca il lasi sa se stinga, spre a-l reaprinde cand ai nevoie sa faci cald in casa.

Citeste si:  Decorarea peretilor

Daca am decis sa instalam centrala, pentru toate detaliile e necesar sfatul unui specialist. Acesta va calcula necesarul de caldura al locuintei tinand cont de spatiu, de termoizolatie. Conteaza pentru alegerea cazanului, astfel incat puterea lui sa fie optima. Caloriferele sunt si ele foarte importante. Cele cu tevi de cupru sunt considerate cele mai bune, si ca atare sunt si cele mai scumpe. Cele de polipropilena nu rezista la temperaturi de peste 90 de grade Celsius ale agentului care circula prin ele. E drept ca 90 de grade sunt arhisuficiente. Daca faci foc, iese fum, iar fumul trebuie evacuat. Cosul e un element important in acest agregat.

Cam astea sunt, pentru un nespecialist, lucrurile pe care trebuie sa le stie cand s-a hotarat sa-si monteze centrala termica pe lemne. Nu degeaba se spune ca lemnul da caldura caminului.

2 Comentarii
  1. Am o centrala cu gazeificare pe lemne bosch capacitate 38 montata de vro 2 saptamani…problema e ca nu tine mult caldura …se incalzeste relativ repede….arderea tine cam 4 ore…temperatura e setata la 70 grade .dupa ce inceteaza arderea in casa se raceste considerabil, caloriferile devin reci asta in maxim jumatate de ora….deci asta ar insemna sa punem lemne din 4 in 4 ore…ceea ce nu e normal…am inteles ca ar trebui sa tina caldura cel putin 6 ore mai ales ca e si cu gazeificare…. precizez ca lemnele sunt uscate. incalzirea la apa o am pe cetrala pe gaz, deci nu am boiler ci doar vas de expansiune la centrala. are vreun rol boilerul in pastrarea caldurii la calorifere?? ce trebuie facut sa tina caldura mai mult in casa? suntem ff dezamagiti de centrala…mai are cineva asa? cat va tine caldura dupa foc??? si mai iese si fum din cand in cand la ardere….cosul e facut bine….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.