Ciorba de perisoare de post si curcan in sos aromat

Cine nu tine post, dar e vegetarian, poate ca-n compozitia perisoarelor sa puna si un ou-doua, iar ciorba s-o dreaga cu smantana. Curcan de post n-am gasit. Nici macar curcan pentru vegetarieni.

Ciorba de perisoare de post

Ingrediente:
Pentru ciorba:
1 ceapa
3 morcovi
1 pastarnac
1 ardei gras
0,5 kg rosii
1 telina
1 litru bors
frunze de patrunjel si leustean
sare.
Pentru perisoare:
2 cepe
100 g orez
100 g granule de soia
50 g fulgi de ovaz
50 g gris
marar
100 g faina
sare.

Mod de preparare:
Calim in oala, in doua linguri de ulei si putina apa, ceapa tocata, ardeiul facut felii, morcovii, pastarnacul si telina taiate cubulete. Turnam trei litri de apa si lasam sa fiarba. Punem sare. Dupa o jumatate de ora, adugam rosiile decojite si tocate cu cutitul.

Citeste si:  Curatare dulap de pantofi

Preparam intre timp perisoarele. Tocam marunt cepele si le calim in apa cu ulei. Mai turnam suficienta apa cat sa fiarba orezul. (Daca facem perisoarele cu orez crud, vor exploda din pricina cresterii in volum a bobului de orez!) Punem sa fiarba si granulele de soia. Dupa circa 20 de minute, oprim focul si strecuram compozitia. Fulgii de ovaz ii zdrobim pana ii facem pulbere. Ii inglobam si pe ei in materia pentru periosare, laolalta cu grisul, mararul tocat fin, sarea si piperul. Dam perisoarele prin faina si le fierbem in apa cu sare, separat de ciorba. Dupa ce fierb zece minute, le mutam in oala principala. Turnam si borsul – fiert separat pana da in clocot – si mai lasam cateva minute. Cum stingem focul, punem in oala frunzele tocate de patrunjel si leustean.

Citeste si:  Cum iti exprima o casa personalitatea

Curcan in sos aromat

Ingrediente:
1 kg piept de curcan
0,5 kg rosii cherry
2-3 catei de usturoi
2 linguri busuioc
2 linguri capere
1 lamaie
200 ml vin alb
1 legatura patrunjel
100 ml ulei
sare, piper.

Mod de preparare:
Pieptul de curcan il portionam. Saram si piperam bucatile si le prajim intr-o tigaie, la foc iute, pentru cateva minute pe fiecare dintre parti. Incigem cuptorul. Carnea o punem intr-o tava, presarata cu busuioc si stropita cu suc de lamaie. Turnam si vinul in tava pe care o bagam la cuptor. Dupa o jumatate de ora adaugam rosiile cherry, oparite si decojite, usturoiul si caperele zdrobite, putin ulei, sare si piper. Se mai lasa un sfert de ora la copt. O mancam cu garnitura de cartofi la cuptor sau orez.

Citeste si:  Pregateste-ti casa de iarna

2 Comentarii
  1. Super reteta de ciorba de perisoare de post findca am citit in cartea Reinvata sa gatesti sanatos a doctorului Menci ca ciorba de perisoare din carne este foarte greu de digerat si are foarte multe calorii. Ma bucur ca a scos cartea asta cu retete traditionale sanatoase pentru ca eu le ador. Si am inteles ca se gaseste toata luna iunie la chioscurile de ziare cu Libertatea pentru femei retete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.