fbpx

Cordon bleu si tarta cu zmeura si mascarpone

Cordon Bleu de pui cu sos de ciuperci

Cum a ajuns funtita albastra (cordon bleu in franceza) un fel de mancare – trebuie sa va spun asta inainte de o putea prepara. Oricat ar parea de ciudat, are legatura cu un ordin cavaleresc, numit „Cavalerii Sfantului Duh”, infiintat in Franta pe la 1578. Recompensa pentru faptele cavelerilor era „Cruce a Sfantului Duh”, pe care ei o atarnau de piept de o funtita albastra. Cand n-au mai avut timp pentru fapte de arme, cavalerii au inceput sa se intalneasca la niste banchete senzationale, celebre pentru delicioasele preparate culinare servite. Aceste chermeze au fost numite „Cordon Bleu”, pentru ca participantii purtau inca respectivele decoratii pe piept. In semn de recunoastere, la sfarsitul secolului XIX s-au infiintat in Franta o revista si o scoala de gastronomie numite „Cordon Bleu” – iar unul dintre primele preparate ale acestei scoli este celebrul snitel rulat cu sunca si cascaval pe care il vom prepara si noi acum.

Ingrediente:

Pentru Cordon Bleu:

8 jumatati de piept de pui, dezosate si fara piele
2 oua batute
250 ml lapte
150 de grame de sunca – taiat in 8 felii.
150 de grame de branza Gruyere – taiata in 8 felii subtiri.
jumatate de cana de faina
o cana si jumatate de pesmet
Ulei, sare, piper

Citeste si:  Din muncile toamnei: decorarea

Pentru sosul de ciuperci:

O jumatate de cana de ciuperci taiate marunt
2 linguri de unt
2 linguri de faina
o ceasca de lapte cald
o ceasca de supa de pui
sare, piper alb

Mod de preparare:

Fiecare bucata de piept de pui se bate usor, cu partea plata a ciocanului de snitele, pana cand ajunge la o grosime de circa un centimetru, dupa care se condimenteaza cu sare si piper. Ouale batute si laptele se amesteca intr-un castronas larg, iar bucatile de piept de pui se trec prin acest amestec. Dupa aceea, se pune cate o felie de sunca si una de cascaval pe bucatile de piept, cat mai aproape de mijloc. Peste cascaval, se intinde inca un pic de amestec de ou si lapte. Apoi se ruleaza cat de strans este posibil, strangandu-se rulourile cu scobitori ca sa nu se desprinda.

Rulourile astfel obtinute se trec prin faina, dupa care se trec prin amestecul de lapte si ou ramas, iar in final se trec prin pesmet pana sunt bine acoperite. Se asaza toate cele 8 rulouri pe o farfurie larga, se acopera si se tin la frigider circa o ora.

Intre timp, intr-o tigaie mare se pune ulei (sa acopere cam de un deget fundul tigaii) si se incinge destul de bine. Rulourile se prajesc in ulei circa 20 minute, rotindu-le des. Cand au ajuns la o culoare maro-auriu, ele pot fi scoase. Se scurg bine pe servetel si se servesc alaturi de sosul de ciuperci.

Citeste si:  Cele mai romantice camere

Mod de preparare sos de ciuperci

Se topeste untul intr-o tigaie, la foc mediu spre iute. Se adauga ciupercile si se inabusa pana cand capata o culare maro. Se adauga faina si se mesteca bine, dupa care se adauga treptat laptele fierbinte si supa de pui. Se tine la foc mediu pana cand sosul se ingroasa si incepe sa fiarba, mestecand constant. Apoi se da flacara mica si se mai fierbe inca 5 minute, mestecand des. Se condimenteaza cu sare si piper alb dupa gust.

Tarta cu zmeura si mascarpone

Ingrediente

Pentru aluat:
200 de grame unt
270 de grame faina
100 de grame zahar
30 de grame cacao
Un sfert de baton de vanilie (se despica pe lung si se rade miezul cu cutitul)
Sare (un varf de cutit)

Pentru umplutura:
90 de grame frisca nebatuta,
200 de grame ciocolata amaruie,
4 linguri alcool de fructe,
500 de grame zmeura
250 de grame mascarpone
O lingura zahar pudra
100 de grame migdale
250 de grame zahar
O lingurita de esenta de vanilie

Mod de preparare:

Se framanta aluatul, se acopera cu o folie de plastic si se tine doua ore la frigider. Pe planseta pudrata cu faina se intinde o foaie groasa de jumatate de centimetru si se imbraca o forma (diametrul 30 cm) cu pereti detasabili. Se inteapa aluatul pe fundul formei, se acopera cu hartie pentru copt si cu un strat de fasole si se coace 12-15 minute in cuptorul incins la 200 grade C. Rolul stratului de fasole este sa impiedice „umflarea” aluatului. Se indeparteaza hartia si boabele, se mai da la cuptor 5-8 minute si se lasa sa se raceasca.

Citeste si:  Delicii cu capsuni

Se pune frisca pe foc si, cand clocoteste, se topeste in ea ciocolata rupta bucatele. Se lasa sa se raceasca, se adauga alcoolul de fructe, se amesteca si se toarna compozitia astfel obtinuta peste aluatul de tarta, bine racit. Se mai tine o ora la frigider, dupa care se scoate tarta din forma si se presara peste stratul de crema mascarponele amestecat cu o lingurita de esenta de vanilie, apoi zmeura, apoi zaharul pudra.

Se tapeteaza o tava obisnuita cu hartie pentru copt, se pun pe ea migdalele si zaharul tos, se baga la cuptor si se caramelizeaza circa 8 minute la 220 grade Celsius. Se lasa apoi sa se raceasca, se rup bucati si se infig in crema de jur imprejurul tartei.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.