fbpx

Cum afli ce vrei sa te faci „cand vei fi mare”?

Se spune ca jobul perfect necesita un singur ingredient absolut necesar: trebuie sa-ti placa. Orice altceva poate fi retusat, adaptat, atata timp cat exista acest element vital. Personal nu-mi place faptul ca aceasta vorba „trebuie sa-ti placa ceea ce faci” se foloseste atat de mult incat a devenit un cliseu. Dar este cat se poate de adevarata.
Luati orice exemplu din viata voastra profesionala, alegeti un element negativ (nu va intelegeti bine cu seful sau cu un coleg, e sediul firmei foarte departe, salariul nu este tocmai ceea ce sperati) si puneti-l in balanta cu placerea pe care o aveti atunci cand faceti ceea ce va place la acelasi loc de munca si aveti satisfactia realizarii proiectelor pe care le initiati sau la care participati activ. Desigur ca nu vorbim aici de conflicte deschise cu seful sau colegii sau de salarii aproape inexistente. Vorbim de situatii care se incadreaza in limita normalului. Veti remarca o disproportie importanta intre cele doua elemente.
Ii remarc pe oamenii din media sau pe artisti, in general pe creativii de orice fel, pe cei care isi folosesc talentul special si personal. Majoritatea afirma de cate ori li se da ocazia ca IUBESC ceea ce fac si ca nu s-ar vedea facind niciodata nimic altceva, ca le-a fost scris sa faca acest lucru. Eu ii numesc pe acesti oameni specialisti. Sunt cei care au o inclinatie speciala catre un domeniu, s-au perfectionat, au studiat in aceasta directie, au experienta si rezultate foarte bune. Putini dintre noi avem norocul sa gasim acel lucru sau acele lucruri catre care avem o inclinatie speciala, un talent personal pe care sa-l descoperim si sa-l urmam toata viata. Dar majoritatea dintre noi gasim placere in multe dintre activitatile de la birou, scoala. Acele momente ne dau speranta ca am putea fi pe drumul cel bun, ca ne-am putea ghida dupa ele pentru a descoperi care este acel lucru la care suntem buni si care, natural, ne place. Aceea este calea de urmat pentru cei dintre noi care la nastere nu am strigat dupa un sevalet, niste tempera si o pensula sau nu am interpretat o arie din Nunta lui Figaro. Pentru ca acestia sunt putini si de obicei se dovedesc a fi genii in domeniul lor.
Pentru ca „sa ne placa ceea ce facem” trebuie sa incercam de toate incet, cu rabdare, in timp. Este un fel de-a baba oarba cu reguli ca: „rece” atunci cand ceea ce facem nu ne provoaca nici cel mai mic interes, „caldut” cand o zecime din ceea ce facem la serviciu ne aduce placere, „cald” cand incepem sa venim cu placere la birou, sa ne gandim seara inainte de culcare la lucruri pe care VREM sa le facem a doua zi, si „fierbinte” atunci cand… mmm… nu pot sa va spun, in punctul acesta nu am ajuns si cum spuneam, putini ajung.
Daca te gasesti la o rascruce in cariera ta profesionala si te gandesti care ar fi cel mai potrivit drum pentru tine, fa o lista cu lucrurile pe care le-ai facut pana acum, care ti-au placut, care nu. Mai precis, care au fost reci, caldute sau calde. Daca stii deja cel mai „fierbinte” punct al carierei tale, e simplu – calea ta a fost deja aleasa. Considera-te norocoasa! Temperatura pe care o dai unui anumit gen de activitate te poate ghida spre alegerea drumului potrivit in cariera. Bazeaza-te si pe instinctul feminin care stim cu toate ca nu este atat de legendar pe cat vor barbatii sa creada. In sinea ta stii ce vrei sa faci in viata ta profesionala, stii ce ti-ar face placere sa faci mult timp de-acum inainte. Nu trebuie decat sa iti dai tie insasi curs, sa dai curs dorintelor tale si sa urmezi acea cale. Ea pastreaza garantia reusitei, data de cea mai importanta persoana pentru tine – tu insati.

Citeste si:  BABY EXPO isi deschide portile!
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.