fbpx

Cum influenteaza emotiile fiecare organ

De fiecare data cand vorbim despre imbolnavire, ne gandim doar la microbi si alimente. Dar nivelul emotional si spiritual sunt la fel de importante pentru sanatate, avand adesea un rol crucial in echilibrul organismului.

Microbii sunt respinsi de sistemul imunitar, dar sentimentele provin din interior, unde nu avem atat de multe mijloace de aparare – pentru ca suntem singuri cu noi insine si pentru ca si educatia pe care o primim e adesea lacunara in domeniul emotional.

Adapost pentru emotii
Filosofia chineza afirma ca fiecare organ are un suflu specific sau „spirit care salasluieste in el”, corelat cu un anumit aspect al vietii psihice.

Inima este considerata „Imparatul Organismului”, salasul sufletului, organul care conduce si „imparte dreptatea in imparatie”, adica in corp. Inima este invelita de pericard, numit si inteleptul corpului – el fiind sfetnicul de incredere al Imparatului Inima. Fara acest invelis, inima ar receptiona din plin socurile emotionale si nu ar putea evita imbolnavirile. Inima este organul care regleaza viata spirituala si emotiile. Bucuria il caracterizeaza, dar in exces poate ajunge sa ii faca rau.

Ficatul este asemeni unui general care elaboreaza strategiile de lupta. El este afectat de manie si oboseala. Vezica biliara regleaza temperamentul si curajul de a lua decizii, curajul inceputului. Orice stres puternic sau indelungat va sfarsi prin a lovi in vezica biliara, ceea ce va duce la manifestarea unui temperament coleric. Persoana va deveni irascibila, nervoasa, va lua greu decizii, va avea dureri de cap si ameteli.

Pancreasul si splina sunt puternic afectate de ingrijorare. Oamenii foarte analitici, care despica firul in patru si sunt mereu tematori isi slabesc pancreasul si stomacul. Si reciproc, oamenii care au probleme cu aceste organe sunt mai mereu ingrijorati. Se adapteaza mai greu, putand ajunge la fobii si obsesii.

Citeste si:  Coacazele ajuta la prevenirea unor infectii microbiene

Plamanul si intestinul gros sunt organele meditatiei si ale gandirii reflexive. Un om trist si melancolic secatuieste astfel energia acestor organe. Tinand cont de legatura lor cu imunitatea, rezulta ca apararea organismului este tulburata, iar persoana devine mai vulnerabila la agresiunile din mediu. Deseori un bolnav de plamani este trist si melancolic: acest tip de dispozitie se observa la pacientii cu astm si tuberculoza.

Rinichii reprezinta rezervorul de energie al organismului, energie care ne ajuta sa traim si sa ne vindecam. Cand scade energia rinichilor, apar sentimente de panica si anxietate care secatuiesc si mai mult energia organismului. Bolnavii de rinichi sunt adesea tematori, vointa lor scade sau sunt inflexibili si incapatanati.

Cheia sanatatii
Echilibrul adevarat nu consta in lipsa sentimentelor, ci in controlul aparitiei si al intensitatii acestora. Atunci cand starea noastra interioara evoluează intre bucurie si tristete fara sa exageram, cand melancolia ne ajuta sa patrundem mai profund in noi insine si sa vedem in cele din urma frumusetea vietii, cand nu ne mai lasam doborati de teama, am facut pasi importanti pe drumul controlului emotional.

Citeste si:  Cezariana

Nu putem schimba lumea, dar putem schimba modul in care ne raportam la lume. Iar adevaratul secret al sanatatii inseamna sa inveti sa te vindeci singur, inclusiv prin gandurile si emotiile pe care le cultivi in „gradina” sufletului tau.

Vino in 18-20 aprilie 2008, la Sala Palatului, pentru a participa la BODY MIND & SPIRIT FESTIVAL – cea mai completa manifestare dedicata unui stil de viata in care calitatea vietii se celebreaza pe toate planurile: trup, minte si suflet!

Pentru detalii intra pe www.bodymindspiritfestival.ro.

4 Comentarii
  1. e adevarat k sanatatea ne e foarte usor influentata de capacitatea sau incapacitatea de a ne tempera emotiile….A fi tot timpul in echilibru e ideal…eu am avut probleme cu sanatatea pe care mi le-am reprosat in primul rand mie, as fi putut sa le evit dak ma opream la timp…dak as fi cerut ajutor.
    Dar oare viata de zi cu zi , din ce in ce mai stresanta ,nu joaca un rol fundamental in neputinta noastra de a mentine starea de echilibru?
    Starea aceasta atat de benefica pt. organism nu este azi un lux din ce in ce mai rar?

  2. din punctul meu de vedere articolul este perfect adevarat.de curand am suferit o operatie in urma careia mi s-a extirpat fierea. am doar 25 de ani, deci aceasta afectiune nu ar fi trebuit sa apara atat de devreme. dupa operatie, chirurgul care m-a operat mi-a explicat ca aceste afectiuni nu apar degeaba, sau din senin. exista un dezechilibru energetic, o gama de trairi si sentimente negative ce te pot distruge treptat fara sa iti dai seama imediat. mi-a spus ca fierea este primul organ care reactioneaza la suparari, dezamagiri, stres, frica, tristete, nesiguranta si incapacitatea de a lua decizii ceea ce te poate duce la o stare de frustrare mai mult decat avansata. asa ca va recomand ca o alternativa la ceea ce inseamna medicamente de calmare sau de alt fel, meditatia si exercitiul linistii interioare. este extraordinar de greu, dar sunt sigura ca fiecare dintre noi poate ajunge la calm si liniste. sanatate multa tuturor.

  3. Foarte adevarat!!! Din pacate majoritatea oamenilor considera aceste informatii niste aberatii sau, pur si simplu inaceptabile. Multa lume considera inca organele ca fiind clar delimitate, individuale, mai exact, fiecare cu traba lui,… ce eroare. Drept urmare se considera ca anumite pastile vindeca dar nu se tine cont ca medicamentele sunt o minuscula doza de otrava care implicit – prin indelungata folosire de pilda, ca si aditivii alimentari – provoaca dereglari la alte organe, iar de aici incepe lantul slabiciunilor: in timp, tot mai multe tratamente se impun cu tot mai diverse medicamente pt a le combate efectele celorlalte.
    Un exemplu simplu si extrem de frecvent este administrarea antibioticelor care din mucegaiuri fiind fabricate, produc in organism micozele si totusi mai exista medici care nu recomanda antimicoticele alaturi de antibiotic, asa ca ajungem la ORL sau avem tulburari digestive etc si culmea, nimeni nu stie ce e. Mentionez ca lucrez in domeniu muzical, tinerii ajung sa nu mai poata canta din cauza acestor micoze, pt care, culmea, nediagnosticate corect, li se prescriu ca pt raceala – acestea fiind simptomele aparente: dureri de gat, raguseala s.a. -, tot antibiotice.
    In incheiere mai adaug o greseala a zilelor noastre care aduce dupa sine agravarea unor boli: tratarea simptomului si nu cautarea sursei acestuia, a cauzei. Si, credeti-ma, solutia e mai simpla, combaterea afectiunii poate fi definitiva, dar … \”e mai simplu sa iei o pastila\”… nu-i asa?

  4. De acord cu Edi si cu Amina. Sunt practicant activ si zilnic ma confrunt cu fel si fel de conceptii gresite ale oamenilor. Suntem prost infornmati. Oamenii cauta mereu scaparea in tratamentele medicamentoase, dar acestea trateaza numai simptomele. Organismul nostru are un sistem de autoreglare, nu are nici macar nevoie de o energie proiectata de un terapeut. Ideea e ca trebuie sa invatam sa folosim acest sistem extrem de complex al organismului. In cazurile intalnite, am dat de oameni reticienti in ceea ce priveste aceasta metoda de tratament. Oamenii sunt sceptici. Ne-am obisnuit prea mult sa ne tratam inghitind pastile. Pacat ca se cauta sa se ascunda cat mai bine aceste practici bazate pe autocunoastere si autoreglare a propriei bioenergii.
    ( staff3006@yahoo.com )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.