fbpx

Cum ingrijim pielea bebelusului?

Pielea bebelusului este cea mai pura si cea mai sanatoasa, caci toate functiile ei sunt active si este bine hidratata. Razele soarelui nu au atins-o prea mult si efectul lor nu se vede inca, iar petele sau cosurile sunt inexistente. Insa, in acelasi timp, aceasta piele perfecta este si extrem de sensibila. Iar protejarea ei este o sarcina care iti revine tie, nu numai acum, ci si in urmatorii 10-12 ani, caci copilului tau, fie el baiat sau fetita, ii pasa prea putin de acest aspect. Totusi, niciodata nu este prea devreme sa-l inveti cum sa-si ingrijeasca pielea si niciodata nu este pea devreme sa-ti faci griji pentru pielea lui.

In cazul bebelusilor, stratul exterior al pielii nu este complet dezvoltat, iar pielea este subtire si absoarbe cu repeziciune orice. O crema hidratanta va fi absorbita rapid si va mentine pielea supla si elastica. Insa trebuie sa fii atenta la continutul acestei creme, precum si la cel al sapunurilor sau lotiunilor de baie pe care le folosesti. Multi parinti prea zelosi cred ca baita este necesara in fiecare zi, ceea ce e gresit. Un bebelus nu transpira ca un adult, iar pielea lui nu este atat de expusa prafului si poluarii. Baile prea dese pot irita pielea atat de fina, de aceea o imbaiere la doua-trei zile este de ajuns. Chiar si asa, sapunul sau gelurile de dus pentru adulti trebuie evitate pentru ca parfumul, colorantii si celelalte substante continute sunt prea agresive.

Citeste si:  Tratamentul cu plasma rece: alternativa eficienta la antibiotice

De atentie speciala are nevoie pielea fetei, care este mai expusa decat cea a corpului, si mai ales zonele atinse mai des. Simpla stergere a guritei sau a nasucului reprezinta o agresiune pentru pielea fina de bebelus, oricat de delicate ar fi atingerile. O crema hidratanta sau calmanta, speciala pentru copii, este mai mult decat indicata pentru aceste zone.

Citeste si:  Varstnicii au un comportament alimentar mult mai sanatos decat tinerii

Dar cele mai multe probleme le pune pielea sezutului. Fiind tot timpul in contact cu scutecul se creeaza un mediu cald si umed, propice dezvoltarii bacteriilor. La aceasta, se adauga frecarea dintre piele si materialul scutecului, care irita si mai mult. Zona se inroseste si devine dureroasa. Evident, de scutec nu ne putem lipsi, deci trebuie gasita alta solutie pentru a proteja pielea. La fiecare schimbare a scutecului, sezutul se spala cu apa calduta si cu un sapun sau un gel delicat, dupa care se usuca prin tamponarea cu un prosop moale. La final, pentru a reduce frecarea se foloseste o pudra, eventual una anti-bacteriana care are si rolul de a opri dezvoltarea bacteriilor si de a mentine locul uscat.

Pielea bebelusului produce prea putina melanina, substanta care ar trebui sa o protejeze de razele soarelui. De aceea, el nu are voie sa stea in soare decat cateva minute pe zi, suficiente pentru ca organismul lui sa produca vitamina D. In rest, ai grija sa stea la umbra, sa aiba capul acoperit si sa poarte numai haine largi care permit circulatia aerului. Si daca tot vorbim de haine, alege-le numai pe cele moi, din bumbac, care nu zgarie pielea.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.