fbpx

Cum sa slabesc fara sa ma ingras la loc?

Been there, done that.

Daca si voi sunteti ca mine si v-ati chinuit cu multe diete si regimuri, care mai de care mai nemiloase, mai bizare si mai ciudate, daca v-ati pomenit mancand trei zile alge marine amestecate cu lapte de soia degresat (glumesc!) ati slabit, ati topait de bucurie ca purtati haine cu doua numere mai mici, iar apoi ati constatat ca v-ati cam grabit cu stramtarea pantalonilor, caci kilogramele s-au intors mai ceva ca un vanzator ambulant insistent, dat afara pe usa si reintrat pe geam, inseamna ca avem un dusman comun: efectul yoyo. Yoyo fac kilogramele in corpul nostru, yoyo este si starea noastra de spirit, cand sus, cand jos. Alternanta de greutate nu face bine nici estetic, nici din punct de vedere al sanatatii.

Citeste si:  Sani mai fermi? 6 sedinte si vezi diferenta!

Ce inseamna efect yoyo?
Majoritatea regimurilor de slabire merg pe ideea micsorarii numarului de calorii. In fata ”privatiunilor”, corpul reactioneaza in doua moduri: fie economiseste energia, diminuand consumul, urmarea fiind ca ritmul de slabire este mult diminuat, fie face provizii. Depozite. Adipoase, nu financiare.

Apoi, cand perioada de penurie alimentara s-a terminat (noi suntem bucuroase ca incapem in rochia aia mulata), corpul nu mai are incredere in „climatul alimentar”. E neincrezator, se teme iar de „foamete” si continua sa-si faca rezerve.

Cu cat tinem mai multe diete drastice, cu atat mai „temator” si, in consecinta, mai lacom va fi corpul nostru.

Cum luptam cu efectul yoyo?

In primul rand, nu mai credem in basmele care promit ca, dupa doua saptamani de infometare, ne vom transforma din broscute rotofeie in printese silfide.

Citeste si:  Cum sa avem unghii mai puternice?

Da, vei vedea actul cantarului miscandu-se categoric, dar ca orice minune, miracolul kilogramele disparute nu va tine prea mult.
Incercati, in schimb, sa mancati mai putin, fara sa va privati subit de grupe intregi de alimente. Indicate sunt regimurile in mai multe faze, in etape progresive. Da, va dura mai mult, dar organismul va fi mai putin agresat. Sansele lui de trauma scad semnificativ.

Apoi, odata incheiat regimul, nu va reluati brusc vechile obiceiuri. Ci treceti la un regim de viata sanatos, practic trebuie sa reinvatati sa mancati, trebuie sa va reganditi din temelii relatia pe care o aveti cu alimentele. Nu sariti peste etapa de stabilizare. Este esentiala pentru conservarea greutatii obtinute.

Citeste si:  Unghiile false - frumusete sau moft?

De asemenea, nu sariti peste mese. Cand n-ai inghitit nimic toata ziua, este mult mai usor sa te lasi prada lacomiei seara. Iar corpul va fi cu atat mai dornic sa acumuleze atunci cand « vede » ca perioadele de lipsuri tot apar.

O alimentatie echilibrata

Nu este doar o vorba in vant. Specialistii sustin ca nutrientii trebuie repartizati astfel:
– 12-15%: proteine.
– 30-35%: lipide.
– 50-55%: glucide.
Din punct de vedere al principalelor mese ale zilei :
– La micul dejun se vor consuma 15-20%.
– La pranz, 35-40%.
– La gustari 5-10%.
– La cina 30-35%.

Fie ca suntem, fie ca nu suntem ”la regim”, vom evita dulciurile, bauturile care contin zahar si alcoolul. Cantitatile trebuie sa fie infime daca nu este posibila excluderea lor totala.

2 Comentarii
  1. Eu incerc sa ma mentin reducand painea si dulciurile, cu exercitiile lui Carmen Bruma pe DVD si cu aproape nimic dupa ora 6 seara. Doar un iaurt slab sau un bol mic de salata de legume sau varza. Recunosc ca saptamanal, mai calc pe aratura cu cate-un ecler sau o amandina. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.