fbpx

Esti ceea ce mananci: efectele alimentelor asupra tenului tau

Tenul este prima carte de vizita a femeii si cel dintai „tradator” al varstei. Asupra lui, se rasfrang toti factorii vietii cotidiene, de la un zambet timid pana la agentii externi nocivi, precum poluarea, noxele, vantul, frigul etc. Daca, din pacate, nu avem nicio putere asupra acestora din urma, ne putem ajuta tenul prin a-i asigura o alimentatie adecvata, cu multe vitamine, minerale si antioxidanti naturali.

Nu putine sunt situatiile in care nu ai timp sa-ti pregatesti un meniu adecvat pentru masa de pranz, sau cand mananci, pe fuga, un hamburger de la fast food-ul de la colt. Cum infometarea nu este, nici ea, o solutie, singura „salvare” este alegerea atenta a alimentelor. Este relativ simplu: poti incepe prin a inlocui hamburgerul cu o salata, pana cand afli care sunt cele mai bune alternative pentru tenul tau. Tot ceea ce inseamna legume, fructe proaspete, lactate degresate, cruditati – este sanatos pentru piele, care va arata mai revigorata si mai ferma. De asemenea, este importanta si alternarea acestor alimente pentru un complex nutritiv cat mai bogat. Vitaminele continute de fiecare aliment sunt diverse si se completeaza, fiecare avand un scop bine determinat.

Tinerete fara batranete
Semintele de soia sau de porumb, nucile si legumele sunt bogate in vitamina E. Acestea incetinesc procesul de imbatranire a pielii si prelungesc viata celulelor. Laptele si iaurturile, dar si organele de animale (ficat, rinichi, inima) sau manunchiurile de broccoli sunt bogate in vitamina B2, care te poate feri de afectiunea numita dermatita seboreica, adica de aspectul uscat al buzelor si de aripile inrosite ale nasului. De exemplu, este suficient sa consumi numai 200 de grame de broccoli pe zi pentru a avea aportul necesar de vitamina B2. Mananca regulat ficat, galbenus de ou, cartofi dulci (de preferinta fierti sau piure), spanac, legume si bea lapte de vaca, deoarece acestea contin vitamina A, care iti fac pielea mai compacta si imbunatatesc calitatea epidermei.

Citeste si:  5 masti de fata pentru primavara

Pestele este bogat in vitamina D, care te protejeaza de razele ultraviolete ale soarelui. Acelasi efect benefic il au si legumele / fructele galbene sau portocalii, care contin betacaroten – caise uscate sau morcovi. Alte alimente deosebit de sanatoase pentru ten sunt algele marine. Acestea sunt specialitati culinare foarte bogate in iod, care mentin o piele sanatoasa si ferma. Alaturi de fructele de mare si branzeturile, algele sunt bogate in seleniu, avand un efect antioxidant puternic, care intarzie imbatranirea tenului. Nu in ultimul rand, unul dintre cele mai importante alimente, care trebuie consumate zilnic, este mierea de albine. Aceasta are, de asemenea, un efect antioxidant important, ferind pielea de o imbatranire prematura. Nu o pune in ceai fierbinte, deoarece efectul ei va fi redus drastic.

Vitamina C pentru tenul gras
Patrunjelul, grapefruit-ul, lamaia, zmeura, fructele de kiwi sau mango au un continut bogat de vitamina C, care regleaza echilibrul tenului tau. Te vei proteja astfel de acnee sau de alte infectii ale pielii. De asemenea, zincul este folosit in tratamentele impotriva acneei, iar cele mai importante alimente care il contin sunt cerealele integrale, semintele de dovleac, nucile, migdalele si salata. Pestele gras (somonul, heringul) si uleiurile vegetale – care contin vitamina F – ajuta la cicatrizarea si refacerea tenului, mai ales in cazul celui gras. Carnea de oaie si jambonul de pui sau fructul de avocado te scapa de punctele negre, acestea asigurand organismului tau necesarul de vitamina B6.

B3 si B9 – trateaza tenul uscat
Carnea de pui, de curcan, somonul, tonul sau laptele sunt ideale pentru tratarea tenului uscat, deoarece au un continut bogat de vitamina B3, care reduce efectul inrosirii pielii si al cuperozei. De asemenea, in orice anotimp, salatele cu morcov, varza, sparanghel sau fasole verde au un efect benefic si asupra tenului, pentru ca multiplica celulele sangvine, cerebrale si cutanate.

Citeste si:  Scapa de crapaturile calcaielor!

Organismul tau are nevoie de vitamina B9 (acid folic), pe care aceste legume il contin in cantitati mari. Consuma-le crude, deoarece prin fierbere isi pierd din calitatile nutritive.

Antirid: B5 si Q10
Vitamina B5 se regaseste mai ales in oua. Aceasta creste rezistenta pielii, dar si a parului. Consumata zilnic, B5 reuseste sa previna uscarea tenului si aparitia ridurilor. Pestele (mai ales somonul, macroul, sardinele si tonul), dar si carnea de vita sau spanacul si alunele contin celebra coenzima Q10, care are rolul unei vitamine in organism. Aceasta este antioxidanta si previne aparitia ridurilor si a liniilor fine de pe fata.

De asemenea, pentru un ten sanatos si frumos, nu este suficient numai sa te hranesti coresct, ci si sa respiri adecvat. Oxigenul actioneaza ca un detoxifiant al organismului, iar o respiratie scurta, superficiala, va avea un efect negativ si asupra tenului tau. Respiratia profunda este cea corecta. Pentru hidratarea pielii trebuie sa bei cat mai multe lichide neacidulate, mai ales apa si ceai.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.