fbpx

Fibromialgia

Ce este fibromialgia?

Fibromialgia este o afectiune caracterizata prin durere musculoscheletala generalizata in corp si acompaniata de: stare de oboseala, somnolenta, pierderi de memorie si schimbari de dispozitie. Specialistii sunt de parere ca fibromialgia amplifica senzatiile de durere, prin afectarea modului in care creierul proceseaza semnalele dureroase.

Simptomele fibromialgiei debuteaza, de obicei, dupa un traumatism fizic, o interventie chirurgicala, o infectie sau stres psihologic intens. In alte cazuri, acestea se agraveaza gradat in timp, in absenta unui factor declansator.

Afectiunea este mai frecventa la femei decat la barbati. Multi pacienti cu fibromialgie experimenteaza si migrene, afectiuni temporomandibulare, sindromul colonului iritabil, anxietate si depresie.

Chiar daca, in prezent, nu exista un tratament care sa vindece fibromialgia, o serie de medicamente pot controla simptomele, la fel cum exercitiul fizic, tehnicile de relaxare si metodele de reducere a stresului contribuie la ameliorarea lor.

Care sunt simptomele fibromialgiei?

Durerea asociata fibromialgiei este deseori descrisa ca o durere constanta, surda, provenind in mod tipic de la muschi. Pentru a fi considerata generalizata, durerea trebuie sa se manifeste pe ambele parti ale corpului, deasupra si sub talie.

Durerea se intensifica de obicei atunci cand se aplica presiune pe zonele afectate, punctele foarte dureroase purtand denumirea de puncte sensibile. Intre acestea se numara:

spatele capului
zona dintre omoplati
partea superioara a umerilor
partile laterale ale gatului
partea superioara a pieptului
partea exterioara a coatelor
partea superioara a coapselor
partea laterala a coapselor
interiorul genunchilor

Citeste si:  Meditatie in miscare cu Tai Chi

Pacientii cu fibromialgie se simt, adesea, obositi la trezire, desi raporteaza ca au dormit o perioada lunga din noapte. Somnul este, frecvent, perturbat de durere. Multi pacienti cu fibromialgie dezvolta si tulburari de somn, cum ar fi sindromul picioarelor nelinistite si apneea de somn – care agraveaza simptomele acestei afectiuni.

Alte afectiuni care se pot dezvolta pe fondul fibromialgiei sunt: oboseala cronica, anxietatea, depresia, endometrioza, migrenele, sindromul colonului iritabil etc.

Care sunt cauzele aparitiei fibromialgiei?

Cauzele fibromialgiei nu sunt pe deplin cunoscute, insa cel mai probabil afectiunea implica o varietate de factori care conclucreaza. Printre acestia se pot numara:

factorii genetici, deoarece fribromialgia tinde sa se manifeste la mai multi membri ai aceleiasi familii – mutatiile genetice ar putea fi responsabile cu dezvoltarea afectiunii
infectiile – unele boli infectioase par sa declanseze sau sa agraveze simptomele fibromialgiei
trauma fizica sau emotionala – tulburarea de stres post-traumatic a fost asociata fibromialgiei

Care sunt factorii de risc ai fibromialgiei?

Factorii de risc ai fibromialgiei includ:

sexul – fibromialgia este diagnosticata mai des la femei decat la barbati. Hormonii reproductivi feminini joaca un rol important in felul in care femeile experimenteaza durerea.
istoricul familial – este ma probabil ca o persoana sa dezvolte fibromialgie, daca un membru al familiei sale sufera deja de aceasta boala.
bolile reumatismale – pacientii diagnosticati cu o boala reumatismala (artrita reumatoida, lupus etc), prezinta un risc ridicat de a dezvolta fibromialgie.

Citeste si:  Dictionar medical prima parte

Cum poate fi diagnosticata fibromialgia?

In anul 1990, Colegiul American de Reumatologie a stabilit doua criterii pentru diagnosticul fibromialgiei:

Durere generalizata care dureaza cel putin trei luni
Cel putin 11 puncte sensibile pozitive – din totalul de 18 posibile

Insa, simptomele fibromialgiei se pot manifesta cu intermitenta, iar presiunea care trebuie aplicata pentru a evalua punctele sensibile ramane un subiect deschis dezbaterilor. Din acest motiv, celor doua criterii stabilite in 1990, in practica li se mai adauga si conditia ca pacientul sa nu sufere de o alta afectiune medicala care sa justifice sau sa provoace durerea.

Pe langa aceste criterii de diagnostic, pentru a exclude alte afectiuni cu simptome similare, mai pot fi recomandate de catre medicul specialist: analize complete de sange, rata de sedimentare a eritrocitelor si analize pentru evaluarea functiei tiroidiene.

Cum putem trata fibromialgia?

In general, tratamentul fibromialgiei include terapia medicamentoasa corelata cu masuri de auto-ingrijire. Accentul se pune pe minimizarea simptomelor si imbunatatirea starii generale de sanatate.

Tratamentul medicamentos cuprinde:

Substantele analgezice si antiinflamatoare. Acetaminofenul si antiinflamatoarele nesteroidiene ajuta la ameliorarea durerii si la reducerea rigiditatii cauzate de aceasta. Cu toate acestea, eficienta medicamentelor continand aceste substante poate varia, iar recomandarea nu poate fi facuta decat de catre medicul specialist.

Citeste si:  Previne deshidratarea pe timpul caldurii

Antidepresivele se recomanda pentru a diminua durerea si a combate starile de oboseala asociate fibromialgiei, precum si pentru a asigura un somn odihnitor.

Antiepilepticele. Medicatia antiepileptica este recomandata , uneori, de catre medicul specialist pentru a reduce anumite tipuri de durere.

Tratamentul non-medicamentos cuprinde:

Psihoterapia. In multe cazuri, ajutorul oferit de un psihoterapeut poate duce la cresterea abilitatilor de a face fata durerii si de a dezvolta strategii pentru a gestiona situatiile stresante ce pot intensifica durerile. De asemenea, este obligatorie in cazul in care pacientul dezvolta si stari anxioase ori depresive.

Respectarea programului de somn. Deoarece oboseala este unul dintre principalele simptome ale fibromialgiei, un somn suficient si de calitate este esential in gestionarea bolii. Stabilirea si respectarea unui program strict de somn este primul pas in reducerea oboselii si a simptomelor bolii, la fel si limitarea orelor de somn pe timpul zilei.

Exercitiul fizic. Initial, exercitiul fizic poate intensifica durerea, insa practicat gradat si cu regularitate duce, adesea, la reducerea simptomelor. Exercitiile corespunzatoare pot include mersul pe jos, inotul, mersul pe bicicleta, aerobicul in apa. Stretching-ul, postura corecta si exercitiile de relaxare pot fi, si ele, de mare ajutor.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.