fbpx

Fracturile reduc calitatea vietii la femeile aflate la menopauza

In demersurile intreprinse spre intelegerea impactului pe care il au osteoporoza si fracturile asupra altor aspecte ale sanatatii, cercetatorii au descoperit ca femeile care au avut nefericita experienta de a fi suferit deja o fractura se confrunta cu o scadere semnificativa a calitatii vietii asociata problemelor de sanatate, similara sau chiar mai nociva decat cea a persoanelor diagnosticate cu diabet, artrita, afectiuni pulmonare sau alte boli cronice.

Aproximativ 40% dintre femeile trecute de 50 de ani se confrunta cu experienta unei fracturi; zonele predispuse fracturilor sunt soldul, coloana vertebrala si incheieturile. Aceste fracturi sunt asociate de regula unor dureri cronice, mobilitatii reduse, pierderii independentei, si indeosebi in cazul fracturilor de sold, riscului crescut de deces. Pentru ca predispozitia la fracturi osoase creste odata cu inaintarea in varsta, se previzioneaza ca numarul fracturilor va creste proportional cu imbatranirea populatiei.

Citeste si:  Pot fi copiii afectati de stres?

Studiul a fost efectuat cu participarea a circa 60.000 de femei aflate la menopauza din zece tari, iar intrumentul principal al studiului a constat intr- un index standardizat menit sa masoare cinci dimensiuni ale sanatatii, si anume: mobilitatea, ingrijirea personala, activitati uzuale, durere sau discomfort, anxietate sau depresie. Sondajele au fost folosite pentru a compara statusul general al sanatatii, functiile fizice si vitalitatea participantelor si pentru a stabili modificarile aparute la nivelul calitatii vietii corelate problemelor de sanatate survenite. Conform studiului, cel mai daunator impact asupra calitatii vietii il au fracturile survenite la nivelul coloanei, al soldului si a pulpei superioare a piciorului.

Citeste si:  Ai grija de spate in ultimele luni de sarcina

„Studiul efectuat de cercetatorii nostri evidentiaza efectele pe care le au fracturile asupra calitatii vietii, efecte deosebit de nocive si indelungate, similare afectiunilor cronice. Cu cat creste numarul fracturilor suferite, cu atat creste dizabilitatea provocata de aparitia lor”, este de parere autorul principal al lucrarii, Jonathan D. Adachi, doctor in medicina. „Rezultatele studiului ne indeamna sa depunem eforturi consistente spre a preintampina aparitia fracturilor, intrucat pagubele provocate de acestea pot fi mai mari decat ar parea la o prima vedere”, conchide cercetatorul.

Sursa: Universitatea Massachussets

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.