fbpx

Hartuirea sexuala in mediul profesional romanesc

Am vazut cred cu totii filme americane ce trateaza subiectul hartuirii sexuale cu multa inversunare, ca pe cel mai condamnabil lucru care se poate intampla in mediul professional. Personal consider un „double standard” sa acuzi cu atata patima pe „hartuitori” in conditiile in care proclami ca valoare americana de succes atingerea scopurilor prin orice mijloc, oricat de imoral. In orice caz insa, subiectul hartuirii sexuale este unul ce merita toata atentia noastra. De aceea am facut o mica cercetare pentru a identifica unde stam noi in Romania vis-a-vis de acest subiect.

Exista in Romania Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) care trateaza problema hartuirii sexuale la noi. In plus, CPE a si realizat de curand, prin intermediul IMAS, o cercetare la nivel national care a avut drept obiectiv masurarea schimbarilor de perceptie si atitudine ale romanilor fata de aceasta forma de discriminare. In urma unei campanii de sase luni, 43% dintre romani au declarat ca ar apela la o institutie a statului daca ar fi hartuiti sexual in relatiile de munca. Concluziile cercetarii indica schimbari semnificative de perceptie si atitudine in cazul persoanelor din cele 4 orase-tinta ale campaniei, comparativ cu restul populatiei. In urma unei campanii de sase luni, intitulata „Spune NU hartuirii sexuale”, 43% dintre romani declara ca vor apela la o institutie a statului daca vor fi hartuiti sexual in relatiile de munca, comparativ cu numai 5%, conform studiului realizat anterior initierii campaniei, in noiembrie 2006.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 27 octombrie - 2 noiembrie

Cei mai sensibili la subiectul hartuirii sexuale sunt clujenii, care se exprima aproape unanim ca fiind de acord cu faptul ca fenomenul afecteaza negativ mediul profesional si ca trebuie pedepsit prin lege. Ei sunt, de asemenea, si cei mai receptivi: 64% dintre ei afirma ca au primit, in ultimele 6 luni, informatii referitoare la hartuirea sexuala. Sursele de informare cele mai penetrante de-a lungul derularii campaniei au fost televiziunea (92%) si presa scrisa (40%), iar cele mai putin active surse continua sa fie departamentele de resurse umane (1,3%), respectiv sindicatele (0,3%), desi acestea au un rol important in prevenirea hartuirii sexuale in relatiile de munca. Principalele orase-tinta au fost Cluj-Napoca, Iasi, Constanta si Bucuresti, unde au avut loc mai multe intalniri cu reprezentanti ai sindicatelor, manageri de resurse umane si reprezentanti ai institutiilor responsabile cu solutionarea cazurilor de hartuire sexuala.

Citeste si:  Sony Ericsson C905, telefon sau camera foto?

Campania si-a propus informarea cetatenilor cu privire la formele de hartuire sexuala, modalitatile de gestionare, prevederile legale si organizatiile autorizate sa se implice in rezolvarea unor astfel de cazuri. Astfel, 661 de persoane au raspuns unui chestionar despre hartuirea sexuala la locul de munca. Studiul si campania au fost realizate in cadrul proiectului „Spune NU hartuirii sexuale”, implementat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, in parteneriat cu Fundatia Concept. Proiectul a fost finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Societate Civila Componenta 3 – Democratie, drepturile omului, statul de drept si independenta justitiei cu 74.170 euro si de CPE si Fundatia Concept din fonduri primite de la Fundatia pentru o Societate Deschisa cu 11.730 euro.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.