Idei sanatoase pentru sistemul nostru imunitar

Viata agitata pe care o avem ne face de foarte multe ori sa uitam sa mai avem grija de noi, si momentele de asa-zisa relaxare coincid cel mai adeasea cu orele de somn prelungit sau, si mai rau, cu curatenia din casa. E bine insa sa cautam din cand in cad si momente in care sa ne preocupam de propria persoana mai mult decat de orice altceva sis a ne gasim activitati care sa ne relaxeze dar si sis a ne mentina sanatatea. Este binecunoscut faptul ca sistemul imuntar al organismului nu este determinat numai de ceea ce consumam, ci si de starea de spirit pe care o menintem, asa incat am fi surprinsi sa aflam ca activitati destul de simple pot contribui la imbunatatirea lui. Jocurile mintii de exemplu, cum ar fi cuvintele incrucisate, integramele, sudoku, scrabble, puzzle sau chiar lectura sunt moduri ideale din acest punct de vedere de a ne relaxa si in acelasi timp a ne proteja sanatatea. S-a dovedit stiintific ca toate aceste activitati contribuie la diminuarea risului aparitiei bolilor neurologice, cu precadere a Alzheimer-ului. In aceeasi categorie se incadreaza si activitatile casnice, de tipul gradinaritului, gatitului sau chiar custului, caci intr-o oarecare masura si acestea solicita atentia sin e pun creirul la treaba, chiar daca intr-un mod mult mai placut decat munca la birou, de exemplu.
Citeste si:  Examenul de bacalaureat al adolescentului
Pe de alta parte, sistemul imunitar mai poate fi imbunatatit, evident, si prin activitati in aer liber. De la uractul pe munte, la calatorii exotice sau chiar la mersul pe jos prin parc sau prin oras, orice gura de aer proaspat luam ne ajuta san e intarim organismul sis a ne mentinem tonusul. Mai mult, efortul sustinut ne face sa eliminam toxinele din organism, miscarea accelereaza metabolismul si fortifica muschii. Ca sa nu mai vorbim si de efectele de ordin psihologic, realizate prin faptul ca miscarea contribuie la relaxare si la eliberarea hormonului fericirii – endorfina.
Citeste si:  Antrenati zona lombara!
Studiile specialistilor au demonstrat de asemenea un lucru poate surpinzator pentru unii. Desi se spune ca expunerea la multime poate cauza infectarea cu tot felul de virusi care circula in aer, totusi socializarea are un efect benefic asupra sistemului imunitar. Tocmai de aceea, studile au aratat faptul ca o iesire cu prietenii, de exemplu este mult mai benefica pentru organism decat somnul. Dincolo de toate aceste idei insa, este bine de tinut minte ca sistemul imunitar si pofta de viata se mentin si cu ajutorul unei diete echilibrate, bogate in vitamine si minerale, fara de care organismul nu isi gaseste forta sa reziste in fata amenintarilor externe.
Citeste si:  Asociatia Romana pentru Terapia prin Jocul cu Nisip va invita la seminarul "Psihodiagnostic prin jocul cu nisip"
E bine asadar sa nu luam masina pana la supermarket, ci mai degraba sa incercam sa mergem pe jos, sa nu ne lasam prada patului cand prindem o ora libera, ci mai degraba sa incercam sa rezolvam un rebus, la fel de bine cum nu trebuie sa ne inchidem in casa sperand ca vom scapa de stress, ci de indata de nu mai avem altceva de facut sa ne intalnim cu prietenii, sa schimbam impresii si idei si mai ales sa ne bucuram de viata.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.