fbpx

Ieftina si buna pentru turisti: Polonia

O tara mai putin umblata de turistii romani e Polonia. Poate fiindca Bulgaria si Grecia sunt destinatii mai apropiate pentru locuitorii din partea de sud a Romaniei, care-i contine si pe multii bucuresteni, poate fiindca asezarea nordica a Marii Baltice ne face sa ne gandim la un litoral nemangaiat toata ziua de soare… Polonia este, insa, potrivit mai tuturor statisticilor internationale, cea mai ieftina tara europeana pentru turisti. Iar atractiile turistice si standardele serviciilor duc la un si mai avantajos raport intre calitate si pret.

N-ai nevoie de viza ca sa intri in Polonia, pleci doar cu buletinul, iar ca bani, iei la tine euro. Acolo poti sa-i schimbi in zloti. Dar decat sa dai un zlot cand achiti ceva, poti folosi de multe ori moneda europeana, cei mai multi comercianti o accepta. Nici cu zlotul nu e dandanaua prea mare, fiindca e extrem de apropiat in valoare cu leul, un leu inseamna cam 0,98 zloti, asa ca nu trebuie sa calculezi deloc sa-ti dai seama cat ar veni un pret in banii nostri, ca nu cumva sa te fraieresti.

Citeste si:  YARD SALE® 21 & 22 Martie 2015

Bun, de viza n-avem nevoie, bani avem – ce facem cu ei, ca turisti?

Daca am ales litoralul, cautam nordul si am ajuns la Marea Baltica. Regiunea cea mai cautata de turisti e numita Grupul celor trei orase: Gdansk, Gdynia si Sopot. Gdansk e mai mare decat orice oras de provincie romanesc, Gdynia e cat Constanta, iar Sopot nu se poate compara cu ele in privinta asta, e doar un orasel, dar devine cea mai animata asezare in sezonul estival.

foto

Litoralul ei se intinde pe aproape cinci kilometri. De pe plaja din Sopot porneste, ajungand bine de tot in Marea Baltica, pontonul cel mai lung din Europa. Masoara o jumatate de kilometru. La el acosteaza vaporasele si alte ambarcatiuni de cariera, pe el se organizeaza jocuri si alte activitati de divertisment, dar si simpla plimbare pe ponton inseamna o cura balneara: deasupra marii, concentratia de iod din aer e de doua ori mai bogata decat pe plaja.

Citeste si:  India, caminul civilizatiei hinduse

foto

Capitala Poloniei, Varsovia, situata in centrul tarii, distrusa la ultimul razboi mondial, a fost recladita, pe alocuri din temelii. Palatul Regal e una dintre cladirile refacute intocmai dupa original.

Cracovia, ferita de dezastre, conserva monumente de arhitectura cu mai mare vechime, cum ar fi Castelul Wawel. Cracovia e capitala culturala a Poloniei. Cine ajunge aici ca turist face, de regula, o excursie intr-un loc foarte apropiat ca distanta, unul tenebros in istoria omenirii: Auschwitz.

foto

Orasul Wroklaw e Venetia Poloniei, asezat pe 12 insule, iar in orasul Torun s-a nascut pe vremuri un ticnit care sustinea ca Pamantul e rotund, Kopernik. Oho, sunt multe de vazut in Polonia pana sa ajungi pe litoral, in caz ca vrei sa ajungi. Castelul Cavalerilor Teutoni de la Malbork, prima fortificatie gotica din Europa…

foto

foto

In ce priveste cazarea, in orice localitate in care obisnuiesc sa vina turisti se afla hostel-uri, intre 8 si 15 euro de persoana pe noapte, conditii decente. Asta ca sa justificam renumele de tara ieftina al Poloniei, altminteri, gasesti si hoteluri de multe stele, cate poftesti.

Citeste si:  Madonna + Tupac Shakur

Cel mai convenabil transport, ca pret si rapiditate, e prin companiile aeriene low cost, neavand insa cursa directa de la noi pana intr-un oras polonez, ci cu escala. Cu trenul e mult de mers, peste 24 de ore, trebuie sa schimbi in Budapesta, iar biletul dus-intors ajunge la 200 de euro. De la granita cu Ungaria pana in Cracovia faci cam opt ore, chiar mai putin, cu autoturismul. Mai ai de strabatut o portiune de teritoriu slovac pana in Plonia. Esti obligat sa cumperi vinieta pe teritoriul fiecarei tari. Reduci cu o unitate numarul vinietelor daca o apuci prin Ucraina. Traseul depinde, bineinteles, de localitatea romaneasca din care pleci.

Stiati ca Romania a importat din Polonia zimbri? La un moment dat, fiarele din rezervatia de la Hateg de acolo erau aduse. Dar polonezii nu dau totul la export, cum faceam noi in comunism. In bucataria lor, la loc de cinste sta carnea de zimbru.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.