fbpx

In alb si negru

Stiti expresia „Ori e alba, ori e negra…din doua una”? Ei bine, in materie de design de interior aceasta regula nu se aplica, ba din contra, e incalcata cu buna stiinta chiar si de cei mai in voga designeri. De ce? Pentru ca regulile sunt facute spre a fi incalcate si pentru ca aceasta combinatie de alb – negru place. Si ai putea spune ca este alegerea oamenilor reci, ca este lipsita de caldura, ca iti da o senzatie de constrangere, de intimidare, de presiune psihica si vizuala, de disconfort. Ti se pare ca inclina mai mult spre snobism. Cum sa iti lipseasca din casa canapelele maro sau cu motive florale, cum sa nu ai covorul acela multicolor, cu nuante pamantii pe care tu le asociezi cu soarele, caldura si implicit cu armonia si confortul casei tale! Poate ai nevoie de mai mult curaj sa te rupi din aceasta sfera a culorilor vii, active si sa treci dincolo spre combinatii de alb si negru, intr-o lume care tie iti parea pasiva si neinsufletita. Ar trebui sa te gandesti ca poate te-ai pripit in concluziile tale si ca ar trebui sa dai o a doua sansa acestui univers inchis, dar totusi foarte intens.

Citeste si:  Zestrea bebelusului

Daca stii cum sa combini aceste non-culori, daca raportul lor este bine proportionat, atunci imaginea pe care o obtii poate fi mult mai intensa, cu o forta estetica mult mai mare decat cea pe care o ofera o paleta cromatica ce cuprinde culori calde, vii, tonice.

Uita-te la o poza alb-negru. Nu iti place mai mult decat una color? Nu ti se pare ca aceasta abundenta de culori ii fura esenta, ca uiti de unde ai plecat, asupra carui lucru trebuie sa iti concentrezi atentia, care este, de fapt, subiectul, care era tema propusa, ce stare vrea sa surprinda…nu mai ai cum sa „citesti” bine aceste mesaje. Caci toate obiectele, lasand de-o parte forma, vor sa te atraga prin culori. Omul este foarte receptiv la semnale luminoase. In jurul nostru gasim o abundenta de culori, care mai de care mai puternice, mai captivante. In publicitate se pune mult accent pe forta de expresie a culorii. Cate afise alb – negru ati vazut? Ti-au atras atentia sau le-ai vazut intamplator, pentru ca iti blocau accesul vizual spre un alt afis mult mai viu colorat?

Culorile ne obosesc si nu e de mirare ca seara pur si simplu simtim oboseala acumulata, oboseala datorata unui bagaj mult prea mare de informatie vizuala pe care suntem siliti sa o receptam si pe care, vrind – nevrind, o analizam, o catalogam, o comparam sau asupra careia ne exprimam punctul de vedere.

O poza alb – negru poate sa surprinda doar esenta lucrurilor. Pentru ca, in definitiv, invelisul este efemer. Senzatia, amintirea, zambetul, tristetea, bucuria, extazul, gustul, toate acestea ne raman imprimate, cu acestea mergem mai departe.

Incearca, la nivelul casei tale, diverse combinatii de alb si negru. Pe baza personalitatii tale amenajarea va fi realizata in functie de preferintele, de afinitatile, de caracterul tau – social sau nu, de dornta de intimitate, de confort, toate acestea vor fi surprinse cu usurinta utilizind alb si negru. Bineinteles ca exista nuante, tonuri, exista umbrele, exista albul cald, griul care ne ajuta sa percepem mai bine spatiul.

O canapea din piele alba cu fotolii sau taburete negre, o masuta neagra, accente ornamentale in alb si negru pot forma o compozitie echilibrata care iti da senzatia ca esti intradevar acasa. Nu vrem nici sa exageram si sa ajungem in „101 dalmatieni” pentru ca excesul e daunator, dezechilibreaza. Un raport corect intre cantitatea de alb si cea de negru folosite la nivelul unei incaperi nu este de 1:1. Asa ajungem exact in lumea dalmatienilor, intr-o confuzie vizuala, in iluzii optice.

Citeste si:  Trandafiri

Alege mai mult alb. Acesta poate da acel look de puritate, armonie, caldura, curatenie pe care vrei sa il regasesti in casa ta. Te poti juca cu diferite nuante de alb. Da, si albul are diverse nuante! Negrul poate fi folosit in cadrul acestei ambientari doar la nivelul obiectelor ornamentale, la nivelul covorului, etajerelor sau al masutei din living. Poti sa incalci putin regula si sa folosesti un strop de rosu…cam 5% e suficient pentru a intregi imaginea.

Poti alege o canapea neagra si o masuta rotunda alba. Si ce-ai zice de un pian…liniile curbe, formele organice, suprafata masiva acoperita cu negru se imbina armonios cu regularitatea unor placute albe, insiruite intr-o armonie desavarsita! Draperii albe, plante ornamentale, artificiale, ce combina albul cu negrul, o placare cu placi ceramice sau de piatra si acestea albe fac si ele parte din universul tau alb-negru.

Incearca aceasta combinatie si ofera ochilor tai un moment de „liniste cromatica”!

2 Comentarii
  1. o poza alb negru este grozava; in schimb o casa doar in alb si negru este cam anosta… am nevoie de culoare in viata mea … e de ajuns cat de simplu este designul biroului, acasa chiar trebuie sa fiu eu insami in fiecare coltisor
    nimeni nu este compus din alb si negru

  2. ar trebui sa vedeti alb/negru ca si contrast, nu sa le vedeti separat; daca stii sa le combini, nu vad cum ar putea fi ceva mai elegant decat in alb si negru. in ceea ce priveste structura sufleteasca, in noi exista diferite nuante de gri – nu vad totusi cui i-ar placea sa-si amenajeze casa in gri-uri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.