fbpx

Interactiunile amicale imbunatatesc functia cognitiva

Interactiunile prietenoase cu semenii nostri ne pot ajuta sa rezolvam mai bine situatiile dificile, sugereaza un nou studiu. In plus, cercetatorii de la Universitatea din Michigan (SUA) arata ca discutiile in contradictoriu nu aduc niciun beneficiu cognitiv, comparativ cu cele purtate pe un ton cooperant.

„Studiul arata ca simpla conversatie cu alte persoane, ca cea pe care o avem atunci cand ne facem noi prieteni, are reale beneficii mintale”, afirma psihologul Oscar Ybarra, autorul studiului. Acesta a examinat impactul a diferite situatii sociale asupra unei componente cheie a activitatii mintale – functia executiva.

Citeste si:  Alergiile - partea a doua

Acest tip de functie cognitiva include memoria de lucru, auto-monitorizarea si abilitatea de a suprima distragerile externe si interne, toate aceste aspecte fiind esentiale pentru a rezolva sarcini de zi cu zi.

Intr-un studiu anterior, Ybarra a aratat ca interactiunile sociale ofera o imbunatatire pe termen-scurt a functiei executive, similara celei oferite de rezolvarea integramelor. Noul studiu a venit sa confirme ca discutiile scurte, in care participantilor li se cerea sa incerce sa-si cunosca interlocutorul, cresc performantele in indeplinirea mai multor sarcini intelectuale.

Pe de alta parte, discutiile pe un ton competitiv, in contradictoriu, nu aduc nicio imbunatatire a capacitatilor cognitive.

„Suntem de parere ca imbunatatirea functiei cognitive poate fi atribuita interactiunilor sociale de acest gen deoarece oamenii incearca sa afle ceea ce este in mintea interlocutorului, altfel spus, sa inteleaga perspectiva celuilalt asupra lucrurilor”, a explicat autorul.

Citeste si:  Copiii si internetul

Sursa: ANI

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.