Istoria coafarii parului

Nu degeaba parului i se mai spune si �podoaba capilara� � parul este una dintre cele mai proeminente forme de infrumusetare, inca din cele mai vechi timpuri, atat pentru femei cat si petru barbati. Daca azi ne coafam in functie de tendintele momentului, de structura si tipul firului de par sau de fizionomie, in trecut lucrurile nu stateau asa. Parul spunea mult mai mult despre un om decat faptul ca are sau nu grija de el insusi.

Imperiul Roman. De exemplu, in timpul Imperiului Roman, coafura iti spunea foarte mult despre o femeie: cati ani are, care este statutul ei social si starea civila, care sunt credintele ei religioase. Femeile romane care facea parte din inalta societate si din elita aveau parul lung si ondulat, vopsit intr-un roscat aprins sau prins intr-un coc opulent. De asemenea, femeile ai caror soti aveau functii importante, isi presarau pulbere de aur in cap sau isi ridicau parul pe cadre de fier. O alta forma prin care se putea distinge faptul ca o femeie face parte din nobilime erau florile impletite in par, tiarele, acele sau diverse bijuterii pentru par.

Citeste si:  Machiaj pentru ten gras (video)

Civilizatiile antice. Egiptenii au fost primii care au adoptat coafuri extravagante si erau pasionati si de ingrijirea parului nu doar de coafarea lui. Foloseau un amstec de pamant si apa pentru a-si curata parul si foloseau un soi de bigudiuri facute din lemn, pe care isi rulau parul si apoi statea la soare, pentru a creea un efect de casca, la fel ca si azi la coafor. Romanii foloseau bigudiuri de fier sau chiar un ondulator rudimentar, rulandu-si parul pe moate de fier. De altfel, si perucile extravagante, cu coafuri foarte inalte si ondulate erau la moda in randul civilizatiilor antice.

In Grecia antica femeile purtau parul lung, strans la spate in coc, iar barbatii purtau mereu parul foarte scurt si si-l radeau periodic. In Asia antica, chinezoaicele isi tineau parul lung, impletit in codite, iar cele maritate isi tineau parul strans la spate, intr-un fel de nod. Barbatii isi radeau partea din fata a capului, iar in spate isi lasau parul foarte lung, pe care il impleteu intr-o codita cu fire de matase. In Japonia barbatii isi radeau tot asa parul, insa pe cel din spate il tineau la o lungime medie si il prindeau intr-o coada scurta de cal. Pe masura ce secolele au trecut, asiaticii au inceput sa foloseasca si ei diverse bijuterii pentru a-i impodobi parul.

Citeste si:  Femeia moderna are nevoi moderne

In Africa barbatii isi prindeau parul in mai multe codite, pe cap, asa cum se poarta si azi in cazul afro-americanilor. Luptatorii africani isi lasau parul sa creasca pana la solduri, in timp ce femeile si barbatii care nu luptau in armata isi radeau parul complet. In foarte multe parti din Africa oamenii isi colorau parul folosind grasimi animale, vegetale sau pamant rosu. Indienii aborigeni de pe Coasta de Est a Americii aveau parul ras complet, cu o suvita de par care le incercuia capul iar restul indienilor aveau cozi lungi, impletite si decorate cu pene colorate.

Citeste si:  Cum sa slabesti 34 kg

Civilizatiile moderne au adus coafarea tot mai aproape de ceea ce este azi. De exemplu, in secolul XVI, Regina Elisabeta a introdus moda perucilor rosii, care a tinut pe toata durata secolului XVII. In secolul 18 insa a inceput adevarata epoca a perucilor, cand atat femeile cat si barbatii purtau peruci sofisticate, cu par lung si ondulat sau peruci foarte inalte si decorate. Se purta insa si parul natural, foarte lung, prins in diverse tipuri de cocuri si cozi si decorat cu funde si flori. In secolul XX oamenii au inceput sa fie din ce in ce mai influentati de arta cinematografica si frizurile au inceput sa fie tot mai futuriste. Femeile au inceput si poate parul scurt sau in bob clasic, s-au vopsit in diverse culori si au inceput sa foloseasca bigudiuri uscate sau umede, placi pentru intins parul sau ondulatoare. Restul, e istorie�


7 Comentarii
  1. Tot timpul m-am gandit cat de rau era de cei din secolul XVI pentru ca purtau acele peruci reprezentative. Nu-mi plac perucile…si sunt de parere ca au coresponnt in epoca noastra in coafurile pline de fixativ sau gel:)Parerea mea!

  2. ce greu trebuie sa le fi fost femeilor din imperiul roman care aveau cadre de fier pe cap pentru a-si mentine coafura…
    cred ca cel mai usor le era femeilor din Africa care se radeau in cap 😀
    dar nu inteleg de ce luptatorii isi lasau parul pana la nivelul soldurilor si cei care nu luptau se radeau in cap, cand defapt invers ar fi mai usor…parul lung oare nu ii incurcau in lupta?:P

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.