fbpx

Manierele elegante la masa: alegerea meniului

Stim deja cum se aseaza masa si cum se serveste la masa, atunci cand esti si gazda si bucatar. Dar, daca planuiesti o masa pentru prieteni si familie, ar trebui sa te gandesti inainte de toate la meniu. Cu ce vei servi invitatii?

Pregatirea

Inainte sa-ti faci un plan, intereseaza-te sau intreaba-ti direct invitatii, daca au anumite nevoi sau preferinte speciale in ce priveste alimentatia. Unele persoane evita anumite alimente din motive religioase, de sanatate sau, pur si simplu, urmeaza anumite principii. Este posibil ca unul dintre invitati sa fie vegetarian, sa nu manance carne de porc sau sa nu bea alcool si atunci va trebui sa ai un meniu care sa convina tuturor sau sa pregatesti ceva special pentru invitatii cu preferinte speciale.

Alege o tema pentru meniul tau. Poate vrei sa mergi pe preparate traditionale romanesti, poate vrei sa mergi pe bucatarie franceza, asiatica sau italiana. Alegerea iti apartine. Sunt de prost gust, insa, combinatiile intre doua abordari diferite. De exemplu nu poti servi fructe de mare, apoi sarmale, sau sushi, apoi, ca desert, papanasi.

Nu te lasa ademenita de retete exotice, chiar daca vrei sa faci impresie buna. Cand esti si gazda si bucatar, mancarurile gourmet, care necesita timp indelungat pentru preparare, ti-ar da mari batai de cap. Mai degraba alege ceva ce stii sa gatesti, ceva ce se prepara usor. Atata timp cat mancarea e buna, iar atmosfera vesela, invitatilor nu le va pasa ca i-ai asteptat cu omleta si nu cu coq au vin.

Citeste si:  5 cure de slabire rapide

Inainte sa decizi meniul, gandeste-te care sunt mancarurile pe care le poti prepara inaintea cinei propriu-zise. Ideal este ca o mare parte din feluri sa poata fi pregatite cu o zi sau macar cu cateva ore inainte de sosirea invitatilor. Asa, vei fi mai relaxata si nu va trebui sa parasesti masa ca sa mesteci in mancare.

Profita de produsele de sezon, pe care le poti servi proaspete si, pe masura ce faci cumparaturile, gandeste-te la combinatiile de culori si de texturi pe care le vei avea in farfurie. Sa nu uitam ca si aspectul alimentelor este foarte important.

Meniul

La orice masa, primul fel de mancare consta in aperitive. Le poti servi direct la masa, ca un prim fel de mancare, dar le poti servi si inainte ca invitatii sa-si ocupe locul pe scaune. Cand inca sunt in living si stau de vorba, pregatesti o masa cu un bufet suedez pe care asezi aperitivele, iar ei se servesc cu ce vor. Aperitivele au rolul de a deschide apetitul invitatilor, nu de a-i satura. De aceea, orice aliment pe care il servesti trebuie sa fie usor, iar cantitatile, daca nu alegi varianta cu bufetul suedez, trebuie sa fie mici. De obicei, farfuria cu aperitive consta in branzeturi, mezeluri, fructe de mare, legume cu sos. Daca pregatesti o masa traditionala poti sa incerci carnaciori, mezeluri picante, toba. Daca meniul va fi unul sofisticat, cu specific frantuzesc sau mediteranean, incearca biscuiti cu mai multe feluri de branza.

Citeste si:  Dulapul de haine, eterna poveste

In mod normal, urmatorul fel de mancare este supa sau ciorba, dar la mesele foarte formale, se evita acest fel. Este fie eliminat complet, fie inlocuit cu o mancare usoara, poate fructe de mare sau peste cu legume. Daca totusi tii neaparat sa ai in meniu o supa, poti sa incerci o supa-crema de legume sau ciuperci. Evita ciorbele grase si consistente, pentru ca invitatii s-ar satura si ar refuza urmatoarele feluri.

In ce priveste salata, unii aleg sa o serveasca inaintea felului principal, odata cu felul principal sau dupa el. La noi se merge mai mult pe a doua varianta, dar daca nu esti sigura de gusturile invitatilor tai, poti sa pui salata intr-un bol, la mijlocul mesei, si fiecare se va servi cand doreste, punand salata din bolul mare in farfuria sa.

Citeste si:  Ce mananca asta micu' ?

Pentru ca salata sa poata fi servita odata cu felul principal, ea trebuie sa fie usoara, din legume. Incearca niste legume cu frunze verzi (broccoli, salata verde, salata iceberg), la care adaugi putina culoare: ridichi, ardei gras, morcovi.

Felul principal include, in mod normal, o portie de carne si o garnitura. Daca invitatii sunt vegetarieni sau tin post, se poate inlocui carnea cu un ghiveci de legume sau o mancare de ciuperci. Garnitura poate fi preparata din cartofi, ciuperci, orez.

In sfarsit, am ajuns la desert. Pana acum, probabil ca invitatii sunt satui, asa ca desertul trebuie sa fie unul usor, dar delicios, ca sa ii atraga. Poti sa incerci o spuma de fructe sau, mai simplu, o inghetata, cumparata, asezata frumos in cupe si ornata cu fructe proaspete. Asa reduci din efortul prepararii mesei si ai si un desert mai usor decat o prajitura sau un tort.

Un comentariu
  1. Foarte tare sfatul cu neamestecarea felurilor din bucatarii diferite.
    Aviz amatorilor care iti trantesc la nunti, printre sarmale si cefe de porc, salate de fructe de mare si foie gras.
    Pe cele straine le pun din snobism, nu ca le-ar placea. Ca deh, se stie, felul preferat al romanului e salata de porc, ati ghicit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.