fbpx

Mirajul Japoniei

Vazuta de sus, Japonia apare ca un sir nesfarsit de munti si insulite dominate de muntele Fuji – Yama. O calatorie in Japonia, fie ea si imaginara, e o experianta cu totul deosebita. De-a lungul istoriei, dar mai ales in perioada moderna, arhipelagul nipon a fost un creuzet in care s-au topit toate importurile de cultura si civilizatie, toate curentele venite de peste mari si oceane pentru a se crea acel „fel de a fi japonez” in toate manifestarile acestui popor. De la imbracamintea traditionala, vestitul si minunatul kimono, la numeroasele festivaluri – bucurii spirituale care cuprind mari colectivitati umane – japonezii isi exprima simtamintele cu forta si profunzime.

Si la noi in Romania primavara infloresc frumos ciresii, dar pentru japonezi hanami – sarbatoarea florilor de cires – inseamna o traire profunda a poeziei si frumusetii. In Japonia exista peste 400 de specii de cires si toate sunt cultivate nu pentru fructe ci pentru frumusetea florilor; sakura – floarea de cires – fiind o nesecata sursa de inspiratie pentru faimoasele haiku-uri. Deasemenea printre traditiile si elementele culturale pastrate cu sfintenie de localnici se numara bonsai – cultivarea de arbori in miniatura, cha no you – ceremonia ceaiului, ikebana – aranjamentele florale.

Citeste si:  Horoscopul sefilor

Japonia mai inseamna insa si mii de temple si statui inchinate lui Buda, pagode fascinante prin arhitectura lor, dar si aglomeratii de complexe urbane in care cladirile moderne si autostrazile supendate se amesteca printre randuri de case simple din lemn acoperite cu tigla. Templele Zen, aflate in slujba lui Buda, se constituie din sapte cladiri principale: to (pagoda), kondo (sala principala), kodo (sala de lectura), shorro (camera clopotului), kyozo (unde se afla scriptele budiste), sobo (dormitorul) si jikido (camera in care se ia masa). Construite dupa un design foarte elaborat, sunt o combinatie de nisip, gravuri fine, pietre de rau si roci montane care sa sugereze iluzia unui Univers in miniatura. Cele mai impresionante temple sunt localizate in zonele Kyoto si Nara. Vizitatorii aprind in aceste temple betisoare pentru odihna mortilor si lovesc cu o sfoara groasa intr-un clopot. Sunetele ii indeamna la rugaciune. Isi lipesc palmele, inchid ochii si isi inclina capul cu umilinta in fata lui Buda. Apoi arunca monede in cufere imense pentru cei de pe lumea cealalta, ca sa aiba bunastare; prind biletele in „Copacul Dorintelor” si se roaga pentru sanatatea Celor Buni.

Citeste si:  Cum te porti la interviu

Probabil te gandesti acum ca Japonia e o destinatie de calatorie intr-adevar atragatoare insa destul de costisitoare si ai dreptate: costul unui sejur in Tara Soarelui Rasare depaseste de obicei 3.000 de Euro pe persoana.

Poti insa sa te lasi invaluita de magia acestui taram indepartat si la tine acasa. Invita-ti intr-o zi o buna prietena la o ceasca de ceai si, chiar daca nu te pricepi la ceremonia ceaiului in stil japonez, incearca macar sa creezi atmosfera de armonie si relaxare specifica acestui ritual. In alta zi poti incerca sa-ti infrumusetezi camera cu un aranjament floral deosebit sau chiar sa-ti cumperi un bonsai pe care sa-l ingrijesti, dar mai ales sa-l contempli gandindu-te la gratia, rafinamentul si calmul unei femei japoneze.

Citeste si:  Femei pe Matasari - 27, 28, 29 septembrie

Si nu uita in primavara asta si-n cele care urmeaza sa te opresti sa admiri un cires inflorit, sa lasi parfumul lui sa-ti umple narile, iar frumusetea florilor albe sau rozii sa-ti invadeze sufletul de bucurie si poezie.

Un comentariu
  1. mereu m-a fascinat cultura japoneza sau, mai bine spus felul lor de a gandi si de a se comporta foarte diferit. iar arta florala japonezae si ea ceva cu totul aparte. mi-a placut ideea acestei calatorii imaginare. si astept sa infloreasca ciresii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.