fbpx

Paris. Orasul luminilor

Please select a featured image for your post

Paris este capitala si cel mai mare oras al Frantei. Orasul este traversat de fluviul Sena, care imparte orasul in doua parti: Malul Drept, in partea de nord a Parisului, si Malul Stang, in partea de sud. Capitala, din 987 este un oras de o importanta mondiala si un important punct istoric, de afaceri, intelectual, religios, educational, artistic si turistic al Frantei. Parisul datoreaza prosperitatea si evolutia sa de-a lungul timpului, in principal pozitionarii sale pe malurile Senei, aceasta zona fiind un adevarat centru comercial inca din perioada romana. Cunoscut in lume ca Orasul Luminilor, Parisul este de multe secole, o destinatie turistica majora. Orasul este renumit pentru frumusetea arhitecturala, dar si a bulevardelor si muzeelor.Desi un oras foarte mare, este surprinzator de compact, putand fi strabatut cu usurinta la pas. Exceptie de la aceasta fac doar doua zone: Bois de Boulogne si cartierul Montmartre, pentru a ajunge la acestea trebuie sa utilizati mijloacele de transport in comun sau sa luati un taxi.
Citeste si:  Cum sa obtii promovarea
Zona de pe malul stang al fluviului (cel sudic) are un aer boem, fiind mult mai intim si mai pitoreasc decat cea de pe malul drept al Senei, ceva mai pretentioasa. Principalele obiective turistice ale orasului se gasesc pe o axa orientata est-vest, de la Chatelet pana la Arcul de Triumf, cu trecere prin bulevardele Rivoli si Champs-Elysees. Cu toate acestea, orasul luminilor, asa cum mai este denumit Parisul, ofera turistilor multe alte puncte de interes .Parisul este unul dintre orasele cu cele mai multe si mai importane obiective turistice. Turnul Eiffel este o constructie faimoasa din Paris. Acesta este simbolul Frantei cel mai raspandit la nivel mondial. Numit dupa arhitectul sau, Gustave Eiffel, este una dintre principalele destinatii turistice, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Structura, a fost construita in 1887-1889, ca sa serveasca drept arc de intrare la Expozitia Universala (1889), un targ mondial ce sarbatorea centenarului Revolutiei franceze. Turnul are 300 m inaltime, excluzand antena din varf, ce mai adauga 20 de metri, si o greutate de peste 10.000 de tone.
Citeste si:  Vreau sa fiu bogata!!
Arcul de triumf a fost proiectat pentru a celebra succesele militare ale lui Napoleon, el a fost insa finalizat dupa moartea Imparatului, in 1836. Este impodobit cu mai multe sculpturi si cu numele generalilor lui Napoleon inscriptionate pe fatadele de de piatra ale constructiei; cele subliniate apartinand, eroilor cazuti pe campul de lupta. Arcul de triumf adaposteste un mic muzeu de istorie, iar sub el se afla Mormantul Soldatului Necunoscut. El constituie punctul de pornire a 12 mari bulevarde, al caror ansamblu are forma de stea. Catedrala Notre-Dame situata intre cele doua brate ale Senei, catedrala Notre-Dame este cel mai longeviv si mai spectaculos simbol al Parisului. Fatada sa se ridica pe trei nivele, la primul dintre acestea aflandu-se cele trei intrari principale, bogat decorate cu sculpturi reprezentand scene biblice. Deasupra se afla Galeria regilor, apoi imensa rozeta a catedralei si, la urmatorul nivel, Marea Galerie, aflata la baza turnurilor gemene. Turnul sudic adaposteste clopotul mare de la Notre-Dame, pe care se spune ca l-ar fi actionat si Quasimodo, cocosatul din romanul lui Victor Hugo. O serie de scari, insumand 387 de trepte, conduc spre terasa catedralei, de unde se poate admira Parisul in toata splendoarea sa.
Citeste si:  Rio de Janeiro
In Paris se gasesc si unele din cele mai faimoase muzee din lume: Luvrul, un muzeu pentru vizita caruia ai nevoie de cel putin trei zile intregi, Musee Picasso, Musee Cluny, cunoscut si ca Musee National du Moyen-Age, gazduieste o mare colectie de arta si obiecte din Evul Mediu, centrul Georges Pompidou, cunoscut si ca Beaubourg, o cladire neobisnuita care gazduieste muzeul de arte moderne si un centru cultural cu o mare biblioteca publica. Langa aceasta cladire se afla si atelierul Constantin Brancusi.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.