Parmezanul

Unul dintre cele mai cunoscute sortimente de branza din Italia si din intreaga lume e parmezanul. Denumirea originala a branzei este Parmigiano Reggiano, fiind produsa in regiunile Parma si Reggio Emilia.

Ce este parmezanul parmezanul si ce il face deosebit? Se obtine in urma unui proces care dureaza ani de zile, din lapte de vaca. Are o crusta mai inchisa la culoare, iar in interior arata asemanator cu branza de burduf. Parmezanul e tare si faramicios, cu greu se poate taia felii. De obicei, se foloseste ras, in special la pastele fainoase, dar gustul sau dulceag si picant merge si la pizza, la sosuri sau mancaruri cu carne.

Citeste si:  Cum sa te epilezi cu zahar?

Prima atestare literara a parmezanului dateaza de la 1350 si apare in celebra opera „Decameronul“ a lui Giovanni Boccaccio. Avem un exemplu si din literatura romana, datand cu cinci secole mai tarziu: fabula „Soarecele si pisica“ de Grigore Alexandrescu. Soarecele pe nume Raton „petrecea retirat intr-un vechi parmazan“. Apropo, daca e vechi, nu inseamna ca parmezanul e bun de aruncat. Rezista foarte mult.

Citeste si:  De ce se recomanda ulei de peste in curele de slabire

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.