Penne arrabiata si aluat de pizza

Penne arrabiata
Probabil ati intalnit in multe restaurante acest fel de paste picant, dupa cum ii spune si numele, “arrabiata” insemnand “infuriat. Este specific regiunii din centrul Italiei, insa s-a raspandit si in celelalte provincii.

Ingrediente:
500 de grame de penne (macoane scurte, taiate oblic)
½ cana de ulei de masline extra-virgin
1 lingura de usturoi taiat marunt
100 de grame de pancetta taiata marunt (pancetta este un fel de bacon, uscat, crud si condimentat). Gasiti sigur la Mega Image echivalentul frantuzesc al pancettei si anume “lardons”.
3 cani de rosii taiate si fara pielita (nu le maruntiti prea mult si pastrati-le sucul)
1 lingura de ardei iuti uscati maruntiti (cantitatea poate varia in functie de cat de mult iubiti gustul picant)
Sare de mare
12 frunze mari de busuioc, rupte in doua
2 linguri de branza pecorino-romano, rasa ( este un sortiment de branza matura, asemanatoare parmezanului, are un gust puternic; daca nu gasiti, o puteti inlocui cu succes cu parmezan)

Citeste si:  Cum sa decorezi o camera micuta

Mod de preparare:
Puneti la incins uleiul de masline intr-o tigaie adanca, la flacara medie. Adaugati usturoiul si lasati-l sa se rumeneasca usor. Adaugati pancetta si lasati-o si pe ea sa capete o culoare aurie, nu insa atat cat sa devina crocanta. Adaugati rosiile, ardeiul iute si putina sare. Lasati sa fiarba pana cand compozitia “scade” si uleiul se separa (dureaza cam 30 de minute).

Adaugati apoi frunzele de busuioc si mai lasati pe foc inca 5 minute.
Intre timp fierbeti pastele al dente (adica sa nu fie foarte moi). Scurgeti-le de apa si amestecati-le cu sosul. Presati branza rasa deasupra si serviti-le calde. Pofta buna!

Daca nu aveti pene prin casa, le puteti inlocui cu spaghetti.

Aluat de pizza
Si daca tot am inceput cu paste, vom continua cu pizza. Una dintre cele mai mari frustrari legate de pizza facuta acasa este legata de faptul ca nu stim cum sa preparam aluatul de pizza, iar cel cumparat din magazine este departe de ceea ce stim ca inseamna pizza. De aceea, v-am pregatit azi o reteta de aluat de pizza, urmand ca voi sa va alegeti singure ce veti pune deasupra.

Citeste si:  Zugravire bucatarie

Ingrediente:
1 kg de faina alba tip 00 (bogata in gluten)
1 lingura de sare extrafina
15 grame de drojdie
4 linguri de ulei de masline extra-virgin
1 lingura de zahar
650 de ml de apa calduta

Mod de preparare:
Cerneti faina amestecata cu sarea pe o suprafata uscata si faceti o gaura la mijloc. Intr-un vas amestecati drojdia, zaharul, uleiul si apa si lasati timp de cateva minute, apoi turnati totul in gaura de mai sus. Folosind o furculita, adunati treptat faina de pe margini spre centru pana cand tot lichidul este absorbit. Amestecati, framantati pana cand obtineti o compozitie omogena. Modelati apoi in forma unei sfere pe care o puneti intr-un bol mare tapetat cu faina. Acoperiti bolul cu un prosop umed si puneti-l intr-un loc calduros. Lasati asa timp de o ora, interval in care aluatul isi dubleaza marimea.

Citeste si:  Curatare vase

Apoi, scoateti aluatul pe masa pe care ati presarat faina in prealabil. Framantati iarasi cu ambele maini avand grija sa impingeti aerul afara. Daca nu intentionati sa folositi aluatul imediat, il puteti pastra in congelator invelit intr-o folie de plastic. Daca vreti sa preparati pizza chiar atunci, impartiti-l in 6-8 bucati egale (cam atatea pizza de marime medie veti obtine dintr-un kg de faina).

Cu ajutorul unui sucitor, puteti subtia aluatul (cam 0,5 cm) in forma caracteristica. Ideal ar fi ca intre momentul modelarii si cel al introducerii la cuptor sa treaca vreo 20 de minute. Nu le lasati totusi ore intregi.


3 Comentarii
  1. la aluatul de pizza, zaharul intr-o cana se amesteca cu drojdia care se topeste instantaneu facandu-se o pasta moale si lipicioasa. se adauga apa incalzita potrivit si se amesteca. uleiul eu il pun direct in vas peste faina unde torn si drojdia dizolvata in apa. placerea maxima este sa-mi bag mainile in compozitie si sa framant de voie. ideea este ca produsul trebuie sa fie moale. daca coca e framantata tare creste greu si iese cam naspa.
    dupa ce creste este asa de omogena incat o intind pe dimensiunea tavii invartind-o in aer. de cele mai multe ori imi iese.
    ingredientele ce se pun peste aluat sunt tare importante, trebuie sa fie produse de calitate, altfel altereaza gustul
    daca vreau blatul moale pun pe coca suc de rosii. mie imi place insa crocant asa ca pun prima data cascaval pt ca acesta topindu-se lipeste bine restul ingredientelor ce le vreau in pizza mea.
    preferata mea e cea cu ton.

  2. heiii, acum am vazut, pt cata lume vreti sa faceti pizza?
    un kil de faina?
    pai o sa iasa la blat cat sa mananci 2 sapt numai pizza.
    astea se pun din ochi, dupa aspectul compozitiei.
    drojdia cat o nuca.
    faina cam 300 g
    sare -un vf de cutit
    juma de cana de ulei?ha, ha, dar ce facem scovergi?

    oricum un blat facut din cat am zis eu iese pt doua tavi mari de cuptor .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.