fbpx

Retete de sufle

Please select a featured image for your post

Sufleul este un deliciu atunci cand este preparat cum trebuie: are mijlocul moale si este usor crocant la exterior, fiind un deliciu pentru amatorii de ciocolata in special, intrucat sufleul de ciocolata este unul dintre cele mai apreciate deserturi la marile restaurante. Sufleul este un desert in general usor, cu o consistenta aerata, foarte pufos, din ingredientele lui nelipsind albusurile de oua batute spuma tare. Acestea sunt un element cheie, pentru ca ele dau consistenta pufoasa. De exemplu, in alte retete, cum ar fi blatul de tort, daca albusurile sunt foarte bine batute, in spuma tare, ele pot inlocui praful de copt.

Sufleul nu trebuie neaparat sa fie dulce, el poate fi si un sufle de legume, de exemplu, sau chiar de carne, fiind servit ca si fel principal. Termenul de sufle vine din frantuzescu souffle, participiu trecut al verbului souffler, care inseama a exploda, cu referire aici la felul in care sufleul creste la copt.

Citeste si:  Supa de ardei copti si paste cu pui si mandarine
Cum preparam un sufle de ciocolata? Sunt foarte multe retete, unele mai simple, aletele mai complicate, important este sa obtineti esenta, respectiv o prajitura asemanatoare cu o lava de ciocolata. Pentru o reteta simple de sufle de ciocolata, avem nevoie de: 2 borcanele de smantana, de 200-250 de grame, 100 gr de unt, 200 gr de ciocolata de menaj, 100 gr de faina, 4 oua mari, o esenta de vanilie, 2 linguri de pesmet. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei.Untul se amesteca cu esenta de vanilie. Ciocolata de menaj se topeste in bain marie si se toarna peste unt. Se incorporeaza bine. Intr-un alt vas, amestecam smantana si faina. Peste smantana si faina turnam si amestecul d eunt si ciocolata, apoi punem vasul sa fiarba la foc mic, in bain marie, amestecand in continuu cu un tel, pentru a nu se arde si nu se lipi se fund. Compozitia va incepe incetul cu incetul sa se ingroase.

Citeste si:  Sufragerie inalta
Cand compozitia are deja consistenta, se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Intre timp, se separa albusurile de galbenusuri, iar albusurile de bat spuma. Cand compozitia de ciocolata este racita, se incorporeza rand pe rand galbenusurile si apoi albusurile spuma. Se tapeteaza cu unt si pesmet formele pentru sufleu si se toarna in fiecare compozitia de ciocolata pana ese plina 2/3. Formele se dau la cuptor timp de 30 de minute, in cuptorul incins, la foc potrivit.

Sufle de portocale. Este un sufle aromat, extrem de racoritor si usor, in special cad este consumat rece. Aveti nevoie de 3-4 albusuri de ou, un pachet de gelatina, 200 gr de frisca cruda, 6 linguri de zahar pudra, 5 linguri de suc proaspat de portocala, 2 linguri de zahar pentru frisca. Amestecam gelatina cu 3 linguri de apa rece ca gheata si o lasam sa se umfle, apoi o topin la bain marie, pana cand se topeste, avand grija sa nu fiarba. Cand este topita, adaugam sucul de portocale.

Citeste si:  SpaceArt - o bucata de "Cer Instelat", doar pentru tine
Batem frisca impeuna cu zaharul si separat batem albusurile spuma tare. Amestecam o cana de frisca batuta cu amestecul de portocala, turnam totul intr-un vas de sufle si dam la rece. Amestecam restul de frisca cu albusurile si turnam compozitia peste cea data deja la rece. Lasam sufleul la frigider 2-3 ore. Se poate orna cu coaja de portocala, cu portocale glasate sau cu ciocolata rasa.

Un comentariu
  1. Articol foarte folositor pentru toate gospodinele. Reteta pare putin pretentioasa dar sunt sigura ca rezultatul este pe masura!

Lasă un răspuns la Ioana Gaina Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.