fbpx

Romania, patria Micului Paris

Please select a featured image for your post

Romania e situata la intersectia Europei centrale, de sud si de vest, invecinandu-se cu Ucraina si Republica Moldova in nord si est, cu Ungaria si Serbia la vest, Bulgaria la sud si are iesire la Marea Neagra in sud-est. Din punct de vedere geografic Romania e impartita in patru zone: Transilvania, Moldova, Tara Romaneasca si Dobrogea. Frumusetea Romaniei este magnifica datorita numeroaselor monumente, traditii si locuri culturale mostenite, fiind unicul loc din lume care mai pastreaza o serie de manastiri Ortodoxe cu un exterior remarcabil si cu fresce interioare, din timpuri medievale. Datorita unicitatii si valorii acestora, au fost adaugate in Lista Internationala a Mostenirilor a UNESCO. Capitala Romaniei este Municipiul Bucuresti, supranumit si Micul Paris. Acesta reprezinta principalul centru politic, administrativ, economic, stiintific si cultural al tarii. Muzeul Taranului Roman, detine peste 90000 de obiecte din ceramica, costume populare, tesaturi si icoane, aranjate in functie de zonele de provenienta. Acesta e primul muzeu din Europa care a primit distinctia de Muzeul European al Anului. Palatul Cotroceni a fost construit in sec XIX ca resedinta a familiei regale, arhitectura sa imbinand stilurile traditionale, frantuzesti si art-nouveau. Dupa cutremurul din 1977, acesta a fost reconstruit si i-a mai fost adaugata o aripa care azi serveste ca birou pentru presedintele tarii. Arcul de Triumf, a fost ridicat in anul 1922 in cinstea proclamarii Unirii, pe fata sudica avand doua medalioane din bronz ce infatiseaza chipurile regelui Ferdinand si a reginei Maria.
Citeste si:  Urmarirea succesului
Cladirea Atheneului Roman a fost construita intre anii 1886 si 1888. Aici isi are sediul Filarmonica G. Enescu unde au evoluat unii din cei mai de seama dirijori ai sec XX.
Casa Poporului, e probabil cel mai mare simbol al orasului si e situat in partea centrala a acestuia. Aceasta se intinde pe o suprafata de 330000 m patrati, fiind inscrisa in Cartea Recordurilor la capitolul Cladiri Administrative, pe locul doi dupa Cladirea Pentagonului. Cladirea are aproximativ 1000 de incaperi, din care 440 birouri, 30 de sali si saloane, restaurante, numele incaperilor fiind alese dupa 1989 si invoca evenimente importante din istoria tarii sau nume ale personalitatiilor marcate ale tarii. Baile Tusnad reprezinta o localitate situata in partea sudica a Depresiunii Ciucului, intre Muntii Harghita si Bodoc. Cunoscuta si ca Mica Elvetie, aceasta e cea mai mica statiune balneara din tara. Exista 44 de izvoare naturale si foraje dintre care in prezent se folosesc doar 6, 4 dintre acestea pentru cure externe iar 2 pentru cure interne. Izvoarele cu ape minerale, mezotermale si mofete sunt recomandate in tratarea boliilor cardio vasculare, urinare si a sistemului nervos. Statiunea dispune de o baza de tratament, unde se efectueaza bai carbogazoase calde, aplicatii cu parafina si fizioterapie. Baza de tratament e dotata cu 40 de vane si poate trata in jur de 800 de pacienti pe zi.
Citeste si:  Revelion printre castele bavareze
In apropiere de Tusnad se afla Lacul Sf. Ana, singurul lac de origine vulcanica din Romania, situat in Masivul Ciumatu Mare. Lacul e situat pe fundul craterului unui Vulcan stins si are adancimea maxima de 7 m. Castelul Bran e pozitionat intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, fiind un loc care atrage mii de turisti datorita legendei Contelui Dracula, desi izvoarele istorice sustin ca Vlad Tepes a trecut o singura data pe aici in drum spre Brasov. Castelul Bran, in traducere Poarta, a fost o fortareata cunoscuta sub numele Dietrichstein, construita de Ordinul Cavalerilor Teutoni. Incaperile muzeului adapostesc colectii de caramica, mobilier, arme si armuri, iar in curte are un muzeu al satului ce prezinta viata taranilor din zona si traditiile din zona Rucar-Bran. Constanta reprezinta principalul port al tarii. Litoralul Marii Negre e una din cele mai importante zone turistice ale Romaniei. Acesta se intinde in tara pe o lungime de 224 de km. Marea Neagra e a treia mare europeana ca intindere si a adoua ca adancime. In apele acesteia nu exista curenti, plante sau pesti periculosi iar in timpul verii temperatura acesteia ajunge pana la 25 de grade. Moscheea Constanta se afla in apropierea Pietei Ovidiu. A fost ridicata in anul 1910 si are o inaltime de 50 de m.
Cazinoul e una din primele cladiri ridicate in oras. Numit in trecut Cazin sau Kursaal, era locul de desfasurare a concertelor sustinute de celebritatiile vremii.
Citeste si:  Vero Style - rochia perfecta de mireasa
Delfinariul reprezinta o mare atractie pentru turisti, aici putand fi vazute spectacole cu delfini, foci si pinguini.
Planetariul se afla in cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii. Acesta dispune de o cupola cu diametrul de 8 m unde se fac proiectii ale cerului, avand o capacitate de 80 de locuri. Pot fi vazute aproximativ 5000 de stele, planete, sateliti, sistemul Solar, eclipse sau constelatii zodiacale. Brasovul este un important centru cultural, industrial si universitar si unul dintre principalele centre turistice din tara. Acesta e impartit in doua zone distincte: zona de influenta baroca situata la poalele Tampei si zona rezidentiala a orasului. Orasul vechi, cartierul Schei e locul unde pot fi vazute case si obiecte vechi in special din domeniul religios.
Biserica Neagra, a fost construita in locul unei alte biserici ce data din sec XIII, in stil gotic. Aceasta adaposteste cea mai mare orga din sud-estul Europei, ce are peste 400 de tuburi cu o sonorizare de exceptie. Bastionul Tesatorilor e unul din cele 7 turnuri construite in sec XV, alaturi de Bastioanele Fierarilor, Funarilor si Postavarilor. Alte atractii ale orasului sunt: Cetatuia, Prima Scoala Romaneasca, Piata Sfatului, Muntele Tampa, Turnul Alb si Negru si numeroasele Bastioane.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.