fbpx

SOS: persoanele cu dizabilitati mentale din institutiile medico-sociale!

Spitalele de psihiatrie si unitatile medico-sociale pentru persoanele cu dizabilitati mentale sunt departe de a indeplini conditiile decente de viata si tratament pentru acestea, iar personalul spitalelor le cunoaste in mica masura drepturile, se arata in „Raportul privind respectarea drepturilor si libertatilor persoanelor aflate in institutii medico-sociale pentru persoane cu dizabilitati mentale”, elaborat de Centrul de Resurse Juridice si Liga Romana pentru Sanatate Mintala. Raportul a fost lansat cu prilejul conferintei internationale „Monitorizarea respectarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati mentale din spitalele de psihiatrie”, ce a avut loc in data de 22 octombrie 2009.

Potrivit raportului, exista institutii care se confrunta cu probleme de supraaglomerare – cum este cazul spitalelor din Turceni, Dragoesti, Tarnaveni; cu precaritatea conditiilor igienico-sanitare (unitatea socio-medicala din Ganesti, spitalul municipal din Sighetul Marmatiei, sectia exterioara de psihiatrie din Gura Vaii, Mehedinti); cu mentinerea sectiilor inchise si oferirea unei alimentatii saracacioase – spitalele din Braila, Ganesti, Dumbraveni.

Citeste si:  "Clopotelul suna pentru toti" - campanie pentru integrarea scolara a copiilor cu dizabilitati

Exista inca o rata crescuta a deceselor in unele dintre spitalele de psihiatrie monitorizate, se arata in raport, iar unele institutii in care se afla persoane private de libertate nu respecta procedurile cu privire la decese. CRJ considera ca este necesara o procedura unitara de inregistrare si investigare a cazurilor de decese la nivelul tuturor institutiilor medico-sociale pentru persoanele cu dizabilitati mentale.

Citeste si:  Osteoporoza, factori de risc si masuri de preventie

In multe dintre unitati, dreptul pacientilor de a formula plangeri este tratat cu superficialitate, neexistand procedure clare si comunicate fara echivoc pacientilor atunci cand acestia doresc sa reclame tratamentele la care sunt supusi. De asemenea, sunt putin cunoscute procedurile internarii nevoluntare a pacientilor cu tulburari psihice, ce implica obtinerea de la acestia a acordului de internare, diagnostic si tratament. Si in privinta masurilor de contentionare (legare) sau de izolare a pacientilor, responsabilii institutiilor medico-sanitare au dat dovada de necunoastere ori nerespectare a prevederilor legale. Foarte putine eforturi se depun in sensul implicarii pacientilor in servicii de ergoterapie si terapie ocupationala. In unele institutii monitorizate, au fost ridicate semne de intrebare cu privire la tratamentul medicamentos utilizat si aplicarea terapiei prin electrosocuri. In plus, unele spitale se confrunta si cu un deficit de personal.

Raportul CRJ a fost realizat in urma a peste 30 de vizite neanuntate in 16 institutii medico-sociale pentru persoane cu probleme de sanatate mental din 15 judete, in perioada martie-septembrie 2009. Monitorizarea institutiilor a fost facuta in cadrul proiectului „Dezvoltarea si aplicarea mecanismelor de monitorizare a actiunilor guvernului in domeniul protectiei drepturilor persoanelor cu dizabilitati mentale din institutiile medicale si de asistenta sociala din Romania”, finantat de Uniunea Europeana prin Programul Phare 2006.

Articol realizat de: biolog Rodica Popescu

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.