fbpx

Sa insanatosim planeta, traind ecologic!

Un stil de viata ecologic contribuie, vorba lui Adrian Paunescu, la sanatatea Pamantului. O sanatate greu incercata in ultima vreme. Asta presupune sa consumam mai putin curent electric, sa nu facem risipa de apa, sa lasam in urma noastra gaze de esapament in cantitate redusa, micsorand totodata consumul de benzina sau motorina, sa inlocuim, pe cat posibil, chimicalele cu substante naturale.

Incepem cu drumul la serviciu, la cumparaturi sau unde avem treaba. Mersul pe jos nu face doar piciorul frumos, ci e benefic si pentru alte parti anatomice. Ai de facut un drum care nu-ti ia mai mult de douazeci de minute? Lasa autoturismul sa se odihneasca!

Am ajuns la locul de munca. Chiar daca ai un copil, un sot, un amant la care tii nespus, abtine-te sa folosesti screensaver-ul ca sa-l ai mereu in fata ochilor. Evident, e valabil in cazul oricarei alte imagini. Indeamna-ti colegii sa procedeze la fel, iar daca ai functie de conducere, da un decret prin care sa interzici procedura. Asta sporeste consumul de energie. Apoi, cu riscul de a deveni obiect de barfa si de amuzament pentru colectiv, poti lua initiativa reciclarii hartiei, exista centre de colectare a ei. Nu printa toate prostiile, iar daca nu te poti abtine, fa-o pe verso-ul unei coli folosite doar pe o parte.

Citeste si:  Dieta chinezeasca: yin si yang la noi in stomac

Militeaza pentru becurile economice, cu lumina fluorescenta; fata de cele clasice, consumul lor e cu 60-70 % mai mic! Nu lasa aparatele in priza, stinge lumina cand parasesti o incapere in care nu se mai afla altcineva.

Acasa, unde, probabil, nu mai ai sefi, iti e mult mai usor sa urmezi un stil de viata. Masa de lucru trebuie asezata asa incat lumina zilei sa pice pe ea din stanga; profita la maximum de lumina solara. Dupa ce apune soarele, cum spuneam, ii iau locul becurile economice. Dar cat sunt ele de economice, tot trebuie sa le oprim cand iesim dintr-o camera, chiar daca stim ca vom reveni la un moment dat. Computerul trebuie inchis noaptea, daca nu lucram la el.
Monitorul trebuie si el inchis daca nu-l folosim, sa zicem, in urmatorul sfert de ora, nu e greu deloc sa apasam pe un buton. Un laptop consuma mult mai putin decat un calculator cu monitor, conferindu-ti si avantajul de a-l cara, la nevoie, dupa tine. Ecranele plate, atat in cazul computerelor, cat si al televizoarelor, consuma pe jumatate fata de cele bombate.

Citeste si:  Comuniune cu natura. O baie in stil minimalist

Trecem la treburile gospodaresti. Obiectele de lenjerie sau alte piese vestimentare mici, un tricou, un batic, spala-le manual. Nu-ti ia mai mult timp decat daca ai porni masina de spalat si te-ai mai invarti pe langa ea, iar consumul de curent electric e zero. Apropo: masina de spalat rufe, ca si cea de spalat vase si frigiderul, trebuie sa faca partea din clasa A de consum al energiei.

Citeste si:  Animale si simboluri

Un dus scurt reduce sensibil volumul de apa fata de o imbaiere. In aceeasi incinta, verifica daca nu cumva exista scurgeri de apa la rezervorul WC-ului sau la robinete si, daca exista, repara sau inlocuieste instalatia.

Foloseste piese de mobilier din materiale naturale: lemn, bambus, rachita. Daca ai animale de casa, ofera-le o hrana naturala, evitand chimicalele. Nu mai vorbim de hrana oamenilor din casa! Incearca, macar de dragul variatiei, sa vopsesti oua de Paste cu plante, si nu cu vopsele la pliculet.

Stai la casa, ai gradina? Ingrasamintele chimice nu exista de cand lumea, iar pe vremea cand nu se pomenise de ele, vegetatia era mai sanatoasa… Zatul de cafea e bun de pus la radacina plantelor, in ghiveci sau in gradina. La fel si cenusa provenita de la lemne. Un foarte eficient fertilizator natural este compostul. Reteta lui se poate obtine dand cautare chiar pe acest site.

Un comentariu
  1. daca sa-r vrea am putea face multe in aceasta privinta numai ca ne trebuie mai multa responsabilitate si mai putina frica fata de aproapele nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.