fbpx

Secretele interviului de angajare (partea a II-a)

Please select a featured image for your post

Asa cum am stabilit in prima parte a acestui articol, un interviu de angajare nu este chiar o floare la ureche si situatia poate deveni cu atat mai frustranta cu cat este primul job la care aplicam si nu avem experienta necesara pentru a face fata oricarei situatii care poate aparea pe parcursul interviului de angajare.

Repeta, repeta, repeta
Nici un angajator nu isi doreste sa aiba in fata o persoana care nu isi gaseste raspunsurile, care se pierde si se balbaie sau mai grav, care face grave greseli gramaticale si dezacorduri. Toate acestea sunt normale atunci cand emotiile te napadesc in fata unui interviu. La fel cum mergi mult mai relaxat la un examen atunci cand stii ca stapanesti materia, asa vei fi mult mai increzator cand vei merge la un interviu pregatindu-te in prealabil. Mai ales in cazul primului interviu din cariera ta, este foarte util sa exersezi inainte cu un prieten care are mai multa experienta. Jocurile de rol te vor ajuta foarte mult sa formulezi raspunsuri coerente, corecte din punct de vedere gramatical si astfel, o impresie buna este garantata.

Citeste si:  Angajatorii cei mai buni sunt creati de cei mai buni lideri
Aptitudini de scos la rampa
Desi sunt multe lucruri legate de cariera ta sau de pregatirea ta profesionala pe care le consideri importante de impartasit angajatorului, nu uita ca de obicei, sunt unele domenii specifice de care angajatorii sunt interesati. Printre acestea, ar fi aptitudinile legate de: stilul de management, aptitudinile de leader, munca in echipa, depasirea limitelor, luarea deciziilor, aptitudini de comunicare, rezolvarea problemelor, relationarea cu persoane dificile, integrarea in colectiv, pastrarea secretului confidentialitatii etc. Pentru a evidentia o anumita aptitudine poti urmari 3 pasi: in primul rand descrie pe scurt situatia sau proiectul in care ai fost implicat, explica cum exact ai folosit aptitudinea respectiva in situatia data si apoi prezinta rezultatele pe care le-ai avut. Cel mai important este sa nu dai exemple ipotetice sau generale, ci sa te raportezi la experienta ta din trecut.

Citeste si:  Phoenix ÅŸi Zdob ÅŸi Zdub cântă pe 6 septembrie, de Ziua Verde, în PiaÅ£a RevoluÅ£iei
Entuziasm vs. disperare
In interviurile bazate pe comportamentul pe care il manifesta intervievatul, cu siguranta atitudinea ta va fi atent analizata. E perfect daca esti entuziasmat de perspectiva angajarii in cadrul companiei si doresti sa arati angajatorului ca iti doresti cu adevarat asta. Insa trebuie sa tragi o linie foarte clara intre entuziasmul tau si disperarea de a obtine job-ul. Cu cat vei parea mai disperat, vei da impresia ca nu esti interesat de job sau de companie in mod deosebit, ci pur si simplu cauti o modalitate de a plati facturile. Nici un angajator nu va fi interesat sa angajeze un astfel de candidat. Un alt lucru de evitat este sa pui accentual in cadrul interviului pe asteptarile tale din partea firmei care te va angaja si nu pe ceea ce poti tu oferi firmei. Intotdeauna trebuiesc scoase la rampa acele aptitudini care fac din tine angajatul perfect si indispensabil. Cu siguranta vei fi intrebat care sunt asteptarile tale legate de noul loc de munca si va trebui sa dai un raspuns cat mai diplomat: „ma astept sa fiu rasplatit pe masura muncii pe care o depun si a rezultatelor pe care sunt sigur ca le voi avea” sau „imi doresc ca locul de munca sa imi ofere sansa de a-mi exploata aptitudinile si cunostintele, sansa de a evolua din punct de vedere profesional, iar beneficiile mele vor veni ca o urmare a acestui fapt”.

Cand ne programam la interviu?
Cand veti fi sunat de catre angajator pentru programarea interviului, este indicat sa incercati sa nu fiti chiar primii programati, la inceputul programului. Explicatia este foarte simpla: cu cat angajatorul sau specialistul in resurse umane vor vedea mai multi candidati isi vor face o parere foarte clara despre ce doresc sa auda si ce nu doresc sa auda de la potentialii lor viitori angajati. Dupa o zi de interviuri nereusite, puteti fi „gura de aer proaspat” de care angajatorul avea nevoie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.