fbpx

Societatea civilă va reclama la forurile europene manualele de religie controversate din România

Societatea civilă din România va sesiza Uniunea Europeană şi Consiliul Europei în legătură cu manualele de religie controversate, dacă Ministerul Educaţiei nu va dispune retragerea lor de pe piaţă şi din şcoli, începând cu anul şcolar care va începe la 15 septembrie.

„ÃŽn primăvară, ministerul a promis că va retrage aceste manuale, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Practic, peste o săptămână, elevilor li se va preda, din nou, după ele, motiv pentru care i-am adresat ministrului EducaÅ£iei, Cristian AdomniÅ£ei, o scrisoare deschisă, iar în paralel am început să strângem semnături în sprijinul demersului nostru legat de această problemă. Pe 10 septembrie vom organiza ÅŸi un protest în faÅ£a ministerului ÅŸi, dacă nu se iau măsuri, vom reclama cazul la Uniunea Europeană ÅŸi la Consiliul Europei”, a precizat, pentru NewsIn, preÅŸedintele AsociaÅ£iei Umaniste Române (AUR), Remus Cernea.

Citeste si:  NewYorker a deschis primul magazin din Bucuresti!

Potrivit AsociaÅ£iei Umaniste Române, nu mai puÅ£in de 14 manuale ÅŸi caiete de religie au conÅ£inut violent, intolerant, antiÅŸtiinÅ£ific ÅŸi contrar unei educaÅ£ii moderne. „Practic, în acest moment, învăţământul religios din ÅŸcolile publice din România este, în acest moment, contrar valorilor ÅŸi principiilor educaÅ£ionale, democratice, culturale ÅŸi de civilizaÅ£ie asumate de UE ÅŸi de CE, iar acest lucru generează o confuzie a valorilor în rândul copiilor ÅŸi tinerilor”, consideră preÅŸedintele AUR.

Ministerul EducaÅ£iei susÅ£ine că, pentru anul ÅŸcolar 2008-2009, a fost revizuită programa ÅŸcolară, iar profesorilor de religie li se va recomanda să omită, la ore, pasajele incriminate de societatea civilă. „Manuale noi pentru religie vor apărea de-abia din 2009. Până atunci, se va preda după manualele vechi, pentru că nu a fost timp să se realizeze altele noi”, au precizat reprezentanÅ£ii ministerului.

Scandalul manualelor de religie din România a început în primăvară, după ce o altă organizaţie a societăţii civile, Liga Pro Europa, a prezentat un raport privind conţinutul acestora. Potrivit raportului, unele manuale prezintă păcatul şi consecinţa acestuia, pedeapsa, într-o cheie excesiv de crudă şi morbidă pentru vârsta copiilor cărora li se adresează. Astfel, în manualul de religie pentru clasa I, cultul ortodox, apărut la Editura Sf. Mina Iaşi şi aprobat de Ministerul Educaţiei, sunt prezentate ca fapte rele „să nu-ţi faci cruce trecînd în faţa unei biserici, să te urci în copaci, să dormi duminica pînă la ora zece dimineaţa, să te joci cu mingea în clasă sau pe stradă”, iar urmarea este aceea că „te calcă maşina”, după cum se menţionează în raportul Ligii Pro Europa.

Citeste si:  12 filme spectaculoase in competitia TIFF

ConÅ£inutul manualelor de religie a fost sancÅ£ionat ÅŸi de Consiliul NaÅ£ional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). ÃŽn octombrie 2007, CNCD a stabilit că, prin avizarea manualului Religie – Cultul ortodox pentru clasa a XI-a, ediÅ£ia 2006, publicat de editura Corint, Ministerul EducaÅ£iei ÅŸi Centrul NaÅ£ional pentru Curriculum ÅŸi Evaluare în ÃŽnvăţămîntul Preuniversitar au încălcat „dreptul la demnitate al comunităţii de religie Bahá’í”, hotărând totodată să monitorizeze modul de retragere din circuit a manualului. Coordonatorul manualului respectiv a fost Adrian Lemeni, la acea dată secretar de stat la Ministerul Culturii ÅŸi Cultelor, iar în prezent consilier al premierului pe probleme legate de culte.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.