fbpx

Spuneti „adio” diminetilor somnoroase: energie inca de la prima ora!

Cine dintre noi nu s-a confruntat cu starea de somnolenta care se prelungeste mult dupa ce ne-am ridicat din pat? Si ce sa mai vorbim despre trezitul de dimineata cand vremea de afara parca ne imbie sa ramanem in pat, la caldura, cat mai mult? Ce ar trebui sa facem pentru a fi in forma maxima inca de la primele ore ale diminetii? Din fericire, adoptand cateva obiceiuri simple, vom putea sa functionam corespunzator intreaga zi fara sa fie nevoie sa consumam cantitati enorme de cafea pentru a ne „tine in priza”.

Primul si cel mai important pas pe care trebuie sa-l faceti catre o noua zi plina de energie si optimism este sa va treziti exact cand suna ceasul desteptator. Pentru aceasta, dezobisnuiti-va sa setati ceasul cu cateva minute sau zeci de minute inainte de ora la care chiar doriti sa va treziti. Dimpotriva, setati alarma astfel incat sa nu mai aveti acel ragaz in care incercati sa mai „furati” cateva clipe de somn. Amplasati ceasul astfel incat sa fie nevoie sa va ridicati din pat pentru a opri alarma si optati pentru o alarma care nu se opreste de la sine dupa un anumit interval de timp.
Pentru a va asigura ca rezistati tentatiei de a va reintoarce in pat, aplicati regula „celor 10 minute”: luati-va angajamentul de a ramane treaz inca zece minute dupa ce v-ati ridicat din pat. Dupa acest rastimp, senzatia de somn ar trebui sa inceapa sa dispara.
Beti apa! Pe durata somnului, organismul se deshidrateaza ceea ce duce la scaderea nivelului de energie. Obisnuiti-va sa tineti pe noptiera un pahar cu apa, pe care sa o beti imediat ce v-ati ridicat din pat. Nu uitati ca este suficient ca nivelul apei din organism sa scada cu doua procente pentru a capata o stare generalizata de oboseala si somnolenta.
Dupa ce v-ati ridicat din pat, indreptati-va spre fereastra pentru a ridica jaluzelele. Permiteti luminii naturale sa patrunda in camera sau daca este inca intuneric afara, aprindeti becul. Organismul nostru este pus in functiune de lumina, aceasta spunandu-i ca este timpul sa inceapa o noua zi.
Faceti un dus cu apa calduta, nu fierbinte. Dusurile sau baile fierbinti trebuie rezervate pentru seara inainte de a merge la culcare, cand organismul are nevoie de o stare de calm si relaxare. Dimpotriva, dimineata trebuie sa cream o stare optima pentru a incepe ziua intr-un ritm alert. Unii specialisti recomanda ca apa cu care va faceti dusul de dimineata sa aiba in jur de 29 – 36 grade Celsius. In acest fel, organismul va fi pus in miscare, incercand sa mentina constanta temperatura corpului.

Citeste si:  Recapata-ti mobilitatea zonei cervicale in doar 15 minute!

Nu sariti peste micul dejun! Obiceiul de a exclude din programul zilnic mesele principale va va da peste cap metabolismul, ceea ce duce la scaderea nivelului de energie. Micul-dejun, cu precadere, ajuta la mentinerea unui nivel optim al energiei inca de la primele ore ale zilei.
Nu stati degeaba! Folositi fiecare clipa de dupa trezire pentru a va pune „rotitele” in miscare. Faceti cateva exercitii de inviorare si puneti sangele in miscare, insa nu uitati nici de creier… forma mintala este la fel de importanta ca cea fizica. Folositi-va de timpul petrecut servind micul-dejun pentru a va pune creierul la treaba: mai degraba decat sa cititi o carte sau ziarul de dimineata (care este o activitate relativ pasiva), optati pentru o activitate creativa care va face placere, spre exemplu, rezolvati o integrama, desenati, scrieti, ascultati muzica.
Evident, pentru a avea o dimineata plina de energie la fel de importante sunt si ora la care v-ati culcat, calitatea somnului, temperatura camerei si nu numai. O solutie evidenta pentru a combate starea de somnolenta de dimineata este sa va odihniti cum se cuvine pe timpul noptii. Este o strategie foarte ineficienta sa va privati de somn in timpul saptamanii, cu promisiunea ca veti recupera in weekend. Mai degraba, incercati sa rezolvati cat mai multe dintre sarcinile de peste zi in primele ore, pentru a va putea bucura de cele opt ore de somn atat de valoroase. Pentru adolescenti se recomanda noua ore de somn pe noapte, aflandu-se intr-o perioada foarte solicitanta pentru intreg organismul.
Mentineti o temperatura constanta in dormitor. Unii specialisti recomanda 15 grade Celsius. Chiar daca poate parea frig, aparent aceasta este temperatura potrivita pentru a va simti confortabil sub patura. Mai mult, va va fi mai usor sa tineti ochii deschisi dimineata, cand va treziti.
Aerisiti bine camera in care dormiti. Calitatea aerului pe care il respirati in timp ce dormiti este mult mai importanta decat ne putem imagina. Astfel, putem preveni durerile de cap si congestia nazala, care pot interfera cu somnul si ne pot crea o stare de disconfort la trezire.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.