fbpx

Stilul asiatic, liniste si ordine in caminul tau

Cele mai multe dintre noi incercam sa ne simplificam pe cat se poate mediul de viata, cel de acasa, pentru a face din locuintele noastre un loc de relaxare, ferit de agitatia vietii cotidiene. Decoratiunile interioare in stil oriental pot fi o solutie care iti ofera atat spatiul de care ai nevoie, cat si unicitate caminului tau. Timp de secole, culturile asiatice au trait o viata inconjurata de simplitate, dar o simplitate eleganta si artistica. Interioarele din Asia sunt concepute pentru a aduce pace, echilibru si liniste in locuinta, care este pastrata simpla si ordonata. Acest gen de decoratiune va fi, cu siguranta, o investitie de care te vei bucura pe termen lung si it va schimba viata. Iata cateva elemente definitorii ale acestui stil:

Utilizarea unor culori si texturi „dramatice”

Una dintre caracteristicile dominante ale decorurilor asiatice este utilizarea de culoare. Pentru interioarele in stil chinezesc, culoarea rosie este definitorie, reprezentand norocul. Mobila este, de obicei, din lemn negru lacuit. In ceea ce priveste decorul japonez, sunt populare tonurile naturale de maro, gri si bej. O alta trasatura importanta a culturii asiatice este utilizarea accentelor de culoare, care sunt evidentiate prin tapiterii sau alte decoratiuni pentru pereti.

Citeste si:  Alungarea tantarilor din incapere

Referitor la textura, lemnul din care este facuta mobila este natural, insa extrem de lustruit, pana ajunge la o stralucire ca aceea de oglinda. De asemenea, in decorurile asiatice se utilizeaza suprafete decorate cu hartie in texturi luminoase (abajururi din hartie de orez) si roci naturale. Un element dominant este lemnul de bambus, care este folosit pentru mobilier, ramele fotografiilor, ferestre, dar si diverse recipiente sau cutii decorative.

Verdele naturii si albastrul marii

Plantele naturale reprezinta, pentru orientali, „gura de oxigen” a casei, dar si un mod de exprimare a culturii. Astfel, daca din design-ul chinezesc nu lipseste bambusul, plantat in ghivece de toate marimile si impodobit cu ciucuri rosii si aurii, in locuintele in stil japonez primeaza bonsaiul.

Faptul ca natura are o influenta majora in decoratiunile interioare din Orientul indepartat este confirmat si de prezenta apei, al carei sunet delicat se incadreaza perfect in acest stil. Astfel, sunt utilizate de la miniaturi de fantani arteziene decorate cu cat mai multe elemente naturale, pana la acvarii uneori imense.

Mobila multifunctionala, covoare decorative si ferestre simple

Citeste si:  Macaroane cu branza

Pentru a realiza economii maxime de spatiu, in cultura asiatica s-a implementat utilizarea de mobila multifunctionala, care trebuie sa fie de dimensiuni cat mai reduse pentru a ocupa cat mai putin spatiu. De exemplu, saltelele futon (de traditie japoneza) sunt folosite atat ca fotolii cat si ca paturi, iar un simplu corp de lemn cu sertare este un spatiu de stocare incapator, dar si o masa.
Covorul este un element obligatoriu al decorurilor in stil asiatic. Indiferent daca preferi un tatami (un fel de rogojina de trestie in stil japonez) sau un covor chinezesc de lana, ornat cu elemente florale, nu exista camere orientale ale caror podele nu sunt acoperite. Nuantele covoarelor trebuie sa fie in tonurile decoratiunii interioare alese.

In ceea ce priveste ferestrele, acestea sunt de cele mai multe ori simple, pentru a nu aglomera incaperea, in cazul in care celelalte elemente (mobilierul, covoarele sau tapetele de perete) sunt decorate. Insa, daca paleta de culori aleasa pentru restul interiorului este neutra, ramele ferestrei pot fi colorate (preferabil cu rosu, auriu sau maro) si se pot adauga perdele tesute simple sau jaluzele din lemn de bambus. De asemenea, intr-un decor in stil chinezesc, ferestrele pot fi ornate cu ciucuri rosii sau aurii, similari celor cu care este impodobit bambusul din ghiveci.

Citeste si:  Dovlecei marinati si gulas picant de vita

Atentie la kitsch
In momentul in care optezi pentru acest stil de decoratiune, trebuie, in primul rand, sa te decizi daca alegi un stil japonez sau chinezesc. Imbinarea unor elemente definitorii ale celor doua culturi iti pot transforma cu usurinta casa intr-un kitsch. Cel mai indicat este sa iei, pentru inceput, numai cateva elemente: perdele vaporoase, lampi cu abajur din hartie de orez si o vaza asortata acestora sau cateva pietre naturale decorative asezate pe un suport ceramic sunt mai mult decat suficiente pentru a-ti crea un ambient placut. Important este, de asemenea, sa nu uiti de plante. Mare atentie la usi. In casele din Asia nu exista usi interioare incuiate. De exemplu, punerea unei incuietori la usa de la intrarea in dormitor este considerata o jignire. Iar unde este neaparata nevoie de utilizarea acestora pentru siguranta, s-au gasit metode ingenioase, incuietorile fiind transformate, in timp, in reale obiecte decorative, pictate sau mascate cu diverse motive sau alte decoratiuni metalice.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.